A Hello Wood az idei fesztiválszezon legmenőbb látványossága

Az idei Művészetek Völgyének egyik legizgalmasabb látványossága vitathatatlanul a hatodik alkalommal megrendezett építészeti tábor, az Architizer A+ Award nyertese, a Hello Wood, ami a pár héttel ezelőtt felhúzott csórompusztai alkotótáborban bemutatott installációk után ezúttal Vígántpetenden tekinthető meg július 24. és augusztus 2. között – számol be az Építészfórum.hu az eseményről. A Chilétől Japánig a világ több mint harminc országából érkezett építészek és építészhallgatók ezúttal a falu fogalmát értelmezték újra. 

 

"A Falu projektnek (Project Village) nem célja, hogy megoldást kínáljon Koolhaas problémafelvetésére és a vidék problémájára, hiszen a falu kialakulása lassú folyamatok eredménye. A falu szerkezete saját történelmi, társadalmi és környezeti összefüggésrendszerének leképződése. Mi azzal kísérletezünk, hogy értelmezhető-e ez a folyamat fordítva? Létrehozható-e egy falu egy hét alatt, helyszíni településtervezéssel, ahol a résztvevők nem csupán élhető építményeket, hanem közösséget is építenek? A Falu Projekt ellenpontozta a lassan alakuló, bukolikus falu romantikáját, és egy működő, instant község létrehozását célozza meg" - nyilatkozták az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Hello Wood szervezői.

A Hello Wood 2015-ös Falu Projektje egy három éves építészeti kísérlet első szakasza, jövőre az előző év tapasztalatai alapján gondolják újra és fejlesztik tovább a falu-közösséget, majd 2017-ben a Falu leépülését, amortizációját vizsgálják majd. „A Hello Wood Falujának installációi korunk fontos társadalmi kérdéseire keresik és adják meg választ: a magántulajdon és a közösségi gazdálkodás ellentétére. Foglalkoznak a modern faluközösségek infrastrukturális szerkezeteivel (pl. víz- és áramellátás), ahogy olyan közösségi intézményeket is fontosnak tartottak bemutatni, mint a falumozi, a piac, migrációs ház, kocsma, színház, szentély vagy a közösségi színpad" - olvasható a tájékoztatóban.

A táborban felépített munkák közül izgalmasan hangzik a kilátóba épített zuhanyzó, a guruló kocsma, valamint a születés és a halál körforgását megörökítő lakóház is. Az installációk a vigándpetendi Tókert után a Sziget Fesztiválon és a budapesti Design Héten is megtekinthetőek lesznek majd. A fesztiválszezon egyik legizgalmasabb projektjét ide kattintva az Instagramon is követheti, addig pedig nézze meg a galériában, hogy milyen egy instant község a nemzetközi építészekből álló csapat szerint!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek