Csupa summer, csupa love - 6 jóféle nyári sláger

Egy borongós, őszi napon a legjobb az elmúlt nyarakon nosztalgiázni, ezért most olyan számokat gyűjtöttünk össze, amelyek a nyári sláger rémes kategóriáján belül is maradandó zenei élményt nyújtottak. Szavazz, melyik vigasztal most leginkább.

01. DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince: Summertime (1991)

Bár azt hihetnénk, hogy egy olyan dal, amelynek a címében szerepel a summer vagy a nyár (lásd a korábban idecitált fergeteges Kelemen Kabátban-slágert), nem kecsegtethet túl sok jóval, rögtön két ellenpéldát is találunk. A kilencvenes évek elején még The Fresh Prince néven rappelgető Will Smith DJ Jazzy Jeff kollégájával a Summertime formájában olyat tett le az asztalra, amiért még a gyengébbre sikeredett filmjeit is hajlandóak vagyunk neki megbocsátani. Igazi hömpölygős, lazítós chill out, ami ráadásul a klipjében sem a bikinis csajokra fókuszál, sokkal inkább a családra (a legkisebbektől az öregekig) és az olyan apróságokra, amik egy nyári délutánt tökéletessé tesznek. A dal egyébként 1991-ben elnyerte a legjobb rapdalnak járó Grammyt.

02. The Underdog Project: Summerjam (2000)

Egyik kollégánk szerint ez az ultimate nyári himnusz, mert azokról a dolgokról szól, melyekért a nyarat még az is kénytelen szeretni, aki alapvetően utálja (például ő). „Bikinis széplányok, bulizás, cimborák, kíméletlen berúgások koradélutántól indítva. Akármikor beteszi az ember, azonnal a nyár kellős közepén találja magát”.

03. David Guetta feat. Kelly Rowland: When Love Takes Over (2009)

Nem tehetjük meg, hogy David Guettát, az elektronikus nyári slágerek atyaúristenét nem vesszük fel a listára: bár tény, hogy sok dala kísértetiesen hasonlít egymásra, valahogy mégis megtalálja azt a frekvenciát, aminek köszönhetően ezt rövid időn belül el is felejtjük. A legújabb dalai valahogy mintha különösképp egy kaptafára működnének, de a Kelly Rowlanddel közösen elkészített, 2009-es When Love Takes Over a karakteresebbek közé tartozik.

04.Spiller feat. Sophie Ellis-Bextor: Groovejet (If This Ain’t Love) (2000)

A szép és népszerű énekesnőkkel összeálló dj-k sorát erősíti az olasz Spiller is, akiről a Groovejet óta nem igazán hallottunk, mindenesetre bérelt helye van a one hit wonderek között. Az sem utolsó szempont, hogy Sophie Ellis-Bextor ezzel a dallal vált világhírűvé, jól jött neki az együttműködés, hiszen ezt követően már jóval nagyobb figyelmet kaphatott a 2001-ben kijött szólóalbuma.

05. Moloko: The Time Is Now (2000)

A Moloko ügyesen megtalálta azt az arany középutat, ami a fülbemászó pop és az elvontabb elektronikus vonal között húzódik. A bársonyos hangú Roisin Murphy ugyan mostanában szólóban nyomja, de igazi fénykorát azért mégiscsak a Molokóban élte, amely olyan zseniális dalokkal ajándékozta meg az emberiséget, mint például a rongyosra játszott Sing It Back és a Forever More. Aki a The Time Is Now-t szereti, rossz ember nem lehet.

06. Beyoncé feat Jay-Z: Crazy In Love (2003)

Végül, de nem utolsó sorban íme Beyoncé, aki profi módon ért ahhoz, hogy lehet még abból is slágert csinálni, ami tulajdonképpen nem is annyira jó. A falatnyi forrónadrágokról és a sokszor már-már a hihetetlen kategóriába csúszó testkultúrájáról megismerhető énekesnő azért persze sokszor nyújt valóban meggyőző teljesítményt, ahogy teszi ezt a férjével, Jay-Z-vel közös Crazy In Love-ban is. Azon viszont meglepődtünk, hogy mindez már 7 éve volt.

Blogmustra