Negyvenféle gyümölcsöt terem a különleges fa

Nem mindennapi tervet hajtott végre az amerikai Syracuse Egyetem szobrásztanára, Sam Van Aken, amikor egy olyan fát hozott létre, amin negyvenféle gyümölcs terem meg. A projekt még 2008-ban vette kezdetét, mikor a művész megtudta, hogy finanszírozás hiányában bezárnak egy New York államban található mezőgazdaságot, és ezzel párhuzamosan leállítják az ott található gyümölcsös további gondozását is, ezzel halálra ítélve az ott találhatót több, 150-200 éves őshonos, ritka csonthéhjasokat termő fát.

Lélegzetelállító színekben pompázik a fa
Lélegzetelállító színekben pompázik a fatreeof40fruit.com

Mivel ezekből a fákból világszerte egyre kevesebb van, Sam Van Aken úgy döntött, hogy megveszi a gyümölcsöst, majd úgynevezett chip szemzéssel beoltotta a fákat. Az eljárással 16 darab különleges, 40-féle gyümölcsöt termő fa jött létre, amiket az Egyesült Államokban múzeumok és egyéb forgalmas közösségi pontok területén helyeztek el, látványosságként – írja a gizmodo.com.

A negyven különböző típusú csonthéjast, többek között mandulát, kajszibarackot, cseresznyét, nektarint, őszibarackot és szilvát termő fa tavasszal bámulatos fehér, rózsaszín és lila színekben pompázik, aminek természetesen csodájára járnak a környékbeliek. A fenti videóból magától van Akentől tudhatja meg, hogyan és milyen metszési technikákkal hozta létre a különleges fákat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra