Hip-hoppal keveredő balettőrület és Dumamaraton

Trend, színház, tánc, kertészkedés és stand-up comedy – eheti ajánlónkban a legkülönbözőbb területekről válogatunk, hogy még véletlenül se maradjon olyan, aki ne találna számára megfelelő programot a kínálatban.

Ritkán látunk hip-hopot és balettet egy színpadon, de Törőcsik Mariról, Gergely Róbertről és Kovács Patríciáról sem mondható el, hogy túl sokszor láthatnánk őket egy előadásban. Ezen a hétvégén ezen ritka pillanatok egyikének lehetünk tanúi.

Hip-hop és balett keveredik a Trafóban

Rögtön egy izgalmas, a balettet és a hip-hopot keverő táncelőadással kezdünk a Trafóban, amelyet a táncos és koreográfus Victor Quijada jegyez: Los Angeles utcáinak hip-hop kultúrájában nőtt fel, breaktáncosként kezdte táncos pályafutását, majd klasszikus balettet tanult Montrealban. Így aztán nem meglepő, hogy ez a két tánctechnika és formanyelv fonódik össze az általa alapított RUBBERBANDance Group munkáiban. Quijada viszont nem egyszerűen breaktánccal fűszerezi a balettet vagy épp fordítva: mind a breakdance, mind a balett konvencióit áthágja, a két mozgásnyelv tökéletesen összeolvad és egy új, szokatlan, mégis magávalragadó keveréket alkot. Zenék terén is a stílusok keveredése jellemzi a munkáit: a klasszikus- és jazzművekben fedezi fel a hip-hop tánchoz szükséges lüktetést.

Loan Sharking című előadásuk, amelyet 14-15-én este láthatunk a Trafóban, egy izgalmas best-of- produkció, ami a RUBBERBANDance 2002-es alapításától 2008-ig válogatja össze a legfontosabb momentumokat és elemeket Quijada munkásságából. Lenyűgöző eszköztár, az utca találkozása a magas művészettel. Kicsit a Szívem érted rapes (Save the Last Dance) fílingje ugrik be elsőre, szóval mindenképp izgalmas!

Tüntess a divatért!

Ha a művészi kísérletezés után netán tüntetni támadna kedved, október 15-én, szombaton 15 órától a szabadszellemű, korlátok nélküli öltözködésért emelheted fel a szavad az Aréna Pláza területén. A Glamour ugyanis flashmobot rendez, és arra buzdít minden divatimádót, hogy vegye fel a legtrendibb, kedvenc szettjét, tüntessen a divatért és azért, hogy a divat a kultúra  része legyen, és nagyobb figyelmet kapjon a mindennapokban. Szeretnék, ha itthon is bátrabban, színesebben öltöznének az emberek, ha mernék önkifejezésre használni az öltözködést. Ha a zsűri szerint a tiéd a divattüntetés legszuperebb szettje, 250 ezer forinttal lehetsz gazdagabb.

Egy nyári éj mosolya: Törőcsik Mari és Kovács Patrícia egy színpadon

Ha hagyományos színházi élményre vágysz, de nem bánod, ha van benne egy kis csavar, akkor ajánljuk, hogy ülj be a Centrál Színház új bemutatójára, a 14-én bemutatandó Egy nyári éj mosolyára. Stephen Sondheim és Hugh Wheeler musicalje Grammy-, illetve többszörös Tony-díjas, az Ingmar Bergman 1955-ben forgatott filmje alapján készült darab a századfordulós Svédországban játszódik. Főhőse egy színésznő, Desirée, aki úgy érzi, hogy sok viharos esztendő után itt az ideje, hogy megállapodjon. Kiszemeltje egykori szeretője, a sikeres ügyvéd, ő azonban nem sokkal találkozásuk előtt elvett egy tizenkilencéves lányt, aki még az esküvő után is ragaszkodik szüzességéhez. Desirée Szent Iván éjjelén meghívja a házaspárt édesanyja, a hajdani kurtizán kastélyába, ahol az éjszakától és a bortól megmámorosodott vendégek meglehetősen összekuszálják a szálakat.

A darab zeneszerzője és szövegírója az amerikai zenés színház egyik legkiemelkedőbb alkotója, a West Side Story dalszövegét és a Sweeney Toddot jegyző Stephen Sondheim, akinek műveire jellemzőek az újszerű, szokatlan dramaturgiai megoldások, a musical műfajától látszólag idegen témák. Mindez ráadásul pazar szereposztással: többek közt Törőcsik Mari, Kovács Patrícia, Nagy-Kálózy Eszter, Gergely Róbert és Szemenyei János tűnik fel a színen. A rendezés pedig külön érdekes lehet a magyar musicalfelfogáshoz szokott nézők számára, ugyanis egy angol rendező, Trevor Nunn jegyzi.

Növények, ameddig a szem ellát

A hűvös idő ellenére azért érdemes a szabadban is kikapcsolódni, az Őszi Kertészeti Napokon egyszerre gyönyörködhetsz dísznövényekben és sétálhatsz az arborétumban.

A Budapesti Corvinus Egyetemen megrendezett kertészeti szakkiállítás és vásár október 14-16-ig zajlik, ahol a Kertészettudományi Kar Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke a szakképző intézetek tanulóinak őszi ifjúsági virágkötészeti versenyét is megszervezi. A diákok több témakörben mérik össze tudásukat, a térdekorációk elkészítése mellett bemutatják, milyen szép tud lenni például egy feldíszített asztal. A Budai Arborétum területén megrendezett vásáron pedig kiválaszthatod a kedvenc kerti vagy szobanövényeidet is.

Dumamaraton a Dumaszínházban

Ha viszont inkább arra vágysz, hogy csak egyszerűen kinézz a fejedből, miközben a rekeszizmaid lassanként felmondják a szolgálatot – és bírod a stand-up comedy-t –, akkor a Dumaszínházban a helyed. 15-16-án (20:30-as kezdéssel) ugyanis ismét megrendezik az ún. Dumamaratont, ahol a szakaszokra bontott távon az egymást váltó csapatok folyamatosan megkísérlik megnevettetni a közönséget. A csapatból többen is vállalták a duplatávot, többek közt Kőhalmi Zoltán, Aranyosi Péter, Kovács András Péter, Beliczai Balázs, Litkai Gergely, Hadházi László és a Szomszédnéni Produkciós Iroda tagjai. A befejezés vasárnap 22 óra körül várható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra