Így módosulnak a jótállás szabályai

Módosulnak a kötelező jótállás szabályai. Ezentúl nem lehet elhalványuló szöveggel átadni a vásárlónak a jótállási jegyet, és az építkezőknek, épületfelújítóknak is differenciáltabbá válik az eddig egységes 3 éves jótállás - adta hírül az MTI.

shutterstock 143836480

A jótállás lényege, hogy a gyártónak, illetve a kereskedőnek kell bizonyítania azt, hogy a vásárló nem rendeltetésszerűen használta a terméket. 

Fogyasztási cikkekre egy év jótállás

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján a fogyasztási cikkekre továbbra is egy év jótállás jár, de a dokumentum hangsúlyozza, hogy a határidő jogvesztő, azaz  egy év után a jótállás megszűnik. 

A vásárolt eszköz szakember általi üzembe helyezését továbbra is előírhatja a forgalmazó, illetve gyártó. Általában ezek olyan műszaki cikkek szoktak lenni, amiknél egyébként is szerencsés, ha szakembert bízunk meg, gondoljunk csak gáztűzhelyre vagy akár egy légkondira, de az új hűtőhöz vagy hajszárítóhoz továbbra sem kell szakember.  Ez viszont nem róhat aránytalan terhet a fogyasztóra. 

Elég lesz a nyugta vagy a számla is

A rendelet kiemeli, hogy a jótállási jegynek a jótállási idő végéig jól olvashatónak kell lennie. Ezt a szabályt az indokolta, hogy az olcsó hőpapírra nyomtatott jegyek (általában blokkok) pár hónap alatt elhalványodtak. Ha a vásárló nem tudja bemutatni a jótállási jegyet, de birtokában van a nyugta vagy a számla, azzal is érvényesítheti a jótállást, kivéve ha azt nyomtatták olcsó hőpapírra, ahogy a boltok többségében ez lenni szokott.

A jótállási jegyre a jövőben rá kell nyomtatni azt is, hogy jogvita esetén a vásárló a kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületekhez fordulhat. Mindezt persze már csak akkor, ha a szokott úton nem tudja érvényesíteni a jótállási igényét, vagy úgy érzi nem megfelelően járt el az eladó, mikor a panaszát kezelte. 

Reszkessetek, mesterek!

A lakásokkal kapcsolatos jótállás úgy változik, hogy az épületszerkezetekre a vállalkozó által eddig kötelezően vállalt 3 éves jótállás módosul. Továbbra is az eddigi 3 év a jótállás például az ereszcsatornára, a tűzhelyre és a bojlerre. A tetőfedőanyagokra, válaszfalakra és ajtókra, ablakokra viszont 5 év jótállást kell vállalni. Ennél is hosszabb, 10 év a jótállás az alapokra, a teherhordó falakra és a kéményekre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra