Időutazás, hangrobbanás és paprikasó

A hétvégén adott minden, mi szem-szájnak ingere: paprikafesztivál Szegeden, töméntelen mennyiségű hangszer és zene a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban, az Arénába pedig az egykori legnagyobb popsztárok képében tér vissza a nyolcvanas évek. Programajánló.

Zene nélkül mit érünk mi?

A zene főszerepet játszik ezen a hétvégén: nem csak amiatt, mert 1-jén van a Zene Világnapja, hanem mert a fővárosban és például Szegeden is számtalan zenés program vár minket.

Október 1-3-ig a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban is a zene az úr az itt zajló Hangfoglaláson: a Magyar Zenei Seregszemle és Hangszerkiállítás idén 8000 négyzetméteren több tízezer hangszert, köztük fúvóst, billentyűst és ütőst kínál kipróbálásra, emellett 200 zenei eseményt is szervez. A különleges élményt ígérő, kollektív zenei szeánsz ráadásul egy, a világon egyedülálló hangszermúzeumi tárlatot is bemutat a közönségnek.

A Hangszeresek Országos Szövetsége által szervezett rendezvényen a világ legmodernebb hang-, fény-, színpad-, és stúdiótechnikáját is megcsodálhatjuk, de a Színháztechnikai Kiállítás is igazán izgalmas programnak ígérkezik. Míg az A csarnokban hangszerekkel, a C csarnokban azokkal találkozhatunk, akik nélkül semmi értelme nem lenne az utóbbiaknak: a hangszerek megszólaltatóival. A zenészek rövidebb-hosszabb koncertekkel, négy színpadon várják a zenekedvelőket: október 2-án fellép például a HiJack!, a Kiss Forever Band és a Manökken Proletarz, míg 3-án a Black II Blackkel, a Lovegunnal és Borlai Gergővel is találkozhatunk.

Harcsa és paprikás

És ha már zene, a fesztiválokon kívül is zajlik az élet: október 2-án például a Harcsa Veronika Quartet füstös- és angyalhangú énekesnőjével az élen szállja meg az A38 hajó fedélzetét, hogy a megszokott minőséget nyújtva az újabb dalokból is adjon egy kis ízelítőt. Bársonyos, borzongató dallamok és boldogsághormont felszabadító örömzenélés 20 órától.

És még mindig nem fogytunk ki a fesztiválokból: szintén 1-jétől 3-áig várja az érdeklődőket a Szegedi Paprikafesztivál és Csongrád Megyei Paprikasó, amely természetesen a gasztronómia terén ígér kellemes pillanatokat, de aki inkább valami jó kis zenére ropná, az sem marad hoppon.

2-án 10-15 óráig például Benke László mesterszakáccsal rendeznek bográcsos versenyt, fellép Utasi Árpi, a vajdasági mesemondófiú, a gyerekek pedig a nagyváradi Lilliput Társulat Kinizsi Pál-előadásának örülhetnek. A bábjátékokkal, finom étkekkel és népzenével teli eseménysorozaton október 3-án fellép többek közt a Kaláka, a Főnix (Máté Péter emlékzenekar), Varga Miklós és a Ghymes.

Időutazás a nyolcvanas évekbe és zokni-szandál

Aki akar, egy fergeteges időutazásban is részt vehet október 2-án: ekkor rendezik meg ugyanis a Here and Now című, a nyolcvanas évek legnagyobb popikonjait felvonultató koncertet a Budapest Sportarénában. Boy George, Nik Kershaw, Kim Wilde, Paul Young és Rick Astley a hírek szerint még sosem volt ebben a kombinációban látható a színpadon: úgyhogy akik szeretnének visszarepülni a 20-30 évvel ezelőtti kamaszkorukba, ne habozzanak – de azok sem, akik egyszerűen egy jót akarnak bulizni.

Bár addig még jó párat kell aludni, már most meg kell osztanunk a hírt, hogy október 8-án, pénteken Nyárbúcsúztató Zokni-szandál Partyra várnak mindenkit a Fogasházba. Dj Run aka Marcipán és Clairvo "húzza" majd a talpalávalót, és talán a zokni-szandál szerelmesei is magukba szállnak végre egy kicsit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek