Indul a Való Világ: kell még nekünk valóságshow?

Izgalmas, amikor nincs előre megírt forgatókönyv, és a szereplők a szemünk előtt fejlődnek, futnak be, vagy éppen le. A műfajt viszonylag könnyű kategorizálni, mert élesen kirajzolódik előttünk három nagy csoport: a Bohóckodós, a Misztikus és a Kiszavazós. Megtudtuk, hogy érzelmileg kell facsarni a nézőt, és tuti a siker. Összegyűjtöttük az utóbbi évek magyar valóságshow-it a Bártól Benkő Dánielig, azokat is, amelyek óriásit buktak.

Az első hazai valóságshow rengeteg neonnal

Talán még halvány emlékeink vannak a Bár című műsorról, sokakban leginkább a neon, a sok pia és a suttogás maradt meg belőle. A Viasat 3 sugározta Magyarország első valóságshowját 2001-ben Bár címmel. “Mi van a nevedben? Mi van a szemedben?” – akkoriban a Bár főcímdalára volt felfűzve az egész csatorna-imázs. Harmincegyezer internet felhasználó tíz hét alatt több mint kétszázezer alkalommal kapcsolódott a Viasat 3 portáljára, hogy a megszakítás nélkül tartó valóságshow online nézőjeként követhesse nyomon kedvencei versengését. A hazai internetes élő videoközvetítések történetében ez a sugárzási idő rekordnak számít, csakúgy mint a nézőszám. A website milliós nagyságrendű oldalletöltése ugyancsak figyelemre méltó jelenség volt. A Bár helyszínén kamerák, mikrofonok és mikroportok rengetege tette lehetővé, hogy a néző a játékosok minden lépését nyomon követhesse.

Hét év múlva készült el a folytatás, Bár 2.0 címen, ami az első változat alapjaira épült, ám frissebb és naprakészebb lett – egy volt pornóst is bevetettek az egészséges nézettség reményében. A lakók szavazatokkal ejthették ki egymást, vagy tarthatták bent, aki szimpatikus volt. A negatívabb megítélésű játékos párbajozott a szimpatikusnak ítélt lakótárs által kijelölt személlyel, rájuk lehetett szavazni telefonon, sms-ben. Akinek a feje felett Novák Péter elverte a gongot, az távozott. Aki maradt, egyre rosszabbul nézett ki a rengeteg ital, munka és cigi miatt. A műsor sem szerepelt jól.

Rossz időzítés és vacak megvalósítás

A Bár volt a Viasat 3 első nagyobb dobása, ám egy évvel később, 2002 őszén a Farm című realityvel próbáltak újabb nézettséget csiholni. A műsorban nomád körülmények közé rakták a versenyzőket, egy puritán erdei házba. Ami kivégezte a műsort, az a rossz időzítés volt, ugyanis a TV2 és az RTL Klub ez időben indította a Big Brothert és a Való Világot.

„Általában könnyű megkülönböztetni a valóságshow-kat: van a Bohóckodós, a Misztikus és a Kiszavazós” - meséli Kollár István média szakos hallgató, aki a valóságshow-ra specializálódott. „Annak, hogy a Bár az újraélesztését követően bebukott, egyszerűen az eltelt idő az oka. Hiszen először új volt, jó volt és mindenki leste. Először érdekes volt, majd láttunk mást, jobbat, színesebbet, mozgalmasabbat - egyszerűen lejárt az ideje és kifutott. Mi az oka annak, hogy ez a fajta valóságshow nem megy nálunk? Egyszerűen elavult. A Nagy Ő is hamar eltűnt, és nehezen lehetett komolyan venni az egészet. Nem azért, mert rossz az alapötlet, hanem azért,  mert (mondjuk ki) eltolták a magyarok, idétlen vacak lett.

A legőrültebb fazon a házban

Talán még sokan emlékeznek Pongóra, a kopasz, kajla női fehérnemű-eladóra? Ő volt a legőrültebb fazon a BB házban. Renató válogatott káromkodásokra és gitárleckékre tanította a lakosságot, Popey, a szegedi cukrász pedig nem tudott folyékonyan olvasni, és nem is volt túl okos, de a lányok szerették. A Big Brotherben meghatározott számú - a magyar változatban 12 - versenyzőknek kellett együtt élnie, IKEA katalógusból pattant díszletek között, ahol a kamerák 24 órán át figyelték minden mozdulatukat. A sorozatos kiszavazások eldöntötték, ki esik ki, és ki viheti haza a főnyereményt. A magyar változatot a TV2 készítette, műsorvezetői Liptai Claudia és Till Attila voltak. Az első széria 2002. szeptember 1-jén kezdődött, majd 2002. december 21-én ért véget. Ebben az időszakban a Big Brother alapötletére gyártott valóságshow futott az RTL Klubon is (Való Világ). A Való Világ több szériát megélt, viszont a Big Brother a másodiknál bebukott, és a sztárokkal teletömött Big Brother VIP-nek jobb nézettsége volt, mint az előző részeknek.

Fenekem a címlapon

Az RTL Való Világos szereplőinek sorsa a nézők jóindulatán múlott, ugyanis beszavazó show-kat követően juttathattak be a Villába, telefon és SMS segítségével. Minden beszavazó show-n három vállalkozó kedvű vehetett részt, de közülük természetesen csak egy kerülhetett játékba. Ha a Villában kialakult az összlétszám - ami szériánként változó -, kezdődhet a kiszavazás. Az első fejezet a Kiválasztás volt, amikor is a villalakóknak ki kell választaniuk egy társukat, akit kint szeretnének tudni. A Való Világ 1 és a konkurens Big Brother párhuzamosan futott a képernyőn egyazon műsoridőben. A VV első szériája 1,5 milliós nézettségével még csak szorongatta a Nagy Testvért. A nagy áttörést a Való Világ 2 jelentette, mely 1,75 millió nézőjével „kiütötte” a BB2-t. A hatalmas sikerre való tekintettel az RTL Klub elindította első magyar fejlesztésű valóságshow-jának harmadik sorozatát, a Való Világ 3-at, melynek nagy bukása miatt abbamaradt a tervezett negyedik sorozat. A mai napig állandó téma a szereplők jelenlegi élete: hogyan élnek ma, mennyit híztak, mennyi pénzük van, és mihez kezdenek a kameramentes élettel – a Való Világos Majoros Péternek (Majka) jött be tartósabban a szereplés, mert műsorvezető, színész, és Dopeman segítségével rapper is lehetett.

Kiszámíthatatlan a siker

A magyar valóságshow-k siker-kudarc hátterében a kiszámíthatatlanság áll – mert nem lehet előre megjósolni a sikert: vagy bejön, vagy nem – véli szakértőnk. Ha valamelyik bebukik, nem tudni, miért. Számos oka lehet, rossz reklám, rossz szereplők, rossz vágások. Hogy nálunk a Big Brother miért bukott, a VV pedig nem, nehéz megmondani. Mindenestre a kereskedelmi tévék jövőjét hosszú időre megalapozta az a tény, hogy az emberek még mindig feltűnési viszketegségben szenvednek, és a tévéknek csak a stúdiót és a reklámot kell fizetni, a szereplők pedig ingyen jönnek, és hülyét csinálnak magukból, a reklámhelyekért pedig ölni fogják egymást a hirdetők.

Nem volt egy fáklyásmenet

Emlékszünk még, amikor Stohl András égő fáklyákkal és sziklákkal a háta mögött, szigetlakók sorsa felett volt élet-halál ura? (Bár nem szerelmi shownak indult, a műsorvezető hét évvel ezelőtt mégis összejött a Survivor győztesével, Molnár Tündével.) A Survivor túlélő show szabályai szerint a résztvevők elszigetelten élnek egy szigeten, ami a legtöbb esetben lakatlan. A fődíj mindig pénz. A műsor az amerikai valóságshow világ első darabjai közé tartozik, hiszen ez volt az első, rendkívül magas nézettségű show az Egyesült Államokban. A versenyzők már az első nap törzsekbe rendeződnek, és a szezontól függ, hogy a játékosok kapnak-e eszközöket, de legtöbbször maguknak kell megszerezni azokat, különféle feladatok során. A törzsek egymás ellen küzdenek fizikai és mentális megmérettetéseken, és a vesztes csapat jelöli ki kiesésre egyik tagját. A magyar változat mindkét évada Dominika közelében, egy lakatlan szigeten játszódott, és az RTL Klub-on követhették a nézők. A szeptember elejétől karácsonyig, hetente egy alkalommal látható műsorban tizenhat játékos küzdött a túlélésért.

Kígyóevés után félrelépés

Sebestyén Balázs celebrálta a Kísértés c. reality-szappanoperát, amely szintén RTL-produkció volt, és eleinte nagy sikerrel futott a csatornán. Négy magyar pár kelt útra, és meg sem álltak a mexikói karibi térségig. Az önfeledt nyaralás csak másodlagos volt, hiszen inkább az idegtépés és az aggodalom időszaka kezdődött el számukra. A négy pár minden egyes tagja vállalta, hogy próbára teszi a kapcsolatát.  A párok tagjai tizenkét napig nem találkozhattak, nem beszélhettek egymással. Őket huszonkét szingli fiú és lány várta, akik új románcra, szerelemre áhítoztak.A szereplők célja alapvetően nem a hódítás volt, hiszen ezek a párok többnyire évek óta együtt éltek. Azért vettek részt a showban, mert kíváncsiak voltak, miként viselkedik a másik. Nagy drámák sem Mexikóban, sem a nézességi görbéken nem zajlottak, így ez a show sem kapott folytatást.

Pókiszony és hajmeresztő mutatványok

Szintén az RTL-nek sikerült átvennie a leggyomorforgatóbb valóságshow liszenszét is: A rettegés fokát az élvezte igazán, aki nem kedvelte az illető sztárt, és élvezettel drukkolta végig, amint iszonyodva vesz a szájába teniszlabdányi rovart, vagy éppen kígyót tekernek a nyakába, netán helikopterből dobják ki. Az Argentínában forgatott valóságshowban megfordult a magyar sztárvilág nagy része, hiszen van az a pénz, amiért a celebek még fóbiáikon is megpróbálnak felülkerekedni. Akárhonnan nézzük, a műsorral tényleg azok jártak jól, akik az éppen kínzott sztárt nagyon utálták. Aki a bátorság próbáját visszataszító dolgokban való pancsolásban látta, és legyőzte magát, megérdemelte az 5 millió forintos fődíjat. Ha a szélsőségek a cél, akkor ez a műsor betalált, ám csak 2 szériát élt meg.

Külföldi sztárállatkert: Osbourne és Hogan

Bámulatos, hogy Az Osbournes-t miért nem tűzte műsorára egyetlen hazai tévé sem. A nagy sikerrel futó Győzike show ötletadó műsoráról van szó, melynek főszereplője az amerikai heavy metal guru Ozzy Osbourne és családja. A sorozat premierje az MTV-n volt, 2002 március elején, és már az első évad kapcsán kijelentették, hogy ez volt a legtöbbet nézett sorozat, amit valaha a csatorna sugárzott. A zenész mellett szerepelt még a felesége/menedzsere Sharon, fia Jack, és lánya Kelly, aki szintén a zeneiparban találta meg önmagát. Osbourne legidősebb lánya, Aimee viszont megtagadta, hogy részt vegyen a show-ban, mert bohóckodásnak tartotta a műsort. A sorozat nyomon követte a család életét, a legfontosabb eseményeket, például Sharon küzdelmét a rákkal és az Osbourne balesetét követő lábadozást. Azonban a sűrű káromkodások miatt a sorozatot cenzúrázni kellett. 2007-ben a sorozat bútorait, díszleteit elárverezték. A sikert mi sem bizonyítja jobban, minthogy a család rövid paródiája feltűnt az Austin Powers: Aranyszerszám c. mozifilmben is.

Ugyanezen elven működött a Hogan Knows Best (Hogan jobban tudja) c. amerikai valóságshow, melyben az addig csak ringben és B-kategóriás filmekben látott birkózó, Hulk Hogan és családja életét drukkolhatta végig a néző. A sorozat a híres pankrátorról, Hulkról, feleségéről Lindáról, és két gyermekükről, Nick és Brooke mindennapi megpróbáltatásairól szólt. A valóságshow premiere 2005. július 10-én volt a VH1-en. Bejárta a világot és végül hozzánk is eljutott: Magyarországon az MTV Hungary sugározta a műsort. Hulk Hogan-t szigorú és védelmező családfőként ismerhette meg a néző. Több alkalommal azt tervelte ki, hogy kikémleli a lányát, Brooke-ot randevúzás közben, ugyanis túlságosan féltette a nemkívánatos udvarlóktól.  A Hogan Knows Best forgatásának leállása után 2007-ben egy új sorozatot indított a VH1, immáron a család énekes lányával, Brooke-kal a főszerepben, Brooke Knows Best címmel.

Modellek és lúzerek

Az America's Next Top Model (Topmodell leszek!) eredetileg egy amerikai tehetségkutató valóságshow. Műsorvezetője az egykori Victoria's Secret-modell, Tyra Banks volt. A műsor 2003. május 20-án mutatkozott be a UPN-en.

Míg Amerikában, Németországban és Ausztráliában nagyon népszerű volt a műsor, a magyar változat nem volt túl sikeres. 2006. október 2-án indult a magyar Topmodell c. valóságshow, hazai gyártású produkciója a Viasat 3-on Árpa Attila producerrel a háttérben. A műsorban hétfő esténként tizenkét kiválasztott lány küzdelmét követhettük nyomon a topmodell címért folyó, kieséses versenyben. A tizenkét epizódban különleges feladatokat kellett teljesíteniük - itthon és külföldön egyaránt - melyeknek elvégzését a három tagból álló szakmai zsűri értékelte. A magyar verzió arca Vámosi Viktória, nemzetközi topmodell volt, aki a döntő előtt felmondott, és távozott a műsorból. A verseny győztese Nagy Réka egy éven át egy ásványvíz márkaarca lett, és New York-i kifutókon léphetett fel. Még ma is komolyan veszi a modellszakmát.

Sztárokat menteni Argentínából vagy kanalat görbíteni?

Győzikétől Fekete Pákóig mindenki jelen volt az RTL Celeb vagyok, ments ki innen! c. 2008-as október-novemberi valóságshowjában. Akinek igazán bejött a dolog, az Benkő Dániel volt, aki később sikeres feleségkereső show-t kapott. Magát a műsort Angliában találták ki, ott I'm a Celebrity... Get Me Out of Here! címmel futott. A show lényege, hogy tíz híres embert küldenek a dzsungelbe, ahol maguknak kell megszerezniük az élelmet, feladatokat végrehajtaniuk, pókok közül kienni a kígyót. A nézők szavazással döntenek arról, hogy kinek milyen feladatot kell végrehajtania, és hogy ki lesz a dzsungel királya, illetve királynője. A műsor sikeres volt, átlagosan 2 millió körüli nézőszámot hozott. A második széria utolsó adását körülbelül 2 millió 300 ezer magyarországi tévénéző látta. A műsort Argentínában, az északkeleti Misiones tartomány székhelyétől, Posadastól 126 kilométerre levő Salto Encantado településen, egy magántulajdonban lévő ingatlanon forgatták. A gyártásban 250 fő dolgozott, száznál több magyar, a többiek argentinok. Húsznál több kamerával, napi 24 órán keresztül készült a felvétel, amiből az aznapi adást végül összevágták, majd Sebestyén Balázs summázta a lényeget. Egy-egy adás 10 millió forintnál is többe került.

A tehetségkutatók jobban szerepelnek

Bár hamarosan indul a Való Világ 4, és a párkereső valóságshow-k is újra előretörnek a magyar kereskedelmi televíziók műsorán (Édesnégyes, I love Gjoni). Szakértőnk szerint most már inkább a Megasztárhoz hasonló zenés tehetségkutató műfajnak terem babér. "Népszerűségük töretlen, amire talán az a magyarázat, hogy az emberek jobban tudnak azonosulni egy amatőr énekessel, drukkolni tudnak neki, jobban, mint egy feleséget kereső vén kéjencek, vagy Somáért aggódni, aki kígyót eszik a dzsungelben. Érzelmileg kell facsarni a nézőt, és tuti a siker, tényleg már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy élőben nézhetünk kivégzéseket. Visszafelé tartunk a középkorba vagy előre? Sajnos a nézettség a varázsszó, és ha egy műsor nem teljesíti az elvárásokat, akkor lekerül, és egy meredekebb dolog veszi át a helyét...”

Oszd meg másokkal is!
Mustra