Az olaszok őrült eszpresszó fogyasztók, de azért rajonganak a kotyogós kávéért is, mivel az mindig emlékezteti őket gyermekkorukra, otthonukra és a családi összejövetelekre. A kotyogós kávé a vendéglátás, a meleg fogadtatás szimbóluma, egy ilyen szerkezettel készített kávé határozottan szimbolizálja az olaszok gondolkodásának és kultúrájának lényegét.
Ennek tudatában valószínűleg mondanunk sem kell, hogya kotyogóst egy olasz találta fel: Luigi De Ponti ötletének köszönhetjük, hogy az emberek drága gépek beszerzése nélküli is kávézhatnak otthonukban. De Ponti ötletét azonban Alfonso Bialetti vette meg és járatta csúcsra 1933-ban, akinek sikerült elérnie, hogy a jellegzetes nyolcszögletű forma még nyolcvan évvel később is ugyanolyan keresett legyen világszerte, mint piacra dobásának pillanatában.
![Kiállítás Bialetti kávéfőzőiből Milánóban.](http://kep.index.hu/1/0/622/6222/62220/6222048_9cb39297fbb196315d9fbc35f622ddd0_wm.jpg)
Ugyanis annak ellenére, hogy napjainkban már a legprofibb és a legdivatosabb eszpresszó gépekkel, mint az Alessi vagy a Gaggia főzhetjük le a kávét otthonunkban is,a kultikussá vált kotyogós tartja magát, sőt olyan helyeken van állandó kiállítása, mint a New York-i MoMA vagy milánói illetve a londoni Design Múzeum – írja a swide.com. a kávéról egyébként az olaszok azt állítják, hogy mindegy milyen márkájú kotyogósban főzzük, a lényeg abban rejlik, hogy hogyan, milyen alapanyagból és mekkora odaadással csináljuk. Bár ezt az alapigazságot rá lehet húzni a gasztronómiájukra is.
![Akinek sikerült elérnie, hogy a jellegzetes nyolcszögletű forma még nyolcvan évvel később is ugyanolyan keresett legyen világszerte, mint piacra dobásának pillanatában.](http://kep.index.hu/1/0/622/6222/62220/6222070_aa8c9b459faf5a02f8f573696381980e_wm.jpg)
„Az egyik dolog, amire a legnagyobb szeretettel emlékszem gyerekkoromból, az a reggeli kávé illata, ami hatalmába kerített. Ez azon kevés pillanatok egyike volt, amit anyám és apám megosztottak egymással, mielőtt elindultak volna a munkába. Anyám elém is rakott egy csészét, amibe nekem is öntött némi kávét, kevés tejjel, amitől én is felnőttnek éreztem magam.” – emlékszik vissza Elisa della Barba, aki szerint egy jó kotyogóssal kenyérre lehet kenni az olaszokat.
![A duplatartályos nápolyi kávéfőzőért rajonganak a kávémániások.](http://kep.index.hu/1/0/622/6222/62220/6222072_d226af5e7aec89be6c811fd2a57d2741_wm.jpg)
Az 1888-ban született bajuszos Bialetti „Moka Express” néven dobta piacra egyszerű, mégis elegáns, alumíniumból készült és nyomásvezérelt főzőlappal ellátott szerkezetét, ami lényegében ugyanebben a formában a mai napig megtalálható a háztartásokban. Bialettire a szimmetrikus forma megtervezésénél valószínűleg hatással voltak a kor tehetségesebb designerei, mint Hoffmann, Puiforcat, Genazzi illetve Henin, ugyanis bizonyos mértékig lemásolta az általuk rajzolt formákat. De persze a Guinness rekordok könyvébe a világ leghíresebb kávéskannájaként bekerült forma is sokakat inspirált a későbbiekben, ihletet merített belőle többek között a New York-i tervező, Julian Lwin is, aki Dr. Octagon Espresso néven dobta piacra asztal és szék kollekcióját.
![Egy Vev-Viganót már 59 dollárért (13.225 forint ) is lőhetünk az interneten, de a jobb darabokért ennek a dupláját is elkérhetik.](http://kep.index.hu/1/0/622/6222/62220/6222080_d1c009d0d065b823e863083a3905c111_wm.jpg)
Az olaszul csak Moka néven emlegetett kávéfőzőből az első hat évben csak 70.000 darabot adtak el, ami valóban csekély ahhoz képest, hogy 2001-ben már 220 millió darab kelt el belőle világszerte, napjainkban pedig ez a szám már meghaladja a 330 milliót is – írja a wikipedia.org a kotyogósról, amire a második világháború idején az emelkedő kávé- és alumíniumárak miatt valóban nem volt túl nagy kereslet. A Bialetti népszerű logója és a márka kabalája, a bajuszos figura ( L'omino con i Baffi ) egy Alfonso Bialettiről készített humoros karikatúra, melyet Paul Campani rajzolt a márkának 1953-ban.
![Serafino Zaninak a legmenőbb designerek tervezték a kotyogós formáit.](http://kep.index.hu/1/0/622/6222/62220/6222082_77dfc7bbe48d6c21fff898fd3a080004_wm.jpg)
Természetesen nem Bialetti az egyetlen, aki az elmúlt évtizedekben konyhai kiegészítőkben és profi kotyogós kávéfőzőkben utazott, az Alessinél például a legegyszerűbb forma 45 dollárba (10.089 forint) kerül, míg egy duplatartályos nápolyi kávéfőzőért már 500 dollárt (112.100 forint) is elkérnek. De több típusú, alumíniumból és rozsdamentes acélból készült kotyogóst árul a Cuisinox illetve az egyik legismertebb konyhai eszközöket gyártóSerafino Zani is, akinek a legmenőbb designerek tervezték a kotyogós formáit, mint például Tarcisio Zani a „Genesis”, Tapio Wirkkala a „Finlandia” formát, Isao Hosose pedig a „Mach”-ot és a „Thema”-t, mely utóbbival 1993-ban Good Design Awardot is nyert Chicagóban. Az olasz márkánál sajnos körülbelül 260 euróról (80.000 forint) indulnak a mutatós kávéfőzők árai.
![Illetve ilyen giccsbe hajló alkotásairól.](http://kep.index.hu/1/0/622/6222/62220/6222088_19bba7c33415ae1ef9b7c8318b2873db_wm.jpg)
A Top Moka jól ismert határtalan és vidám színpalettájáról, míg a rozsdamentes kávéfőzőkre specializálódott Vev Vigano termékcsaládja inkább a kecsesebb és elegánsabb főzőkben hívőket célozza meg. Egy Vev-Viganót már 59 dollárért (13.225 forint) is lőhetünk az interneten, de a jobb darabokért ennek a dupláját is elkérhetik.
A Bellmannál állítólag a CX-25-ös típusú cappuccino készítőbe érdemes befektetni, míg az argentín Volturnonál nagyjából hasonló minőségű kotyogósokat gyártanak, mint a Bialettinél, ahol ahhoz képest, hogy a világ első kotyogósát ők dobták a piacra, nem szálltak el az árakkal. Például egy, az olasz válogatott kék színében pompázó, kis méretű, azaz három csészényi kávét lefőző kotyogósért mindössze 24.90 eurót (7605 forint) kérnek. Nézze meg a galériában, hogy milyen formákban főzzük a kávét lassan 80 éve!