nono

Függőlegesen akár a lakásban is lehet kertje

Függőleges kerteket építeni olyan kihívás, amihez azt gondolná, mindenképp kertészre (vagy még inkább építészre) lesz szüksége. Pedig mindössze némi kreativitással akár ön is elkészítheti egyik-másikat otthon is.

Egyszerűbben

A függőleges kertek között természetesen olyanokat is találunk, melyek kültériek, és mondjuk kultikussá vált épületeket díszítenek (például Párizsban), de ezek elkészítése nem éppen egyszerű feladat. Azonban ha egy kicsit elrugaszkodik ezektől a példáktól, akkor akár a saját kertjét is feldobhatja egy ilyen látványos kültéri növényfallal. 

Egy alap megoldáshoz nem is kell más, mint a jól bevált falra szerelhető virágtartók, abból is annyi, amennyit csak jónak lát. Ezeket mindössze fel kell fúrnia a falra, beletenni a cserepes növényeket, és már meg is van. Ez ugyan elsőre hézagos eredménnyel jár, de megfelelő növényválasztással ez a probléma hamar kiküszöbölhető: ha petúniákat, futó muskátlikat, vagy hasonlóan buja virágzású növényeket választ, akkor a hézagok előbb-utóbb eltűnnek majd.

130793688
Photos Lamontagne / Europress / Getty

Kültéri függőleges kertet alkothat raklapból is, bár ebben az esetben a kiválasztott darabot egy kicsit át kell alakítania. Ehhez szüksége lesz némi mezőgazdasági fóliára, amit a raklap hátuljához tűz jó erősen, és a raklap alját is befedi vele. Ha ezzel is megvan, akkor már csak az van hátra, hogy lefektesse, feltöltse földdel, növényekkel ültesse be és újra felállítsa. Még csak a falra sem kell rögzítenie: ezzel a megoldással mozgatható kertje is lehet, így ha máshová szeretné helyezni, egyszerűen csak óvatosan arrébb kell húznia.

A profi

Ennél valamivel nehezebben készíthetőek el a profi kültéri függőleges kertek, bár az elv nagyon hasonló, mint a raklapos megoldás esetében. Itt azonban már előre készített keretet, strapabíró fóliát és körültekintően megválasztott növényeket kell csatasorba állítania.

„A profi, kertészek által épített fali kertek sokféleképpen készülhetnek el. Általában vízszintes helyzetű, egymás felett elhelyezkedő állványzatot alakítanak ki. Ezekre az ereszcsatornához hasonló földtárolókat rögzítenek, melyeknek az öntözését és egyben vízelvezetését is meg kell oldani, ráadásul  úgy, hogy a mögötte lévő fal se ázzon át" - vezeti fel a feladat kihívásait a szakember, Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. cégvezetője.

159258470
David Papazian / Europress / Getty

"A Magyarországon előforduló változékony, fagyos időszakokkal is rendelkező telet eddig kevés megoldás vészelte át úgy, hogy télen is esztétikus maradjon a növényi fal és ne pusztuljanak el a beültetett növények. A beltéri növényfalak között azonban már számos hosszabb ideje működő is létezik” – mondja Kálmán.

Odabent

A függőleges kertek egyik nagyon előnyös tulajdonsága, hogy a lakásban is megvalósíthatóak. Természetesen ehhez egy kicsit több munka is kell, hiszen az öntözésük itt nem oldható meg annyival, hogy slaggal belocsoljuk őket.

„A legegyszerűbben egymás mellé helyezett balkonládák beültetésével tud növényfalat varázsolni beltéren. Ezeket csüngő növényekkel beültetve hamar szép zöld falak készíthetők. Öntözőkannával ez a megoldás könnyen karban tartható, de ha öntözőrendszert is építene hozzá, úgy annak esetleges kiépítését – ha műszakilag egyáltalán megvalósítható – okvetlen szakember végezze, mert könnyen eláraszthatja lakását!” - figyelmeztet a szakember.

135586932
Ming Tang-Evans / Europress / Getty

Növények

Természetesen a különleges kertbe kerülő növényeket is gondosan meg kell válogatnia. Nem mindegy a méretük, és persze az sem, hogy mennyire víz- és tápanyagigényesek, hiszen egyazon földben kell élniük. Arról már nem is beszélve, hogy magát a kertet hol alakítjuk ki, mennyi napot kap, és (kültéri növényfal esetén) mennyire védett a széltől.

„Az alkalmazható növényeknek több feltételnek is meg kell felelniük: gazdag gyökérzettel, sűrű lombbal és jó regenerálódóképességgel kell rendelkezniük. Beltérre a sokat bíró szobai futóka, a csüngő filodendron vagy a szobapáfrány lehet hazánkban a legalkalmasabb” – tanácsolja a szakember.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
nono
Érdekességek