Csúnyán átvert minket a Ryanair, 50 milliós büntetést kapott

Zanza!

50 millió forintos büntetést szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), miután megállapította, hogy a Ryanair Ltd. (Ryanair) megtévesztő tájékoztatási gyakorlatot folytatott magyar nyelvű foglalási oldalán, mert a Dinamikus Valuta Átváltási Rendszerről hiányos, az átváltási árfolyamról pedig megtévesztő tájékoztatást nyújtott 2012 februárja és 2015 októbere között. 

A GVH azt vizsgálta, hogy  megfelelő tájékoztatást kap-e a fogyasztó az árfolyamváltások közötti választási lehetőségről (a saját banki, illetve a Ryanair átváltási rendszeréről), másrészt, hogy valós-e amit a cég kommunikál. A válasz: nem. 

024
Fotó: Ránki Dániel

A GVH döntése szerint a Ryanair 2012 februárja és 2015 októbere között, a repülőjegyek foglalásakor (azokban az esetekben, ahol eltérő volt az indulási ország pénzneme a foglaláskor használt bankkártya pénznemétől)

  • nem tájékoztatta megfelelően a fogyasztókat arról, hogy a Ryanair Dinamikus Valuta Átváltási Rendszere helyett választhatnák a saját bankjuk átváltását, azaz átváltási árfolyamait is, hiszen csak a foglalási folyamat végén, a kártyaadatok megadását követően alig észrevehetően hívta fel a fogyasztók figyelmét erre a tényre, és így alapbeállításként a Ryanair rendszere érvényesült;
  • megtévesztette a fogyasztókat, mert hamisan ígérte, hogy a Ryanair rendszerének „választásával” jobban járnak, mint saját banki átváltásaikkal. A GVH a Ryanairre kirótt bírság kiszabásakor a társaság hazai (árfolyamváltással érintett) értékesítéséből származó árbevételére (annak 3%-ára) alapozott.

Súlyosító körülményként értékelte a hivatal, hogy szélest kört ért el a a jogsértő kereskedelmi gyakorlat, ráadásul hosszú időn át állt fent, valamint, hogy az utóbbi 5 évben 2 alkalommal is  elmarasztalták őket tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatért.

Enyhítő körülményként értékelte a GVH, hogy

  • a választás tényének és feltételeinek egyértelműsítésével a fogyasztók egy része számára kedvező is lehet a Ryanair rendszere a kiszámíthatósága miatt
  • a Ryanair a kötelezettségvállalási nyilatkozata tartalmával, majd ennek részbeni önkéntes megvalósításával, egyes, a jogsértéssel közvetlenül össze nem függő,de előremutató intézkedéseivel és a foglalási felület megváltoztatásával alátámasztotta együttműködési szándékát
  • a Ryanair jelentősen módosított jogsértő magatartásán a GVH elvárásainak megfelelően.
Blogmustra