Ettől döglenek a növényei

A virág a lakás egyik legszebb dísze - tud lenni, ha valaki ért is egy kicsit a növényeihez, és nem esik kétségbe akkor sem, ha a leveleken, a szárakon vagy éppen a virágfejeken gyanús foltokat, elszíneződéseket talál. Persze az embernek nincs egyszerű dolga, hiszen a növényi nyavalyák széles spektrumon mozognak, így nem is olyan egyszerű ránézésre megállapítani, hogy mi a gond. Ebben próbálunk segíteni most  Kálmán Kata kertészmérnökkel, a Kertelünk Kft. cégvezetőjével.

Élettani betegségek

Ez a kategória egy kicsit kilóg a többi közül, ugyanis ebben az esetben a betegség okozója az ember vagy a növény környezete. Az élettani betegségek a túlöntözés, a víz- vagy fényhiány, illetve az ásványi anyagok túl kevés mennyisége lehet.

80605595
Brand X Pictures / Europress / Getty

A növények egyik legfontosabb szükséglete a víz, amit lakásban tartottak esetén öntözéssel kell fedezni. Amennyiben túl száraz a föld, a növény gyökerei egészségesek bár, de nem jutnak elég nedvességhez: a növénye kókadni kezd. Ugyanez a tünet akkor is, ha túlöntözi, ez azonban a rosszabb: a túl sok víz kitölti a föld pórusait, így a gyökerek rothadásnak indulnak. A beteg gyökerek nem tudják a vizet és tápanyagokat felvenni, ezért a növény lankadni kezd. A két tünet között a különbség az, hogy az előbbinél száraz a talaj, a második esetben szinte tocsog, és gyakran kellemetlen szagú is.

Fontos megjegyezni, hogy az élettani betegségek gyakran többedmagukkal fordulnak elő, fő- és melléktünetként, sőt, kórokozó vagy kártevő okozta betegséggel is társulhatnak.

Szobanövényeinknél többnyire a nitrogén hiánya lép fel, ekkor csökött növekedés a jellemző, az alsó levelek hullanak, és csak a hajtásvégeken van zöld, vagy a fajtára jellemző színű levél. A magnézium vagy a vas hiánya esetében a levéllemezen az erek zöldek maradnak, a többi rész sárgul.

108912203
Dorling Kindersley

"Ezeken felül a fénnyel is lehetnek gondok. A túl sok fény perzseli a leveleket, azok elfehéredhetnek vagy bebarnulhatnak. Szélsőséges esetben az összes levél le is hullik, például ha egy bent telelő növényt tavassszal vagy nyáron hirtelen kihelyezünk az erkélyre. A kevés fény miatt az alsó levelek hullani kezdenek, és csak a lombkorona külső levelei maradnak a növényen. Az újonnan képződő levelek egyre kisebbek, kevésbé tagoltak” – mondja Kálmán Kata.

Állati kártevők

A növények betegségeit sokszor kisméretű rovarok okozzák. Sokan közülük inkább a kertre jellemzőek, de azért a cserepes, lakásban tartott díszek sincsenek biztonságban.

„A szobában elsősorban a száraz levegő miatt tapasztalhatjuk a takácsatka jelenlétét: a leveleken tűszúrásszerű nyomok láthatók, és igen finom pókháló veszi körbe az érintett területeket. Az újonnan érkező növényeken előfordulhat üvegházi molytetű, amely a levelek fonákán szívogat. A tripsz a takácsatkához hasonló kifehéredéseket okoz, de ennél a rovarnál szövedéket nem találunk a növényeken. A pajzstetvek kifejezetten akkor támadnak, amikor a szobanövény nem érzi jól magát a helyén. Ezek közül a lágy pajzstetvek a leggyakoribbak, de a gyökereket és a szárakat, leveleket fertőző gyapjastetvek is elterjedtek" - sorolta a kártevőket szakértőnk.

Hozzáttette, minden fertőzött növényt el kell különíteni a többi növénytől, és olyan helyiségben kell kezelni, ahol más növény nem tartózkodik. "A fertőzések kezdetén néha elegendő, ha a fertőzött részeket a kártevőkkel együtt eltávolítja. Erősebben fertőzött növényeknél kérjen gazdaboltban szakembertől segítséget a növényvédelmi kezelésről! Ne felejtsen el a fertőzött növényről mintát vinni!"

Takácsatkák és hálójuk
Takácsatkák és hálójukAlohaspirit

Kórokozók

Már meg is érkeztünk a legnehezebben kezelhető kategóriához. A túlöntözést meg tudja oldani azzal, hogy visszafogja a locsolási kedvet, a fény hiánya vagy túlzott jelenléte is viszonylag könnyen orvosolható azzal, ha új helyet keres növényének. Vannak persze olyan kórokozók, amelyektől könnyű megszabadulni, de ha a növényt például egy gomba támadja meg, akkor a gyógyítása sem olyan egyszerű.

„A növényeken számtalan betegség fordulhat elő, minden fajon más és más. Nagy általánosságban megkülönböztethetjük a peronoszpóraféléket, lisztharmatokat és a gombás foltbetegségeket. A peronoszpórák többnyire hervadásos és rothadásos tüneteket okoznak. A lisztharmatok fehéres bevonatot képeznek a növényeken. A foltbetegségek különböző alakú, mennyiségű és fedettségű fertőzést okoznak. Ez utóbbi betegségcsoport ráadásul a baktériumos betegségekkel is keverhető. Amennyiben ezeket tapasztalja, kérje ki növényvédő szakember segítségét a betegség leküzdéséhez!" - tanácsolja a szakértő. 

shutterstock 149351168

"A betegségeket megelőzheti, ha a lakás és helyiség adottságainak megfelelő, a környezeti adottságokhoz leginkább illő szobanövényt választ. Emellett természetesena fajnak és fajtának megfelelően kell gondozni a növényt, hogy minél jobban érezze magát és megfelelően díszítsen. A legyengült, számára rossz adottságú helyen minden élőlény előbb-utóbb elpusztul” – fűzte hozzá Kálmán Kata. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek