Programajánló: egri kiruccanás és tűz-buli

A hétvégén vár az egri vár, nyakig merülhetsz az ásványokban, a roma- és fekete zenében, de a hajléktalanokat is támogathatod jelenléteddel a Boráros téren és a Cökxpôn Ambient Caféban megrendezett „Adunk-kapunk” Napon. Programajánló.

A hétvégén érdemes kihasználni az olykor még fel-felbukkanó napsugarakat. Október 17-én, vasárnap például érdemes ellátogatni Észak-Magyarország legszebb városába, Egerbe, ahol ekkor rendezik meg Az Egri Vár Napját, amelyen a legkülönbözőbb programok és kiállítások várják az érdeklődőket.

Ezen a napon ingyenesen látogatható Az egri vár története című kiállítás, Az Egri Képtár, a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum és a „Ki játszik ilyet?” című játékkiállítás, amely már csak ezen a napon tekinthető meg. Kizárólag ekkor lesz látható Imre király sírboltja és a Török kert, a programok eső esetén a Dobó–bástya rendezvénytermében kapnak helyet. A városban a Díszőrség őrjáratával is találkozhatunk, de zászlóforgatók, gyerekelőadás és rock-koncert is keresztezheti az utunkat.

Adok-kapok a Boráros téren, ásványbánya a PeCsában

Október 16-án „Adunk-kapunk!” Nap a Hajléktalanokért címmel zárul a Cökxpôn Ambient Café és a Tilos Rádió közös gyűjtőakciója. 16 órától a Boráros téri aluljáróban többek közt Lakatos Gyula (Govinda Swami), a Civil Rádió A Kanál forradalma című műsorának szerkesztő-műsorvezetője 200 tál vegetáriánus ételt oszt ki a hajléktalanoknak, amelyhez egy pohár jó meleg tea is dukál.

A Cökxpôn Caféban a Vagyunk Egyesület tagjainak alkotásaiból nyílik kiállítás, amelyek egy hónapig láthatóak és meg is vásárolhatók – az ebből befolyó összeg pedig természetesen a hajléktalan művészekhez kerül. A hajléktalan költők verseinek felolvasása mellett este Riddim Colony DubWise koncert és Sound Sistaz sound system show várja a közönséget. Bár a belépés ingyenes, a felajánlásokat a Menhely Alapítvány kapja, emellett takarót, törülközőt és konzervet is szívesen fogadnak.

Igazi ásványorgiával találkozhatunk a Petőfi Csarnokban október 16-17-én: az ekkor megrendezett Ásványvásáron nyers és csiszolt ásványok, ősmaradványok, drága- és féldrágakövek, csigák, kagylók, egyedi ásványékszerek várják a betérőt, a magyar kiállítók mellett pedig Németország, Marokkó, Lengyelország, Csehország és Románia is képviselteti majd magát.

Cirkusz és jóféle roma muzsika

A Jászi Galéria október 13-án nyitotta meg Cirkusz című kiállítását, amely a legnagyobb XX. századi nagymesterek és kortárs alkotók cirkusz-tematikájú alkotásaiból válogat. Így nem hiányozhat természetesen Aba-Novák Vilmos, Kondor Béla, Victor Vasarely és Gross Arnold sem, a képek pedig valószínűleg nem csak a művészetpártolókat, de a család legfiatalabb tagjait is meggyőzik.

Nagy csinnadrattával máshol is találkozhatunk: a Művészetek Palotája október 17-én este igazi kuriózumot hoz el a közönségének. A Fire and FireCigány és fekete zenei almanach a New York-i magyar évad Extremely Hungary elnevezésű, egészéves fesztiváljának egyik sikerprodukciója. A színpadon egymástól távoli, de nagyon hasonló sorsú kultúrák találkoznak: magyarországi roma és amerikai fekete zenészek mutatják be művészetük kölcsönhatását.

Egybeolvasztják zenei hagyományaikat - a jazz, a rock, a rap és a népzene elemeit -, ami a jam sessiont és a beszédet is magába foglaló fúziót eredményez. A zene mellett természetesen nem maradhatnak ki a kortárs és hagyományos roma- és fekete táncok sem. Közreműködnek többek közt: Balogh Gusztáv, Farkas Mihály, Farkas Richárd, Farkas Róbert, Farkas Zsolt, Ökrös Károly, Szakcsi Lakatos Béla, Szalóki Ági, Chris Eddleton, Fred Cash Jr., Imani Uzuri, Kevin Louis, DJ Logic, Mazz Swift és Valerie June.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek