Nem kell nemet választania, ha vécére indul

Megnyílt a Fehér Ház első nemtelen mellékhelyisége – írja az Abc.news.com. A bármilyen nemű látogatókat kiszolgáló vécé az Eisenhower Executive Office Buildingben található, de a Fehér Ház szóvivője elmondta, bárki bármelyik vécét használhatja az épületben, amihez kedvet érez.

Ezzel párhuzamosan a Stockholmi Sigtuna Museum számára is elkészült egy logó, amit a vécéiknél kívánnak használni. A Stockholm Grafics rajzolta meg a múzeum kérésére a szokásos piktogramok mellé a nemtelen, jobban mondva gender-neutrális piktogramot, melyen egy félig szoknyás, félig nadrágos figura áll – írja a The Local. A múzeum célja, hogy mindenkit arra bátorítson, hogy betérjen hozzájuk.

Ez a gender-neutrális piktogram kerül a stockholmi Sigtuna múzeum vécéire
Ez a gender-neutrális piktogram kerül a stockholmi Sigtuna múzeum vécéire

“Érdekes dolog ezt az LMBTQ szimbólumot használni, főleg egy olyan múzeumban, ahol történelmi kiállítások vannak, mint itt, a Sigtunában. Fontos tudni, hogy az LMBTQ mindigis létezett, nem 1980-ban találták ki Los Angelesben. Érdekes lesz, ha esetleg a piktogramok elgondolkoztatják a látogatókat mondjuk arról, hogy milyen lehetett a Viking korban transzszexuálisan élni?" – mondja Pompe Hedengren, a Stockholm Graphics vezetőtervezője.

"Sokféle kritikát kaptunk, volt, aki szerint ez csodás, más szerint idióta ötlet. Sokakat provokál a se nem férfi, se nem nő felosztás, de ez a valóság: sokan nem érzik otthon magukat a férfi vagy női kategóriákban" – tett hozzá Hedengren, aki csodálkozik azon, hogy egyesek ettől szinte fenyegetve érzik magukat, pedig szó sincs arról, hogy eltűnne a férfi vagy a női piktogram, csak melléjük került egy újabb.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra