Mit mutatott Magyarország a kölni bútorkiállításon?

Az Internationale Möbelmesse (IMM, vagy ahogy többen ismerhetik: Kölni Nemzetközi Bútorkiállítás) az egyik legrangosabb esemény minden évben, ahol a világ legjobb bútortervezői és készítői vannak jelen, hogy megmutassák merre is halad a bútordesign világa. Ahhoz viszont, hogy nemzetközi sikereket is magáénak tudható designbútorokat vegyen, már rég nem kell az olaszokig, vagy akár Németországig menni. A külföldi kedvencek után bemutatjuk azt a négy magyar céget, akik kint voltak az idei IMM-en.

Novo Quadratum 

A budapesti cég remek választás, ha olyan modern polcrendszert szeretne, amit gyakorlatilag teljesen személyre tud szabni, ráadásul könnyített alapanyagokból készül. Mivel a formatervezésben is tudnak önnek segíteni, így tényleg a legmerészebb álmait is meg tudja valósítani a falán, de térelválasztó polcrendszerben vagy sarokpolcokban is gondolkodhat. A Novo Quadratum csoport megkeresésünkre elmondta, hogy speciális, ultrakönnyű alapanyaggal dolgoznak, nem laminált bútorlapokkal, ezért magas minőségű termékeikkel nem kívánják felvenni a versenyt árban a lapra szerelt bútorokkal. A sok extra opció és a már említett könnyített alapanyag felhasználása mellett azért az egyes elemek árait úgy igazították, hogy bárki számára elérhető legyen egy-egy lebegő polc vagy akár egy saját maga által szerkesztett darab, amit egyébként szeretnek is a hazai vásárlók. Éppen ez adott önbizalmat nekik ahhoz, hogy nyissanak Európa más országaiba is. Ez kint Kölnben be is igazolódott, hiszen a nyugat európai országokon kívül Oroszországból és Amerikából is voltak érdeklődők.

079
Novo Quadratum

Sixay Furniture 

A Sixay Furniture profiljába a tömörfa bútorok tartoznak, melyeket nemes faanyagból kézműves módszerekkel készítenek. Termékeik között asztalok, székek, ágyak, tárolóbútorok, kerti bútorok és kárpitozott bútorok egyaránt szerepelnek. A több formatervezési díjat is bezsebelő Szikszay László elmondta, hogy saját ízlés- és formavilágukat tükröző bútorokat gyártanak, amelyek reményeik szerint,- és tapasztalataik alapján- elnyerik a közönség tetszését. Vásárlóik rendszerint az egyszerű vonalvezetésű, időtlen, ergonomikus és magas minőségi igényeket kielégítő tömörfa bútorok kedvelői közül kerülnek ki. A kezdetektől fogva természetes olajokat és viaszokat használnak, ezért azok igényeinek is meg tudnak felelni, akik számára fontosak az ökológiai szempontok is.

Maguk is keresik egyébként az új ötleteket, nemrég például dizájnversenyt hirdettek. A grafikusok számára kiírt "Pimp my Desk" pályázatuknak azóta már a győztesei is megvannak, a győztes pályázatok pedig - Szikszay elmondása szerint - nemcsak az ők, de a kölni kiállítás nemzetközi közönségének tetszését is elnyerték. Szikszayék nagyon fontosnak tartják, hogy Magyarországon erősödjön a designszektor és a designtudatosság, ugyanakkor úgy vélik, téves volna azt gondolni, hogy a dizájnorientált nemzetközi közönséget döntésében akár minimálisan is befolyásolja a tervező származási országa: "Hiszen világpiacon dolgozunk: ha stimmel a minőség, jönnek a megkeresések". Egyébként ők is pozitívan értékelik a bútorkiállítást, a tömörfadizájn kedvelői körében nagy sikert aratott a magyar stand, elégedettek a vásár eredményével.

157
press.sixay.com

Vitalwood

A bősárkányi vállalkozás már több mint húsz éve gyárt hálószoba bútorokat, amiknek egyik különlegessége, hogy kizárólag természetes anyagokból készülnek, 2011 óta pedig már olyan matracokat is lehet náluk vásárolni, amik teljesen fémmentesek (ezzel az innovációval 2011-ben egyébként meg is nyerték a kölni bútorkiállítás fődíját)k. Az anatómiailag aktív matracok fő különlegessége a fából készült rugózat, amely az egész szerkezetét egyedülállóvá teszi. A fém rugókkal ellentétben ugyanis a gőzölt, tömörített bükkfából készült rugók 100%-ban visszanyerik terhelés után az eredeti alakjukat, ezáltal mintegy háromszor hosszabb élettartamot garantálnak. A gyártó szerint ez minimum 30 éves használatot jelent. Ezen kívül a fém rugók a kutatások szerint nem segítik elő a pihentető alvást, mert vonzzák a környezetben fellelhető elektroszmogot, ha viszont nincs a matracban fém, akkor egyrészt ezt is megússza alvás közben, így sokkal kipihentebb lesz reggel, valamint az egy idő után megjelenő fémes nyikorgástól sem kell tartania. A matracok mellett olyan intelligens matrachuzatokat is vásárolhat tőlük, amik például biztosítják az alváshoz ideális 28-30 fokos hőmérsékletet. 

organicnights
Vitalwood

RTX Bedding

A tatabányai cég  matracait és kiegészítőit a magas alváskomfortot keresőknek ajánlják, és azoknak, akik érdeklődnek az új trendek iránt. Az európai viszonylatban közepes méretűnek tekinthető gyártási volumen biztosítja, hogy a minőségi darabok árai elérhetőek maradjanak - mondta el a tulajdonos, Maizl László, hozzátéve, hogy itthon is vannak viszonteladóik, de hatalmas az export igény Európa szerte, így ahogy a kapacitást tudják növelni, úgy szeretnének egyre több helyen megjelenni Magyarországon is. A kölni bútorkiállításon hatalmas volt a kereslet a termékek iránt, amit Maizl azzal magyaráz, hogy a magyarországi termelés árelőnyével, de az aktuális trendeknek megfelelő közép- illetve felsőkategóriás termékekkel fel tudták kelteni a látogatók érdeklődését. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek