Fuss az éjszakában – Minden, amit nem bánsz meg a hétvégén

Zanza!

Végre olyan klímában van részünk, ami bőven ad lehetőséget a változatos programokra. Családostul bevehetjük például az Orczy Parkot, ahol a hétvégén rengeteg koncert és gyerekprogram zajlik, közelebbről megismerkedhetünk a civilszervezetekkel és akár éjszaka is végigfuthatjuk a belvárost.

A baljós szeptember 11-e közeledése ellenére nem kell rettegnünk a hétvégétől: az időjárás is azt akarja, hogy mostantól minden olyat bepótoljunk, amit a kánikula meghiúsított.

Józsefvárosban lesz mire rázni

Szeptember 9-11-ig zajlik a Bárka Színház szervezésében megvalósuló Józsefvárosi Napok, így szeptember második hétvégéjén újra birtokba lehet venni a nyolcadik kerület egyik legzöldebb területét, az Orczy Parkot. A megnyitón Fekete-Kovács Kornél és barátai, majd Tátrai Tibor és Török Ádám csapnak a húrok közé, de különösen a családokra figyeltek. 11-én, vasárnap 16 órától Halász Judit ad koncertet, de lesznek gólyalábasok, MeseLadik a Bárka Színház művészeivel és különleges társasjátékok, kézműves-foglalkozások.

10-én, szombaton este a Megasztár volt döntősei, Tóth Vera, Tolvai Renáta, Kökény Attila és Kállay-Saunders András lépnek színpadra, emellett bemutatkoznak a helyi múzeumok, és egy különleges túra keretében – a Budapest Beyonddal – megismerheted a VIII. kerület legrejtettebb zegzugait is.

Ismerkedj meg a civilekkel

Ha pedig nem annyira az építészeti és történelmi vonatkozások érdekelnek, sokkal inkább a Budapesten és más hazai városokban zajló civil kezdeményezések, akkor a Civilek Éjszakáját neked találták ki.

Szeptember 10-én a Kurfli Közhasznú Kulturális Egyesület másodszor rendezi meg a nonprofit eseményt, amellyel az a céljuk, hogy láthatóvá tegyék ezeket a szervezeteket, megismertessék munkájukat az emberekkel, akik gyakran nem is tudják, mennyi mindenben kaphatnak tőlük segítséget. Van, aki saját irodáját nyitja meg ezen az éjszakán, van, akit más helyszín fogadott be. „Lehet hallgatózni, belemerülni, megnézni, részt venni, játszani, ugrálni, és legfőképpen tájékozódni, ugyanis ezen az éjszakán az egész város ettől zeng, kigyúlnak a civil pontok fényei” – írják a szervezők.

Közel 100 szervezet, köztük az Amnesty International, a Drog-Stop Budapest Egyesület, a Kézenfogva Alapítvány, a Kutató Diákok Országos Szövetsége, a Születésház Közhasznú Egyesület, a Gödör Klubért Kulturális Egyesület és a Nem Adom Fel Alapítvány szervez programokat – saját irodáikon, helyiségeiken kívül olyan befogadó helyszíneken, mint a budapesti Gödör Klub, az Artkatakomba, a Fogasház, a Csendes, vagy a Tűzraktér bezárása után a Király Fürdőben éppen aznap megnyitó Vízraktér.

Éjszakai rohanás a kivilágított Budapesten

Ha viszont úgy érzed, hogy a kulturálódás és informálódás helyett inkább egy jót futnál a kivilágított Budapesten, most ezt is megteheted. 10-én 21 órakor startol ugyanis a 16. EDF Nyárbúcsúztató Éjszakai Futás, amely a Széchenyi István tértől (volt Roosevelt tér) indulva többek közt a Lánchíd, az Ybl Miklós tér és a pesti alsó rakpart érintésével ír le egy 5,6 km-es kört a városban. Felvezetésképpen néhány bemelegítőprogram is akad: fúvósok, breaktáncosok, pompomosok és tűzijáték is segít ráhangolódni a sajátos éjszakázásra.

Hiperrealizmus a Ludwigban

Végül, de nem utolsósorban pedig egy jövő héten nyíló kiállítást ajánlunk a figyelmetekbe a Ludwig Múzeumban. Az Édentől keletre című tárlat az utóbbi tíz év legnagyobb léptékű együttműködése a Ludwig-gyűjtemények között. A kiállítás a közép-kelet-európai térség – elsősorban Csehszlovákia, Jugoszlávia és Magyarország – és az észak-amerikai, illetve nyugat-európai régió művészetének párhuzamos fejleményeit egymással összehasonlítva mutatja be. A tárlat már csak amiatt is izgalmasnak ígérkezik, mert az első lépést szeretné megtenni annak vizsgálatára, hogy mennyiben volt más a hiperrealizmus, illetve hogyan hatott az akkori, egymástól eltérő politikai környezetekben.

A budapesti kiállítás a Bécsben, majd Aachenben rendezett tárlatok anyagából válogat, illetve kiegészítésként párbeszédbe állítja a művészettörténet ismert euro-atlanti alkotásait az 1960-1980-as években, az ideologikus szocialista realizmust követően keletkezett kelet-európai művekkel.

Blogmustra