A Billboard Top 10-ben szinte csak szexről szóló dalok vannak

2009-ben az amerikai slágerlista top 10-ébe bekerült 174 dal közel 92%-ában volt valamilyen szexuális jellegű utalás – derült ki egy nemrég készült tanulmányból.

A felmérést készítő Dawn R. Hobbs pszichológus professzor a szex előfordulásának gyakoriságát vizsgálta amerikai popdalokban, az eredményen pedig valószínűleg senki sem lepődik meg.

A tanulmány műfajokra bontva (country, R&B, pop), ezen belül is 18 különböző kategóriában – például: merész szexualitás, szexszel kapcsolatos képzelgés, nemi szervek, szexuális aktus – osztályozta a legsikeresebb 2009-es dalok szövegeit. A számok azt mutatják, hogy – nem meglepő módon – a legtöbb szexuális töltetű mondat az R&B-számokban található, a szexre való felhívás pedig ugyanolyan gyakori a pop és az R&B-dalokban.

Az elköteleződésre, a szülővé válásra és az elutasításra viszont a country-dalok utaltak a legtöbbet, ahogy az énekes ezekben bizonygatta leggyakrabban a hűségét is: az unalom tehát itt hágott leginkább a tetőfokára. A tanulmány egyébként a régebbi zenékkel és az operával is összevetette a jelenlegi popzenét és megállapította, hogy az említett témák már a legősibb korokban is megjelentek a dalokban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek