Haverkodj szatírokkal, vagy lovaskocsikázz az Andrássyn!

Ne gondold, hogy ebből a hétvégéből a beköszöntött ősz miatt már semmi jó nem lehet: az Andrássy út például zenés korzóvá alakul, Aquincumban nimfaként szatírokkal fotózkodhatsz, de bringás filmeket is nézhetsz a Toldiban. Programajánló.

Úgy látszik, ez a hétvége nagyon népszerű a programszervezők körében, hiszen akárhogy is nézzük, beköszöntött az ősz, már nincs sok lehetőség a szabadtéri futkározásra. Ha jót akarunk, kimozdulunk.

Lovaskocsikázz az Andrássyn, fotózkodj szatírokkal Aquincumban

Szeptember 5-ére, vasárnapra például kihagyhatatlan programot találtunk: az ősz első hétvégéjén ugyanis az autós forgalom elől elzárt Andrássy út a XIX. század végi Budapestet idéző, zenés korzóvá alakul. A köztéri szalonzenével, kortárs jazzel és komolyzenével megspékelt esemény 10-22 óráig tematikus színpadokkal, Olvasóligettel és ingyenes lovaskocsikázással várja a közönséget.  Az apropó nem más, mint az Erkel-Mahler-év és a jövőre esedékes Liszt-év: 200 éve született ugyanis Erkel Ferenc, 150 éves lenne Gustav Mahler, jövőre pedig 200 esztendős Liszt Ferenc. Eső esetén a koncerteknek a Párisi Nagyáruház Lotz terme, illetve a Lengyel Intézet aulája ad otthont.

Az Aquincumi Múzeum ugyancsak erre a napra kínál izgalmakat: szeptember 5-én 10 és 17 óra között Nimfaünnepet rendez, így aki a XIX. század végénél korábbra szeretne visszarepülni az időben, azt az ókorba kalauzolják. A látogatók áldozatot mutathatnak be a nimfáknak – a természet szépségeit megtestesítő római istennőknek –, szatírokkal fotózkodhatnak, sőt, egy római gályával is találkozhatnak és megtudhatják, milyen volt a wellness az ókorban.

És ha még ez sem elég, vagy éppen nem szeretnénk olyan messzire merészkedni, irány a Gozsdu-udvar, ahol – mit ad Isten, 5-én 10-19 óráig – vidám utcaszínházi és zenés produkciókkal tarkított bazár vár minket.

Bringásfesztivál, kaktuszorgia és virágültetés

Szeptember 3-5-ig rendezik meg a II. BuBi - Budapest Biciklis Fesztivált, ahol a bringák és a bringások szerelmesei vethetik bele magukat a témához tökéletesen illeszkedő filmek rengetegébe. A Toldi moziban többek közt olyan filmek tűnnek fel, mint például A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik, a nagyjátékfilmek mellett pedig portré- és kísérleti filmek is emelik a fesztivál fényét.

A programsorozat filmes versenyszekciójában idén először a külföldi filmeket is díjazzák, a zsűri elnöke Török Ferenc filmrendező. Akit pedig nem hoz lázba a mozgókép, még mindig benevezhet egy biciklis ügyességi versenyre, vagy éppen bulizhat egy fergetegeset. Részletek a www.bubifeszt.hu –n.

Aki kedveli a természetet és a növényeket, annak szeptember 3-5-ig a Füvészkertben, az ELTE Botanikus Kertjében a helye. Ekkor rendezik meg a Kaktusz- és pozsgásnövény-kiállítást és vásárt, amely garantáltan órákra leköt kicsiket és nagyokat egyaránt. Csak ne nagyon tessék nyúlkálni.

A természet védelmében is birokra kelhetünk: szeptember 4-én 11 és 18 óra között a IX. kerületi Markusovszky téren kollektív szemétszedésre és virágültetésre invitálnak a szervezők. Az ültetéshez saját szerszám szükségeltetik, a munka után pedig jól megérdemelt szendvics és üdítő a jutalom – na meg a tisztább, rendezettebb tér.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek