7 év után is randizgatni kell egy kapcsolatban

A 3 és a 7 év is nagy idő egy kapcsolatban, ez a két szám pedig állítólag vízválasztó jelleggel is bír, azaz, ha eljuttok a mágikus számok valamelyikéig, nagy eséllyel bizonytalanodtok el és válnak el az útjaitok. Az elhidegülés nem törvényszerű, de érdemes tudatosan tenni ellene. Jennifer Anistonnak és Brad Pittnek például nem sikerült.

Közhely, mégis sokan tapasztalták már a saját bőrükön, hogy egy kapcsolat hetedik éve valóban tartogathat kellemetlen meglepetéseket. A 3 és a 7 éves periódust követő érdektelenség a sok hype miatt mostanra talán már önbeteljesítő jóslatként is működik.

Monroe-val vált közismertté az elmélet

Kevesen tudják, hogy a most már világszerte elterjedt elmélet a The Seven Year Itch (magyar cím: Hétévi vágyakozás) című Marilyn Monroe-film révén vált ismertté: ekkor került előtérbe a jelenség, amely során a 7 éves kapcsolatban élő felek egymás iránti érdeklődése lanyhul, és megkísérti őket a váltás gondolata. A teória szerint ennyi év után végleg keresztet vethetünk a kezdeti lelkesedésre, mert bár szeretjük a másikat, már nem tud minket annyira izgalomba hozni.

Példának okáért az utóbbi időben egyre több helyről lehetett hallani, hogy Ashton Kutcher és Demi Moore párkapcsolati problémákkal küzd, és láss csodát: éppen 6 és fél éve házasok – írja a How About We. Úgy tűnik, a hírességek körében már-már trend a 7 év utáni szakítás, az egykor még álompárként emlegetett Reese Witherspoon és Ryan Philippe, sőt, Jennifer Aniston és Brad Pitt is 7 év után vált el.

Éppen azt utáljuk a másikban, amit eleinte imádtunk

Van, aki szerint viszont már a 3. együtt töltött év is kritikus lehet, meg sem kell várnunk a 7 évet ahhoz, hogy beüssön a krach - egy 2011 elején készült közvélemény­-kutatás legalábbis ezt mutatja. A 2000 megkérdezett brit pár elmondta: az olyan apróságok, amelyek a kapcsolat első évében egyáltalán nem zavarták őket, a 3. év után váltak irritálóvá, emellett a szex mennyisége is jócskán megcsappant.

Persze nem lehet általánosítani, hiszen sok kapcsolat jóval a 7. év előtt vagy után ér véget, az viszont jogos kérdés, hogy vajon valóban beszélhetünk-e törvényszerűen bekövetkező elhidegülésről. Sari Cooper párterapeuta szerint igen.  „Ez egy létező dolog. Ha először randizol valakivel és teljesen odavagy érte, az varázslatos. Alig várod, hogy beszélj vele, hogy újra találkozzatok, és rengeteget aggódsz. Miután ez a kezdeti szorongás leül, elkényelmesedünk. Ugyanazok az értékek, amiket a kapcsolat elején annyira szerettünk a másikban, később az őrületbe kergetnek minket” – mondta.

Tippek elhidegülés ellen

A terapeuta többek közt azt javasolja az elhidegülés elkerülése érdekében, hogy maradjunk kíváncsiak a partnerünkkel szemben. Keressük a közös új élményeket, és ne higgyük azt, hogy már mindent tudunk a másikról. Fordítsunk időt a jó beszélgetésekre, kérdésekre. Az is fontos szerinte, hogy a többéves kapcsolat vagy házasság ellenére is randizzunk a párunkkal, a flörtölés és az exkluzív környezet csak jót tehet a kapcsolatnak.

A szakértők szerint ha meg akarsz szabadulni a partneredtől, elég, ha elfelejted megfelelően értékelni az embert, aki melletted van. Ha viszont az ellenkezője a célod, éreztesd vele, hogy mennyire fontos neked. Sari Cooper szerint a közös játék is elengedhetetlen, emellett biztosítanunk kell a másikat arról, hogy hűek vagyunk hozzá. Ha merülnek is fel problémák, az ígéret segít túllendülni a hullámvölgyön és közösen megtalálni a megoldást.

Oszd meg másokkal is!
Mustra