2011 példaképei: Tóth Gabi a frusztrált fiatalok ikonja

Mindenki tudja, hogy a példakép az a személy, akit valamely vonzó tulajdonsága miatt megkülönböztetett figyelemben részesítünk, istenítünk, sztárolunk, képét a szoba falára ragasztjuk, minden hozzá köthető tárgyat felvásárolunk, utánozzuk, minden lépését figyeljük. Az idei Viva Comet gálán menthetetlenül ez a jelenség jutott eszünkbe, amikor megláttuk a mai tiniidolokat, SP-t és társait. Megkérdeztük hát őket, jó példaképek ők?

Tinédzsernek lenni már alapjáraton nem egy könnyű műfaj, nem elég, hogy beindulnak a hormonok, átalakul a test, a fiatal tapogatózik a női/férfi lét határán, értelmet keres, próbálja meghatározni magát. Nem elég, hogy mindez már önmagában vészesen nehéz, külső befolyásoló tényezőként ott van az ember nyakán két tulajdon szülője, az iskola és azok a külső körülmények, melyek véleményét, ízlését, stílusát és gondolkodását is meghatározzák – ott vannak azok a bizonyos példaképek, akik felelősségük tudatában/hiányában, de idolokká válnak, formálnak, hatnak.

Talán emiatt is volt fájdalmas a 2011-es Viva Comet díjátadó gála, ahol az elhasznált vörös szőnyegre idén is azok vonultak fel, akik manapság a fiatalok számára csodált és követendő példaként vannak felszögezve a szoba falára. Összeszorul az ember szíve, meg picit örül is, hogy nem ma kell tinédzserként megmérettetnie magát. Néhány mai celebritásnál azért rákérdeztünk: miben lehet példakép ő?

Brasch Bence: önellátó vagyok

Az 1991-es születésű Brasch Bence, a Csillag születik versenyzője kérdésünkre nem kereste túl sokáig a választ, a fiatalok számára ő abban szeretne példa lenni, hogy leérettségizzenek, hogy továbbtanuljanak, hogy mindent megtegyenek azért, amit szeretnek. Ő a dolgozó fiatal példája is egyben. „Önellátó vagyok, otthonról semmit nem kell kérnem. Nagyon jó dolog, hogy kaptam egy lehetőséget, amivel eddig tudtam élni, és ez remélem, hogy még folytatódik.”

És hogy számára ki a példakép: „Senkire nem tekintek példaképként, mindig kiragadok egy-egy dolgot, hogy kiben mit szeretek. Van, akinek a hangját szeretem, de az életstílusa nem feltétlenül példaértékű. Gary Barlow-t például nagyon szeretem, ahogy énekel, az zseniális." Brasch Bence szerint egy példakép egész egyszerűen őszinte az emberekkel, amit kommunikál, azt tényleg úgy is kell csinálnia. De példaértékű ember bárki lehet, " nagyon sok olyan ember van, akire felnézek emberileg, mert például megbízható, vagy olyan a munkamorálja. Tök respekt egy csomó embernek.”

Tóth Gabi: nagyon sok a komplexusos fiatal

A fura hazai celebvilág egyik legfeltűnőbb jelenségét, Tóth Gabit tinédzserek hada isteníti, kíváncsiak voltunk, hogy gondolkodott-e már azon, hogy akár példaképként is nézhetnek rá. Kiderült, hogy a válasz igen.

„Próbálok őszinteséget sugározni, erre is akarom ösztönözni az embereket, hogy az őszinteséggel sokkal nagyobb sikereket lehet elérni, mintha valami diplomatikus álarcot vennénk fel magukra, és abban élnénk le az életünket.” Tóth Gabi azt is hozzátette, hogy nemcsak őszinteségével akar példát mutatni, de dalainak mondanivalójával is:„A fiatalabb generációknak szeretnék komolyabb üzeneteket adni, hogy fogadják el magukat úgy ahogy vannak. Én sem vagyok tökéletes: pici a mellem, nagy a hasam, de én akkor is szeretem magam így, ahogy vagyok. Igenis, így is lehet élni, és én ezért érzem magam példaképnek.”

A fiatal előadóművésznő kiáll a természetesség mellett is, amellett, hogy extravagánsan öltözködik, fontosnak tartja, hogy egy nő úgy szeresse magát, ahogy van. Úgy tartja, mindenki okkal kapta azt a testet, amit kapott. „Nagyon sok frusztrált, komplexusos fiatallal találkozom, akik teljes önbizalomhiányban szenvednek. Szeretnék erőt adni nekik” - mondja.

Barbee: Csak feltettem egy videót a netre

A díjátadó gálán Britney Spears utánzatainak a magyar prototípusával, Barbee-val is megismerkedtünk, aki szemmel láthatóan fiatalok tucatját mozgatja meg. Ő példakép témakörben a legtöbbre saját hitét, akaraterejét tartja, ami arra készítette, hogy ismeretség nélkül, de a sztárok világa felé vegye az irányt.

„Nem volt meg az az előnyöm, hogy elmenjek egy tehetségkutatóba, ahol komolyabban is megismerik az előadókat, és én tényleg csak annyit csináltam, hogy feltettem egy videót az internetre, és teljesen a szerencsére bíztam, és nagyon hittem benne, hogy egyszer megtörténhet, hogy egy menedzser rám talál” - magyarázza az aprócska lány, aki nemcsak a karrierben, de az élet valamennyi területén a hitére alapoz - no meg a napjainkban divatos new age irányzatok fő üzenetére, az úgynevezett vonzás szabályára.

„Nagyon kell benne hinni, és nagyon kell rá koncentrálni, mert be lehet vonzani a dolgokat. Ha valaki nagyon akar valamit, és minden reggel azzal a képpel kel, hogy egyszer ezt szeretné csinálni, vagy szeretne megvenni egy jó ruhát, de nincs rá pénze, de ha minden reggel úgy kel fel, hogy azt nagyon szeretné, akkor úgyis történik valami, ami által megkaparintja azt, amire nagyon vágyik. Én ebben tudok példakép lenni, hogy kövessék azt, amit én is tettem” - magyarázza a rák csillagjegyű énekesnő, akinek B-terve is van arra az esetre, ha nem jönne be a nagyon akart karrier, óvodapedagógus szeretne lenni, többek közt azért, mert akkor rengeteget énekelhet a gyerekeknek.

A magyar Rihanna, avagy Bencsik Tamara magvas üzenete

Követendő mintának lenni fontos dolog, tudja ezt Bencsik Tamara is. „Egy csomó üzenetet kapok a Facebookon és a többi közösségi oldalon, ahol tizenöt éves lányok azt írják, hogy én vagyok a példaképük, hogy olyanok akarnak lenni, mint én. De azt is visszahallom, hogy sokan Tamarás hajat akarnak. Nem tudom, valamit biztosan jól csinálok, ha ezt mondják. De ez nagyon nagy szó, vigyázni kell rá, nem szabad elszúrni. Az emberek nagyon könnyen követhetnek el hibákat, ezekre a dolgokra nagyon oda kell figyelni.”

Kérdésünkre, hogy miképp lehet megmaradni ebben a példakép pozícióban, az énekesnőnek leginkább csak külsőségek jutottak az eszébe: „valami olyasmit kell nyújtani, amire az emberek felkapják a fejüket, fontos, hogy valami egyéni dolgot csinálj, de az is fontos, hogy követi-e valaki a trendet. A vörös haj például most trendi. Egyáltalán nem akarom utánozni Rihannát, de persze jólesik, ha hozzá hasonlítanak. A jóktól kell tanulni, én tisztelem és becsülöm az ő munkásságát, örülnék, ha egyszer annyi lemezt adnék el mint ő, de azért megpróbálok Tamara maradni.”

Dobrády Nagyöreg Ákos: a gyerekkori álmaidat valósítsd meg

Bár a zenecsatorna díjátadó gáláján a zenésztársadalom nagy százaléka nem jelent meg, a tinielőadók mellett azért a könnyűzenei években számítva érett korosztály is képviseltette magát. Ezért gondoltuk, hogy körkérdésünkkel a romantikus pop műfajban nagy tapasztalatot szerzett énekeseket is megkeressük.

Dobrády Ákos kérdésünkre elmondta, hogy számára az az igazi ikon, aki a gyermekként megálmodott terveit meg is valósítja, aki hosszú évek kemény munkájával eljut valahova, és meg tud mutatni magából valami értéket.

„Ha valaki valami jót csinál, valami hiteleset és eredetit, akkor az előbb-utóbb megtalálja a közönségét. Ma már mindenkinek adott a pálya, az a fontos, hogy valami olyat csinálj, ami találkozik sok ember gondolatával, érzésével, ízlésével és jó legyen, amit csinálsz” - vallja a zenész, aki hozzáteszi, hogy manapság a zenei trendek nagyon gyorsan változnak, a fiatalok ízlése pedig ebbe az irányba tolódik, az aktuális trend valamiért megszólítja, megérinti őket. A mai előadóknak azt tanácsolja, ha példaképek akarnak lenni, „nagyon tudják, hogy mit akarnak. Legyenek céltudatosak, és próbáljanak az eredetiségre és a hitelességre törekedni.”

Ennél jobban nem tudtunk elmélyülni a témában, nyilatkozónk TNT-s cimborája, Inti ugyanis ideszaladt, hogy Fluor épp most lépett színpadra, hogy előadja a Mizut. "Ne haragudjatok, most lépnem kell, egész este ezt a számot vártam" - szaladt el Dobrády Ákos kamaszos izgalommal.

Oszd meg másokkal is!
nono
Mustra