Piranesi különdíjat kapott az ELTE világháborús emlékműve

November 21-én vette kezdetét a régió egyik legmeghatározóbb nemzetközi építészeti konferenciája, a 33. Piráni Építészeti Napok és ezzel együtt a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállítás, melyen az év legkiemelkedőbb épületeit díjazzák.

A díjért öt magyarországi projekt szállhatott versenybe, köztük Ekler Dezső DLA győrújbaráti szőlőléüzeme, Kovács Zoltán (KZ Építésziroda) és Ligervári István dabasi ravatalozója, Kovács Péter DLA (Archiko) debreceni műteremháza, Tamás Anna Mária és Kovács-Andor Krisztián (A+ Építész Stúdió) Visegrád városközpontjának I.ütemterve, valamint az ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékműve. Az egyetem halottai című munkát az MM Csoport és a Hetedik Műterem tervezői, Albert Farkas, Bujdosó Ildikó, Fajcsák Dénes, Lukács Eszter, Polgárdi Ákos, Róth János DLA, Szabó Levente DLA és Szigeti Nóra készítették – írja az epiteszforum.hu.

Dinko Peračić díjnyertes piaca Horvátországban.
Dinko Peračić díjnyertes piaca Horvátországban.pida.si

„Hol végződik a hagyomány és hol veszi kezdetét a feltalálás, de akár fordítva is feltehetnénk a kérdést. A jelennek csak két arca van. Ahogy a jövő a múlton - legyen az távoli vagy közeli - alapszik, úgy a feltalálás is csak egy újabb válasz arra, amit már elértünk: az újítás ráadásul a hagyomány egy másik arca. Hogy miért? Mert minden jó tradíció mögött egy sikeres találmány áll. A hagyomány az a valami, ami elől nem menekülhetünk el, mindig velünk van, ott van minden új találmányban még akkor is, ha megpróbáljuk figyelmen kívül hagyni” – mondja Jurij Kobe építész a konferencia idei két témájáról, a tradícióról és a feltalálásról.

Bronzszalag a budapesti egyetem falában.
Bronzszalag a budapesti egyetem falában.Horváth Dániel

Tehát a hétvégén megtartott rendezvényen adták át a 2015-ös Nemzetközi Piranesi díjat, melyet ezúttal Dinko Peračić nyert el a horvátországi Vodicébe tervezett piac és halpiacért. Piranesi Honorable Mention díjban részesült a Radionica Arhitekture + Vanja Ilić vukovari múzeumba tervezett projektje, valamint Piranesi Student Honorable Mention díjat kaptak a h2ousing gyakornokai, Matteo Carsillo, Andrea Pauletich és mentoraik, Giovanni Corbellini és Giulio Paladini.

A vukovari múzeum tervezői mellett Piranesi Honorable Mention különdíjban részesítették az ELTE Bölcsészkarának kampuszára tervezett emlékmű tervezőit is, így a háború egyetemi áldozatainak emléket állító művet is a 2015-ös év egyik legkiemelkedőbb megvalósult projektjei között tartják számon a szakmában.

IMG 2325
pida.si

„A Trefort-kert Múzeum körúti és Puskin utcai két téglaépületének kiválasztott fúgáiba 1x1 cm-es keresztmetszetű bronzrudak épültek be; 200 méter összhosszban, 180 kg bronz felhasználásával. Az 1 cm magas bronzfelületekbe 6 mm magasságú betűkből álló nevek és adatok kerültek, az emlékmű saját, e célra tervezett betűkészletének felhasználásával, összesen 9454 karakternyi terjedelemben. Az egyetlen vonalból álló emlékművön a 198 áldozat neve és adatai (születés és halál időpontja, a halál helye és státusza) a kerten belül a rudakon esetleges eloszlásban, de homogén sűrűségben helyezkednek el” – mutatják be munkájukat az epiteszforum.hu oldalán a készítők. Ide kattintva még többet megtudhat a nemzetközileg is elismert projektről.

A Piráni Építészeti Napok egyébként december hatodikáig látogatható, a szlovén városban megtartott eseményen 55 eurót, körülbelül 17.130 forintot kérnek a belépőért, a 35 év alattiaknak 35 eurót, 10.900 forintot, a tanulóknak pedig 25 eurót, 7786 forintot kell fizetniük a jegyért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek