Vizsgálja a GVH, hogy életet ment-e a légzésfigyelő

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított a Baby-Paradise Kft ellen. A vizsgálat tárgya, hogy a vállalkozás által forgalmazott légzésfigyelők valóban életet menthetnek-e, azaz a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát megsértették-e, írják közleményükben.

A vállalkozással szemben indított vizsgálat szerint az „általuk forgalmazott Babysense, Tomy, valamint Respirense elnevezésű készülékek kereskedelmi kommunikációjában valószínűleg megalapozatlanul tüntették fel a légzésfigyelő készülék megnevezést, ezáltal azt a látszatot keltették, hogy a készülékek életet fenyegető veszélyhelyzet megelőzésére is alkalmasak lehetnek, továbbá megtévesztően piacelsőségi állításokat jelenítettek meg a termékekről. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul" – áll a GVH közleményében.

4055331-9644.png

Ahogyan azt egy korábbi cikkünkben mi is megírtuk, a légzésfigyelő készülékek nem mentenek életet: a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint semmilyen készülék nem képes megelőzni a hirtelen csecsemőhalált (SIDS), vagy csökkenteni annak a valószínűségét. A készülékek ugyanakkor még csak nem is olcsók, mégis több cég hirdeti ezzel a termékeket. Júniusban az Angelstore Kft. ellen is ugyanilyen eljárást indítottak, de döntés még nem született az ügyben.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek