Ganajtúró bogáron száll az égbe a Bárka

A Bárka Színház évednyitó bemutatója a Kokan Mladenovic és Gyarmati Kata tollából származó Igazság című darab. Az Arisztophanész szatírája nyomán készült előadás szó szerint megmozgatja a közönséget, és egy-két igazán üdítő alakítással is megajándékoz.

„Gyorsan, hamar lepényt a szartúrónak!” – e felkiáltással indul a Bárka Színház legújabb bemutatójának alapanyagául szolgáló komédia. A főhős ezzel a bogárral szeretne feljutni az égbe, hogy kiszabadítsa az igazság istennőjét, akit a kapzsi Hermész bezárt.

A belgrádi Kokan Mladenovic és Gyarmati Kata keze nyomán A béke című Arisztophanész-szatírából Igazság lett: talán ez is elmond valamit arról, hogy mi számított annak idején a legfőbb értéknek, és mi után sóvárog ma leginkább az ember. Az előadás kizsákmányolt, terhek alatt nyögő szereplői ugyanis az igazság istennőjét keresik, őt hívják segítségül nagy bajukban, a végkifejlet pedig mindvégig kétséges.

Ezt természetesen nem is kívánjuk előre lelőni, de annyit le kell szögeznünk, hogy azért - a kezdeti látszat ellenére - hál'istennek nem csupán a gané körül forog az előadás világa. És bár a produkció tömény csapatmunka, a velejéig romlott, mégis imádnivaló Hermészt alakító Nagypál Gábor és a lenyűgöző Athénét hozó Szorcsik Kriszta toronymagasan kiemelkedik a gárdából.

A Bárka Színház új produkciója legközelebb október 2-án és 12-én lesz látható: az említett színészek mellett olyan nevek bukkannak fel az előadásban, mint például Réti Adrienn, Varga Anikó, Varjú Olga és Kálid Artúr. Kokan Mladenovic rendező izgalmas és nem utolsó sorban mozgalmas előadása felfrissülést jelenthet mindenkinek, aki a napi robotban elfáradt, vagy csak egy kicsit nevetni szeretne a jelen tipikus karakterein, és nem utolsó sorban saját magán.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek