5 fontos dolog, hogy biztonságban hazajuss a karácsonyfával

Érdemes előre végiggondolnod, hogy mekkora fát akarsz venni, az autód alkalmas-e a hazaszállítására, illetve rendelkezel-e minden szükséges eszközzel hozzá.

Hacsak nincs részed abban a kivételes szerencsében, hogy a legközelebbi karácsonyfaárus néhány saroknyi távolságon belül található, a fát nem fogod tudni csak úgy a hónod alá csapni vagy a válladra venni, hogy gyalogszerrel vidd haza, így gyakorlatilag két lehetőséged marad: vagy házhoz szállítást kérsz, vagy autóval szállítod el. Az utóbbinak azonban megvannak a maga buktatói, ezért a Howstuffworks összeszedett néhány hasznos tippet, hogy te és a fa is biztonságban jussatok haza.

Nem tréfadolog

Bár a karácsonyfa-baleset kicsit úgy hangzik, mintha egy ünnepi vígjáték közepesen vicces jelenetéből származna, egy rosszul rögzített fa nagyon is valós veszélyt jelent az utakon. Riasztó adat, hogy az Amerikai Gépjárműszövetség, vagyis az Automobile Association of America (AAA) felmérése szerint az Egyesült Államokban például a fenyővásárlását tervezők 44 százaléka nem fordít kellő figyelmet a biztonságra, a megkérdezettek 16 százalékával pedig már ténylegesen előfordult, hogy a fa útközben leesett az autóról.

A karácsonyfa szállítása hasonló kockázatokkal jár, mint bármilyen más nagy méretű tárgyé – mutat rá Ellen Edmonds, az AAA PR-munkatársa, megjegyezve, hogy az óvatosság nemcsak azért fontos, hogy ne essen kár az autóban, hanem azért is, mert az elszabaduló fa életveszélyes helyzetet teremthet a többi sofőr számára. 

Megfelelő rögzítés nélkül eszedbe se jusson elindulni!
Megfelelő rögzítés nélkül eszedbe se jusson elindulni!Toprawman / Getty Images Hungary

Csak egy kis odafigyelés kell

Lássuk tehát, mik azok az alapvető lépések, amiket érdemes megtenni, hogy a karácsonyfát biztonságban szállíthasd haza. 

1. Legyen megfelelő autód. Még ha nem is terepjáró vagy furgon, ha nagyobb fában gondolkozol, legalább legyen tetőcsomagtartója. 

2. Amíg a fa nincs összekötve vagy nincs rajta hálós csomagolás, egy tapodtat sem mozdulj. Nem árt, ha van kéznél kesztyű is, hiszen a tűlevek elég szúrósak tudnak lenni.

3. Amennyiben a szállításhoz az utasteret akarod használni, hajtsd le a hátsó üléseket és teríts le egy pokrócot, hogy megóvd az autó belsejét a fa nedveitől és gyantájától, hiszen a ragacsos nyomoktól utólag már csak nehezen lehet megszabadulni. Ezután rögzítsd a fát egy heveder segítségével, hogy ne tudjon elmozdulni. Ne maradjon nyitva az ajtó, és ne lógjon ki az ablakon sem, mert megbüntetnek érte!

4. Ha a fát a tetőcsomagtartón szállítanád, szintén teríts le alá egy régi takarót vagy pokrócot, majd rögzítsd a hevederrel (a gumipók ide kevés lesz!) úgy, hogy a törzse a szélvédő felé nézzen. Így nem fog belekapni a szél és nem is zavarhat a szabad kilátásban. Ügyelj rá, hogy a fa se előre, se hátra ne nyúljon ki 40 centiméternél többre.

5. Kerüld el az autópályákat, felejtsd el a száguldozást, és vezetés közben ne vállalj felesleges kockázatot. A csúszós, latyakos téli utakon egyébként sem árt az óvatosság!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra