Mandulavirágzás a Balaton partján, kalandok a 4-es-6-os vonalán

Mandula Ünnep verőfényes napsütésben, szórakoztató irodalmi orgia és pszichológiai fejtegetések áradata: ez a hétvége sem lesz unalmas.

Kimozdulnál, de olvasgatni is van kedved a hétvégén? A két lehetőséget minden további nélkül kombinálhatod a Margó Feszten, de ha inkább pszichológiai előadásokat hallgatnál, annak sincs akadálya.

Pszinapszis – Buli és fejtegetés

A hétvégén 15. alkalommal rendezik meg a Pszinapszist, amely minden évben több ezer embert vonz: a különböző pszichológiai témákat sokoldalúan és érdekesen körüljáró eseménysorozat előadásai és műhelyei ezúttal a Határok nélkül cím köré épülnek. Az én határai és azok veszélyeztetése mellett a határok csoportban történő feloldódásával is foglalkoznak, fontos szerepet kap a pszichológia és határtudományainak kapcsolata, a tudományok közti határvonalak lebontásának lehetősége, emellett a rendezvény nemzetközi szekcióját, angol nyelvű programját is erősítik.

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban megrendezett közel 40 előadás során a szakma legkiválóbb képviselőivel találkozhatsz és 50 műhelyfoglalkozás közül választhatsz, hogy megtapasztald a pszichológia gyakorlati oldalát. Az előadók közt találjuk Tari Annamáriát, Almási Kitti, Vekerdy Tamást és Sas Istvánt is.

Menj végig a TÁP Színházzal a 4-es-6-os villamos vonalán

Természetesen nem lehet nem szót ejteni a hétvégén is zajló XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról, ahol rengeteg felolvasás, író-olvasótalálkozó, kerekasztal-beszélgetés, és nem utolsósorban számtalan hazai és külföldi könyvújdonság várja a betérőt. Ezek közül mi most nem emelnénk ki egyet sem (érdemes az esemény honlapját böngészni, vagy csak egyszerűen sodródni a Millenárison), inkább a fesztivállal párhuzamosan zajló „kistestvér”, a Margó Feszt néhány hétvégi - és ingyenes - programjára hívjuk fel a figyelmet.

16-án 10 és 18 óra között például a meséké a főszerep a Millenárison található Európa Pontban, ahol többek között Bogyó és Babóca, Boribon és Kippkopp, Varró Dániel és magyar gyerekfilm-klasszikusok tűnnek fel. Szombat délután 17 órától Bölcsőd az címmel nőírók beszélgetnek a Szatyor Bárban a születésről, 19 órától pedig egy igazi kaland, az Európai Irodalom Éjszakája veszi kezdetét a TÁP Színházzal, akik segítségével a kortárs európai irodalom különleges helyszíneken, alternatív előadásmódban jelenik meg ezen az estén.

15 ország, 15 író 15 műve, 15 különböző helyszínen: 19 és 23 óra között a résztvevők felfedezhetik Budapest számukra ismeretlen arcát, olyan írók műveivel ismerkedhetnek meg, akikről talán még sosem hallottak, mindezt színművészek előadásában, egy-egy adott könyv részletéhez kapcsolódó helyszíneken – a 4-es-6-os villamos vonalán. Indulás: a Millenáris Európa Ponttól.

Fesztivál és mandulavirágzás

Aki pedig egy kis kiruccanásra vágyik, vegye célba a 15-17-éig Alsóörsön, Csopakon, Felsőörsön, és Lovason zajló Mandula Ünnepet, amelyen versenyek, túrák, koncertek, ételkóstolók, előadások, gyerekprogramok és kézműves bemutatók is bőven akadnak. A helyiek célja, hogy a helyi értékeket, borokat és gasztronómiát a mandulavirágzás idején, teljes pompában tárják a vendégek elé. Idén lesz borverseny, szezonnyitó horgászverseny és halászléfőző verseny, de a mandulás sütemény készítői is összemérhetik erejüket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek