Szegénynegyedbe terveztek sportcsarnokot a sztárépítészek

Míg Mexikóban kőgazdagoknak húznak fel luxusrezidenciákat, addig Brazíliában a világ egyik legmenőbb építészirodája, a bázeli székhelyű Herzog & de Meuron felújította az Arena do Morro sportcsarnokot Mae Luízában.

Az építésziroda 2009 óta a Centro Sócio Pastoral Nossa Senhora de Conceição-val (Lelkipásztorok Egyesülete) karöltve dolgozott a favelákkal sűrűn lakott település jövőképén és regenerálásán. Céljuk elsősorban az volt, hogy erősítsék a közösségi munkát és a helyiek bevonásával húzzák fel az épületeket a főutcától egészen az óceánig – írja a dezeen.com.

A Pritzker-díjas építészek a 420 ülőhelyes csarnok tervezésénél nagyrészt változatlanul hagyták a már meglévő kanyargós falmaradványokat és a széles tetőt, melyet egyedi gyártású betonnal vontak be. A tágas és fényes központi közösségi helyiségen illetve focipályán kívül intimebb terekben is gondolkodtak a tervezők, akik többet között nyilvános illemhelyiséget, öltözőt és táncstúdiót is elhelyeztek az épületben.

„A blokkok elforgatásával és a különböző szintek kialakításával átláthatóbb lett a tér úgy, hogy a privát szféra sem sérült. A tetőt lefedő alumínium panelek lépcsőzetes formája lehetővé teszi, hogy a térbe behatoljon a napfény, átjárja a levegő, de mégis védett legyen a csapadéktól. Az épület puszta méretével és egységes színével illeszkedik Mae Luiza egyébként durva és színes városi életébe" – részletezte a Herzog & de Meuron közleményében.

Pár évvel ezelőtt egy puzzle hiányzó darabjaként állt üresen ez a telek, most pedig már messziről is látható a terasszal kibővített aréna – áll a nemzetközi csapattal és körülbelül 360 munkatárssal dolgozó építésziroda nyilatkozatában, akiknek a bázeli stúdió mellett van irodájuk Hamburgban, Londonban, Madridban, New Yorkban és Hong Kongban is. Nézze meg a galériában, hogy miben gondolkodtak a sztárépítészek!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra