A hétvégi szívfacsaró kasszasikert fojtsd le egy nagy zabálással

Az ünnepi, de sajnos nem elég hosszú hétvégén bőven lesz lehetőség megemlékezni az 1956-os forradalomról, mi viszont most az ezután esedékes programalternatívák közül válogatunk. Aki akarja, kisírhatja a szemeit moziban és színházban egyaránt, a Hungexpón pedig a legkülönbözőbb területeken kalandozhat.

Egy nap: a főszerepben Anne Hathaway
Egy nap: a főszerepben Anne Hathaway

Ismét eljött a hétvége, amivel annak ellenére is érdemes kezdeni valamit, hogy a 23-a ezúttal sajnos nem hétköznapra esik, így be kell érnünk egy normál hosszúságú pihenéssel. Annak, aki az ötvenhatos forradalomról szeretne kollektív keretek között megemlékezni, bőven lesz majd lehetősége ünnepelni, mi viszont most azokat a program-alternatívákat emeljük ki, amelyek ezután következnek.

Otthon, nők, férfiak és ízek

Naná, hogy adja magát az ezekben a napokban – 19-étől 23-áig – zajló egyik legnagyobb szabású rendezvény, a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV), ahol az otthon, a nők, a férfiak és az ízek szolgálnak nem annyira meglepő, de mindenképp kézenfekvő témákként. A nagyvilágot távol-keleti és közép-európai cégek képviselik a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

A BNV egyik legnépszerűbb témája az otthon világa, a berendezési cikkek mellett otthontervező szakemberek is segítenek, ha nem tudunk eligazodni a túlzott mennyiségű lehetőség között. A Nők Világa szekció divatbemutatókkal, interaktív szépségszigetekkel, táncoktatással és ékszerbemutatókkal csábítja be a nőneműeket, a férfirészlegen pedig nyilván a sport, vadászat, autók és az európai díjnyertes szórakoztató elektronikai cikkek lesznek előtérben, megspékelve némi müncheni mintára berendezett sörfeszt-hangulattal.

A gasztrorészlegen most a hungarikumok kapnak kiemelt hangsúlyt, a családosok pedig a péntektől vasárnapig nyitva tartó Kölyökparádé interaktív szórakoztató-ismeretterjesztő gyerekrendezvényen élhetik ki magukat. És ha mindez még nem lenne elég, szombat-vasárnap macska- és kisállat-kiállítást is rendeznek.

Kézműves magyar ínyencségek a Millenárison

Bár addig még közel egy hónap van hátra, már most a figyelmetekbe ajánljuk a februári sikerre való tekintettel ismét megrendezett Kézműves Magyar Ízek Vásárát. November 18-20-ig, a Millenárison várják az érdeklődőket, ahol a szervezők Magyarországon először, a vásárlókkal együtt, közös kóstolóturné keretében keresik az ország kedvenc ízeit. Az ízmustra a hamarosan megnyíló Kézműves Magyar Ízek Nagykereskedésből indul október 27-én.

Újdonságokra is lehet számítani, ilyen lesz például a vízibivaly szalámi, a faszenes, tufapincében érlelt sajt, vagy a homoki fehérszarvasgombás sárgadinnye lekvár. A magyar- és az erdélyi termelők mellett idén újdonságként Felvidékről, Szlovéniából és a Vajdaságból is várnak kiállítókat.

Ríkatós szerelmi történet Anne Hathaway-jel

Nincs is jobb, mint egy hatalmas bőgés így ősz közepén, feltéve, ha mindez egy mozivászon előtt történik. Nem véletlen, hogy általában a hidegebb hónapokra időzítik az olyan szomorkás-romantikus opuszokat, mint amilyen az Egy nap is: David Nicholls zseniális bestsellere tarolt az elmúlt másfél évben, így nagy eséllyel mindenki meg is nézi majd a filmet, ha már egyszer elolvasta. A sztori röviden annyi, hogy Emma Morley és Dexter Mayhew között élethosszig tartó barátság szövődik. Emma elvekkel és ambíciókkal rendelkező lány, aki arról álmodozik, hogy jobbá teszi a világot, Dexter pedig tehetős sármőr, aki arról álmodozik, hogy a világ az ő játszótere lesz.

Kapcsolatuk kulcsfontosságú pillanatait a következő két évtized július 15-i napjainak bemutatásából ismerhetjük meg. Legyenek éppen együtt vagy külön, láthatjuk, amint Dex és Em elfoglalja magát ügyes-bajos dolgaival, megismerjük baráti viszonyaikat és különböző vitáikat, reményeiket és elszalasztott lehetőségeiket, mosolyaikat és könnyeiket. Valahol az utazás során a két embernek rá kell jönnie, hogy amit annyi ideig kerestek, és amire olyan régóta vágynak, valójában végig az orruk előtt volt. Amint kiderül számukra, hogy egészen pontosan mit is jelentett az a bizonyos 1988-as nap, megismerik a szerelem és az élet valódi természetét.

Zórika és Józsi szerelme az Operettben

Aki inkább valami tradicionálisabb színpadi élményre vágyik, és nem veti meg az operettet, annak az ezen a hétvégén, az Operettszínházban debütáló Cigányszerelmet javasoljuk. A történet valahol Erdélyben játszódik, egy magyarok, románok és cigányok lakta területen, itt él Zórika, Dragoján Péter vidéki földbirtokos lánya, aki esküvőjére készül a szomszéd gazdag paraszt fiával, Gáborral. A ceremóniára azonban váratlanul betoppan Józsi, Zórika gyerekkori szerelme, aki a közeli cigánysor viskóiból verekedte fel magát egy vidéki város elsőszámú prímásává. A tervezett házasságot elsöpri a régi szerelem, és Zórika minden társadalmi elvárást felrúgva megszökik Józsival, hogy kövesse őt a cigánytáborba.

A szökést nem csupán a megszégyenült örömapa és az elhagyott vőlegény nézi rossz szemmel, hanem Józsi korábbi szeretője, Ilona, a vidéki primadonna is, aki attól sem riad vissza, hogy hívatlanul megjelenjen Dragoján Péter birtokán. Ahogy az a sztoriból is érezhető, egy igazi magyar operettről van szó, Lehár Ferenc pedig ezúttal is kitett magáért, nem véletlenül ez az egyik legnépszerűbb műve. A színpadon látható színész-énekesek névsorát látva nemigen nyúlhatunk mellé, bármelyik szereposztást is választjuk: többek közt Dolhai Attila, Kalocsai Zsuzsa, Peller Anna és Csonka András tűnik fel.

Victor Bailey in da house

Végül, de nem utolsósorban Victor Bailey-nek, a kortárs fúziós jazz legnagyobb formátumú basszusgitárosainak egyikét ajánljuk, aki zenekarával 21-22-én duplakoncertet ad a Budapest Jazzclubban. Az eredetileg csellista, majd dobos muzsikus igazán nagy lehetőséghez akkor jutott, amikor Omar Hakim beajánlotta a Weather Reportba. Jaco Pastorius utódjaként nem volt könnyű dolga, de egyéni játékával hamar világhírre tett szert. Számos projektben dolgozott, Mike Sterntől Madonnáig, Michael Breckertől LL Cool J-ig. Első szólólemezét 1989-ben jelentette meg. Kifinomult, jellegzetes hangszíne, funkos, lüktető számai a fúziós jazz legnagyobb egyéniségévé tették.

Oszd meg másokkal is!
Mustra