Ezek a gyerekruhák fulladást vagy sérülést okozhatnak

Csecsemő- és kisgyermekruhákat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a tapasztalatok pedig lesújtóak, áll a közleményükben. Összesen 169 olyan üzletben volt ellenőrzés, amelyben csecsemőknek vagy kisgyermekeknek való ruhákat árulnak, és boltok kétharmadában volt veszélyes termék: a felügyelők ezernél is több olyan terméket találtak, amelyek fulladást vagy súlyos sérülést okozhattak volna. Több esetben bírságot osztottak ki, összesen több mint 7,7 millió forintot.

Az ellenőrzés számokban

Az ellenőrzés kiterjedt minden olyan ruhára, amelyet 14 év alatti gyermekeknek gyártottak: a felügyelőségek munkatársai összesen 8912 db csecsemő- és kisgyermek ruhát ellenőriztek. A termékek 15 százalékánál állapították meg, hogy veszélyesek lehetnek: a húzózsinórokkal voltak gondok, ezek miatt 120 esetben összesen 7.715.000 Ft fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.Bloomberg / Europress / Getty

Uniós szabályok

A baleseti statisztikák szerint megállapított és az egész Európai Unióban érvényben lévő szabályok szerint a ruhákba varrt zsinór, különböző korcsoportoknál, különböző hosszúságú lehet.

A tréningek és a pulóverek esetében a szabvány 2 fő korcsoportot különböztet meg.

1. fiatal gyermek (0-7 éves, illetve minden gyermek 134 cm magasságig): ennek a korosztálynak szánt ruhákban a nyakrészen és derékrészen húzózsinór nem lehet. Az ok, hogy a zsinórok játék közben könnyen beakadhatnak valahova, ami viszont veszélyes lehet, akár fulladást is okozhatnak.

2. idősebb gyermek (7-14 éves, illetve a fiúk 134-182 cm, lányok 134-176 cm): ezen korcsoport ruhadarabjainak kapucni és nyakrészen lévő húzózsinórjainak nem lehet szabad végződése. A zsinórok végén nem lehet műanyag dísz, vagy csomók, mert visszacsapódva arc-és szemsérülést is okozhatnak. Ebben a korcsoportban a derékrészen, és a nadrágok szárán lévő zsinórok jelentenek különös veszélyt, mert könnyen beakadhatnak például a buszajtókba, a síliftekbe vagy akár a biciklikbe.

Trükköznek a boltosok

Talán nem meglepő, hogy néhány kereskedő megpróbálja a szabályokat kijátszani: a felügyelők találkoztak olyan esettel, hogy az üzletben a ruhákból kihúzták zsinórokat, és azokat a pénztárnál összegyűjtve tárolták, a vásárlásnál pedig ebből a készletből adták oda a zsinórt a vásárlóknak, akik így otthon befűzhették a ruhákba. Ezekben az esetekben a hatóság tehetetlen.

A veszélyes termékek további forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azonnali hatállyal megtiltotta – a listát ide kattintva találja, nekünk az egyetlen ismerős márkanév a Heavy Tools.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek