no

Nincs több trendi pénztárca

Képzelje el, milyen lenne, ha nem kellene magánál hordania az összes kártyáját. Hogy mikor táskát cserél, nem kell azon stresszelnie, vajon a bérletét, vagy a bankkártyáját elfelejtette-e átpakolni. Elég lenne csak a telefonját magánál tartani (aminek hiányát egyébként is állítólag átlagosan 20 perc alatt észrevesszük, míg a pénztárcánkét 150 perc alatt. Elvileg ezt hamarosan meg is tapasztalhatja, mert jön a mobiltárca, ami telefonba épített NFC chip segítségével forradalmasítja a fizetést.

tap-for-pay
Egyed Péter / mobiltarca.hu

Az NFC már létező, kereskedelmi forgalomban is használatos fizetési mód, ugyanakkor még egyáltalán nem terjedt el itthon. Lényege, hogy pár centiméterről, akár érintés nélkül is tudunk fizetni, akár a mobiltelefonunk segítségével is. A mobiltárca lényege is ebben rejlik, azzal a kiegészítéssel, hogy ez a technológia tudja kezelni azt is, hogy nemcsak biztonságosan fizethessünk, de hűségpontjainkat is felírja, és a kuponjainkat is be tudjuk váltani vele, szóval egyben tud kezelni gyakorlatilag minden hagyományos plasztik kártyát. Gondoljon bele, a bevásárláshoz semmi mást nem kell vinnie, mint a telefonját és egy szatyrot. Csak odatartja a készüléket, amivel fizetett, beváltotta a kedvezményre jogosító kuponjait, majd a hűségpontok is rákerültek, és mindez gyorsabban történik, mintha hagyományos bankkártyáját használta volna.

A rendszer arra is alkalmas arra, hogy gyakorlatilag bármilyen azonosító kártyát kiváltson, tehát a telefonjával be tud lépni a munkahelyére, sőt a tömegközlekedési bérletét is tárolja, ha pedig elveszik, elég a mobiltelefont letiltani.

mobiltarca-alkalmazas
Egyed Péter / mobiltarca.hu

A kezdeményezés Magyarországon egyébként a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone, az OTP, a Mastercard és a Supershop összefogásának eredményeképpen jött létre és kezdődtek el a tesztelések, amihez idéntől az All You Can Move sportkártya és az Interticket is csatlakozott. Így akár jegyet is vehet majd szimplán a telefonja segítségével úgy, hogy aztán kap egy kódot, amit a helyszínen szintén a telefonja segítségével be tud olvasni és mehet is bulizni.  Bár az első tervek még egy korábbi bevezetésről szóltak és azóta sem akadálymentes maga a tesztelés sem, de a legfrisebb információk alapján egészen 2014 június végéig próbálhatják ki az előzetesen kiválasztottak a szolgáltatást, aztán remélhetőleg mehet élesben is a használat. 

A technikai részletektől megkímélünk mindenkit, viszont az érdekelne bennünket, ön el tudja-e képzelni, hogy a telefonját mutogatja a bolti pénztárosnőnek, vagy a BKV ellenőröknek?

Ön használná telefonját a pénztárcája helyett?

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek