Rock and roll legenda Budapesten

A "Gyilkos"-nak becézett Jerry Lee Lewis, maga a rock and roll történelem. Felgyújtott zongorák, és titokzatos körülmények között elveszített feleségek után, a 75 éves művész még mindig koncertezik, és vasárnap este Budapesten lép fel.

Jerry Lee Lewis a „Gyilkos” nevet robbanékony ének- és zongorastílusával és titokzatos botrányaival érdemelte ki. Első lemezét 1954-ben, 19 éves korában adta ki, megteremtve egyedi gospel, country, boogie-woogie stílusát. Eredeti előadásmódja, a billentyűk állva püfölése, a zongoraszék elrúgása, a hangszer felgyújtása (ne feledjük mindez még jóval Jimmy vagy a Sex Pistols előtt történt) olyan slágereket tettek rock and roll történelemmé, mint a “Whole Lotta Shakin' Goin' On”, vagy a “Great Balls on Fire”.

Élete legalább olyan izgalmas, és kiszámíthatatlan, mint színpadi show-i, de sajnos gyakran tragikus fordulatokkal tarkítva: húszas évei elején feleségül vette 13 éves unokatestvérét, negyedik felesége tisztázatlan körülmények között medencéjükbe fulladt, az ötödik drog- túladagolásban hunyt el. Két fiát is elvesztette, mindketten furcsa balesetekben haltak meg. 1976-ban, negyvenegyedik születésnapján véletlenül egy megtöltött fegyverrel játszott a kissé kiszámíthatatlan habitusú zenész. Az üresnek hitt fegyver elsült és a lövedék mellen találta basszusgitárosát, Butch Owens, aki csodával határos módon megmenekült. Egykori felesége, Myra megírta a Great Balls of Fire: The Uncensored Story of Jerry Lee Lewis (1982) című könyvet. Ebből óriási sikert arató, életrajzi film készült Dennis Quaid, és Winona Ryder főszereplésével.

Lewis eredetileg 2010. július 20-án lépett volna színpadra Budapesten, de nyáron kórházba került, és műtéten esett át. A 75 éves  “zongorafenegyerek” szerencsésen felépült, s most remélhetőleg megtöltött fegyver nélkül lép színpadra vasárnap este a Papp László Sportarénában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek