Zöldellő kert télen? Simán

Sokan kedvelik az örökzöldeket, hiszen nem csak tavasztól őszig, de még télen is színt csempésznek a kertbe vagy az erkélyre. Ugyanakkor az is igaz, hogy a fenyők esetében a látványos, vagy éppen illatos virágzás nem igazán jellemző: bár léteznek kifejezetten dekoratív tobozokat nevelő fajták, de azért ez mégsem ugyan az, mint egy színes, illatos virág. Az ötlet, hogy télen is legyen szín a kertben nagyon is jó, de tévedés, ha azt gondolja, ez kizárólag tűlevelűekkel oldható meg. Utolsó mentsvárként sokan a tujához nyúlnak, de hiszi vagy sem, még ezen túl is vannak lehetőségek!

Nem csak fenyő

Hallott már a télizöld növényekről? Ha nem, egész új dimenziók nyílhatnak ön előtt a téli kerttervezésben. 

"A lomblevelű örökzöld növényeket hívjuk télizöld növényeknek. Ezek a növények fagyott talajban, erős napsugárzás mellett elveszthetik lombjukat, mivel a fagyott talajból nem tudnak felvenni nedvességet a párologtatásukhoz. Ezért is hívják őket félörökzöldeknek: csak megfelelő klímájú, védett helyen rendelkeznek garantáltan télen is lombbal” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, aKertelünk Kft. cégvezetője.

„A lomblevelű télizöld növények közül a leggyakrabban ültetett a babérmeggy. Sok fajtája között találunk alacsony és nagyra növőt, de akár magyar nemesítésűt is. Általában májusban virágoznak fehér színű virágzatai. A tarka levelű ezüstfa fajtái között zöld, sárga tarka és fehértarka levelűt is találunk. Erősen fűszeres illatú virágai ősszel nyílnak, de nem adnak feltűnő díszt. A fagyal levelei csak erős hidegben és téli aszály esetén hullanak le, télen is zöldek maradnak bokrai. Fehér virágzata tavasszal díszít, és fekete színű bogyói télen adnak vázadíszt. A levendula és az enyhe, védett területeken a rozmaring is télen zöld növény.

Az erkély se maradjon ki

Ha a lakásban szeretné tartani a növényt, akkor sok olyan fajjal találkozhat, mely télen-nyáron zöld. Ennek oka többnyire az, hogy az eredeti élőhelyén nincs tél, így nem is kell a fagyokra felkészülnie. Ám ha a cél az, hogy télen is a szabad ég alatt, vagyis az erkélyen hagyhassa, akkor már körültekintőbben kell választania.

Babérmeggy
Babérmeggy

„Léteznek törpe fajtájú, télen is zöld növények: kakukkfű, levendula, kövirózsa, babérmeggy, babérsom, japán dérbabér, kövérke és borostyán. Ezek a növények kertben télállóak. Ha viszont tartósan cserépben akarja tartani őket, akkor válasszon nagy dézsát, ezáltal a gyökérzetük is jól tud fejlődni. Télire nem szabad napos helyen tartani így őket, mert fagyban a földjük teljesen átfagy, és nem tudnak nedvességet felvenni, ezáltal kiszáradnak. Cserépben tartva őket fontos télen is öntözni, ha szárazság van és a földjük már kiszáradt.

Erősen fagyos teleken a dézsákat kívülről valamilyen anyaggal szigetelni, védeni kell. Ha nem tudjuk a napos helyről árnyékos helyre vinni őket a kertben, akkor a nap ellen árnyékolásra lehet szükségük hosszan tartó fagyok idején” – tanácsolja a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek