Ehetetlenek a húsnélküli pástétomok

Kipróbáltuk, hogy a vegetáriánus pástétomok mennyiben térnek el a hagyományos, állati eredetű termékektől. Azt nem mondjuk, hogy megtaláltuk álmaink hús nélküli szendvicskrémét, de akadt olyan, amelyiket nem hajítanánk egyből a kukába. Ahogyan ez már lenni szokott, ebbe a vak kóstolóba is belevettünk egy igazi luxusterméket, egy meglehetősen drága libamájpástétomot.

Vireco növényi pástétom, magyaros-csípős

Állítólag magyar termék, bár azt, hogy ki gyártja, nem sikerült megtudnunk a dobozáról. Az viszont teljesen biztos, hogy itthon csomagolják. Érdekes módon nagyon fontosnak találták feltüntetni a pástétomot magába ölelő csomagolópapíron, hogy ivóvíz is van benne. De ha víz, mi más is lehetne? Ezen kívül tartalmaz még napraforgóolajat, sütőélesztőt, szójalisztet, kukoricadarát, paradicsomot, fűszereket, cinkes élesztőt, mustárt és búzacsírát. Ízre csípős, talán túlságosan is (nyilván, aki szereti a csípőst, annak bejön), és keserű utóíze van. Elég krémes az állaga, könnyen kenhető. Végül arra jutottunk, hogy nem is akkora probléma, hogy erős a paszta, mert legalább így nem érezni több mellékízt.

IMG 1237
Dívány

Verival Bio bazsalikomos pástétom

Ennek az egy pástétomnak voltunk megelégedve a csomagolásával: gusztusos, jól látható rajta minden információ és simán visszazárható a műanyagtető. Ezalatt van egy fémfedél is, amelyetkibontáskor kell eltávolítani. Minden benne lévő anyag ellenőrzött ökológiai termesztésből származik, és az összetevői valamivel szimpatikusabbak mint az előzői. A címke szerint van benne víz, kókuszolaj, élesztő, bazsalikom, burgonyakeményítő, napraforgóolaj, tengeri só, borsófehérje, karobliszt, fűszerek, zöldségek. Az osztrák pástétom ízét illetően megoszlottak a vélemények, viszont a szaga nagyon rémes, ezzel mindenki egyetértett. Ezzel csak az a baj, hogyha az íze jó is, a szaga mégiscsak megelőzi, így meg kinek van kedve enni belőle?! A színe sem valami bizalomgerjesztő: elég halovány, olcsó parizerszíne van. Az egyik kóstoló szerint „menzaízű retroszerű szar”, volt, aki azt mondta, enyhén bazsalikomos, de más erénye nincs. Akadt olyan is, akit a savanykás babpürére emlékeztetett. Meg kell hagyni, a sima változata mindent visz, de sajnos azt nem lehetett kapni a hiperekben ahol jártunk.

Mandy, paté vegetal

Sima konzervdobozban van, tehát felnyitás után kötelező az elfogyasztása, különben olyan lesz egy nap után, ahogy a galéria fotóján kinéz. Ráadásul, minimum két percig szenvedtünk a kinyitásakor – rendesen megküzdöttünk érte. Szerencsére közülünk csak egy embernek nem ízlett, ő viszont eléggé leminősítette: „Na, ezt viszont ki kellett volna köpnöm; löncshússzerű, ehetetlen szörnyűség, folyékony zsír. Kegyetlen méreg!” A többiek nem értettek ezzel egyet, finomnak találták, és simán bevállalnák akár a szendvicsükbe is – némi sajttal és zöldséggel vegyítve. Az állaga nagyon jó, krémes, és végre egy cucc, aminek az illata is kellemes! Sajnos az összetevőiről nem sikerült pontos képet nyernünk, de ez lehet, hogy jobb is így…

Vega Valasi pástétom

Na, ez a mélypont – ahogyan kinéz! Annyira visszataszító, hogy többen meg sem kóstolták. A színe és az állaga miatt sem bizalomgerjesztő látvány: halványsárga, hányást imitáló undormány. Az a mondat is elhangzott, hogy kit érdekel az íze, azok után, ahogy kinéz. De szerencsére voltak, akik csukott szemmel magukba kényszerítették a fura krémes kenyeret. Igaz, ettől csak még rosszabb lett véleményük. A szaga viszont az uborkára emlékeztet, bár ezt nyomokban sem tartalmaz – ellenben van benne bab, hajdina, növényi olaj, víz, tengeri só és sok fűszer. Pontosan nem tudjuk, hogy mire lehet hasznosítani ezt a förmedvényt, de semmiképpen se kenje szendvicsre!

Unicarm pate vegetal, paprikás növényi pástétom

Szintén visszazárhatatlan, és ugyanazok vannak benne, mint az előzőekben, csak ebbe még egy kis zselésítő karragént is belecsempésztek. Illata nem sok van (szerencsére), az íze viszont meglepően jó. A zselatinos állaga kicsit visszataszító, de teljesen ehető, olyan májkrémízű tejszínhabkrémre emlékeztet. Tényleg elég habos, és könnyen kenhető.

Globus vegetáriánus pástétom

Ez nem konzervdobozban van, hanem alumínium tálkában. Sajnos ezt is el kell fogyasztani még aznap, különben másnapra a teteje könnyen bebarnul, megszárad – és úgy már nem valami gusztusos. Az állaga rendben van, az illatával sincs túl sok probléma, mivel nincs is. Ez a termék viszont már tartalmaz mesterséges ízfokozót és színezéket is, de szerencsére a csomagolásán nem is említik a bio vagy natúr kifejezéseket. Érdekes, hogy a kóstolók nagy része kiérezte a nátrium-glutamát jellegzetes ízét, és a szörnyű, narancssárga színére is panaszkodtak. Az íze jobb mint a külleme, de ettől még nem sorolnánk a hű-de-finom kategóriába.

Bónusz: King libamájpástétom

Elképesztően sötét a színe és nagyon finom az illata. Az ízlelők mind szerették: „Karácsonyi fűszerkeverék mellékíze van, ami nem kellemetlen, a színe és állaga viszont példás.” – de kifogásolták, hogy túl édes. Egyik tesztelő szerint „Isteni, nagyon finom, olyan, mint amit a kisbabáknak szoktak főzni.”

Pástétom Ár (doboz, forint) Fajlagos ár (1000g, forint) Értékelés (0-5)
King, Libamájpástétom 340 6800 2,3
Verival Bio bazsalikomos pástétom 730 5840 2,6
Vireco növényi pástétom, magyaros-csípős 340 5074 1,6
Vega Valasi pástétom 420 3499 2,5
Mandy, paté vegetal  340 2833 4,1
Globus vegetáriánus pástétom  280 2666 2,5
Unicarm pate vegetal, paprikás növényi pástétom 420 2100 1,6

Tetszik Önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen minket a Facebook Shopaholic oldalán is!

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek