5 szabály biztosan van egy nyitott kapcsolatban

Nyitott kapcsolatban élők vállalták, hogy elmondják nekünk, miért mentek bele, mik a buktatók, és egyáltalán, hogy jött ez náluk szóba. Nem mindegyik főhősünknek sikerült együtt maradnia a partnerével, miután úgy döntöttek, mással is lehet büntetlenül szexelni.

A helyzet bonyolultsága akkor derül ki igazán, amikor az ember a nyitott kapcsolat kellős közepén találja magát. Rita (31), bár elsőként indult el a második szálon, barátja beleegyezése ellenére nem bírta érzelmileg feldolgozni a szexuális sokszöget:

Fotó: Gabriel Cabral
Fotó: Gabriel Cabral

Amikor nem működik

„Megcsaltam Istvánt, amikor már hat éve együtt voltunk. Nem egyéjszakás kaland volt, nem vagyok az a fajta, akinek megy az ilyesmi. Megismertem egy fiút, és nagyon érdekelt, találkozgattunk, és hamar rájöttem, hogy a haverságnál jóval többről van szó. Már két hónapja tartott köztünk valami - amit szerelemnek nem nevezhetek, de elemi vágy volt -, amikor nem bírtam tovább a hazudozást, és bevallottam a pasimnak. Azt mondtam, nem tudom, mi legyen, mert mindkettőjükhöz ragaszkodom, és kértem, szakítsunk inkább, mert nem tudom így folytatni. Rettentő furcsa volt, amit erre mondott: Rita, nekem is megtetszett már más lány, fantáziáltam már arról is, hogy veled párhuzamosan van egy másik barátnőm. Nem azért, mert nem szeretlek, nem tudom, miért van ez."

"Órákig beszéltünk, sokat sírtam, mindenféle elfojtásaink és vágyaink szóba kerültek, és annyi biztos volt, István nem akar elhagyni, mert van más is az életemben. Megpróbáltuk tehát úgy élni, hogy nekem is, neki is lehetett más kapcsolata. Néhány hónap múlva ő is megismerkedett egy lánnyal, és nem fogta vissza magát. Nálam itt borult minden: rettentő féltékeny lettem, pedig ez tilos volt köztünk. Minden kiakadásomra így reagált: miért vonsz kérdőre, amikor tudod, kivel voltam? Ő nem volt féltékeny rám, ettől  már korábban is rosszul éreztem magam, azt éreztem, úgy tekint rám, mintha az albérlőtársa lennék, akivel néha kavar. Nagyon hamar eltávolodtunk egymástól, minden gyorsan zajlott le: egy hónap múlva már tudtam, ez nem való nekem, és kiléptem a kapcsolatból. Azzal a fiúval is szakítottam, akivel mellette jártam, addigra már túl sokat bántottuk egymást.”

Amikor nyitott kapcsolat tényleg csak a szexről szólt

Tamás (34) előző párkapcsolatában, ahogy ő fogalmaz, volt nyitott rész, ami abban nyilvánult meg, hogy partnerével megbeszélték, ha valakinek igénye van rá, hogy mással is szexeljen, akkor tegye azt, de ha nem szükséges, akkor a másik fél ne tudjon róla. Ha kiderül a dolog, nem lesz nagy baj, de lehetőleg ne hetente derüljenek ki ilyenek. „Egyetlen kikötés volt: óvszer nélkül soha!” – meséli Tamás. Esetükben pusztán szexről szólt az egész, mivel az érzelmi háttér továbbra is fennállt. „Régóta együtt voltunk már, és kikívánkozott belőlem, hogy mással is legyek. Például, amikor külföldön éltem öt hónapot, megbeszéltem vele, hogy biztos lesznek olyan helyzetek, hogy nem bírok ellenállni, mert ennyi időt nem bírok ki szex nélkül, de megígértem, nem fogok egyikkel sem összejönni, mivel csak szexet akartam, semmi mást. Azt se akartam, hogy a szexpartner a szeretőmmé váljon, és amiatt hagyjam ott a páromat.” – mondja Tamás, akinek nem volt állandó szexpartnere, nem volt olyan, akivel többször is lefeküdt volna.

Amikor a nyitott kapcsolat működhet

Alma (31) és Gábor (29) több mint két éve voltak együtt, amikor Alma valamilyen női megérzés hatására leellenőrizte az otthoni óvszertartalék tartalmát. „Nem használunk gumit, mert gyógyszert szedek, csak különleges esetekre tartjuk. Gábor péntek este két napra külföldre utazott koncertezni, bár nem vagyok az a paranoiás típus, belém bújt a kisördög, és indulás előtt megszámoltam, hány gumi van az eredetileg 9 darabos csomagban. Trükkösen zártam vissza a dobozt, hogy azonnal észrevegyem, ha a drágám hozzányúl. Amikor vasárnap délután visszaérkeztem, lesújtva tapasztaltam, hogy az óvszerek száma megfogyatkozott.” – meséli Alma, aki korábban nagyon rossz véleménnyel volt a nyitott kapcsolatokról. „Úgy gondoltam, nem bírnám elviselni, ha a partnerem mással is létesítene szexuális kapcsolatot. Ma már nem ragaszkodom ehhez az elvhez, a nagy pálfordulást egy közvetlen esemény váltotta ki."

"Persze hatalmas drámát rendeztem, amikor Gábor hazaért. Ő azzal védekezett, hogy nem használta a gumikat, de ezzel nem tudott vigasztalni, hiszen a szándék megvolt. Három napig nem kommunikáltam vele, becsapva és kihasználva éreztem magam, mert én soha nem csaltam meg. Egyfolytában rémképeket láttam, mindenféle nőkkel képzeltem el, ahogy rámásznak, és lerángatják róla a tőlem kapott farmert, meg ilyenek. Már azon gondolkoztam, hogy elköltözöm, és csak hosszú vezeklés után leszek hajlandó szóba állni vele, vagy azonnal megcsalom az első vállalkozó szelleművel, míg a harmadik nap reggel teljesen nyugodtan ébredtem fel, és valahogy más színben láttam a dolgokat."

"Rájöttem, hogy nem várhatom el egy pasitól, hogy egész hátralévő életében egyetlen nővel szexeljen, hiszen erre még én sem tennék ígéretet. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szöktek néha a fejembe hűtlen gondolatok bizonyos férfiak láttán. Sem elfojtott vágyakkal, sem lelkiismeret-furdalással nem lehet élni, legalábbis hosszú távon, mindkét esetben torzul a lélek, vagy a kapcsolat. A szex és a szerelem ráadásul nem járnak együtt, legalábbis a pasik nagy részénél biztos nem."

"Gábor mellettem volt, ha bajban voltam mindig számíthattam rá. Akkor sem lépett le, amikor tényleg nehéz volt velem. Tökéletesen megbízom benne az élet minden más területén, így arra jutottam, kit érdekel, ha egyszer-egyszer látogatást tesz más puncikban. Így a harmadik nap estéjére tárgyalóképes lettem."

Először is tisztáztam, hogy mi ennek az oka, elégedetlen-e a nemi életünkkel, min kellene változtatni. Szerencsére nem ez volt a helyzet, és a következő feltételrendszert szabtam a békekötéshez: 1. Az illető hölgy nem lehet ismerős, közös baráti kör tagja, mert ez igazán megalázó lenne. 2. Ne tudjak róla, nem kell beszámolni. 3. Védekezzen, mert nem akarok elkapni semmit. 4. Ha szerelmes lesz valakibe, az úgy már nem ér, akkor el kell mondani. És végül az 5. MINDEZ RÁM IS VONATKOZIK!"

"Persze ez nem azt jelenti, hogy nem érintene rosszul, ha megtudnék egyet, és mást, vagy rajtakapnám valakivel. A nyitott kapcsolat számomra nem azt jelenti, hogy az ember összevissza szexel mindenkivel, és erre még büszke is, hanem azt, hogy nem tekint a tulajdonaként a másikra, tiszteletben tartja a szabadságát és nem játssza el álszent módon, hogy ő a hűség mintaképe. Nem zárhatok börtönbe senkit, nem birtokolhatom azt, akit szeretek. Azt hiszem, úgy is lehetsz hűséges, hogy közben szabad vagy, és ez sokkal komolyabb összetartozás, mint a bűntudattal terhelt kényszer...” – meséli Alma.

Fotó: Francisco Osorio
Fotó: Francisco Osorio

De mit gondol a nyitott kapcsolatról Alma párja, Gábor?

"Eddigi tapasztalataim alapján úgy látom, hogy három alaptípusba sorolhatók a nyitott kapcsolatok. Első, amikor lazák az érzelmek, vagy szinte nincsenek is, és a fizikai igények, két ember összepasszolása a lényeg, és mellette simán belefér a szabadság mindkét félnek. A második, amikor vannak komolyabb érzelmek, de egyenlőtlen a kapcsolat, vagyis erős dominancia különbség van. Ilyenkor az egyik igényeinek aláveti magát a másik, vagyis annyira szereti, hogy elviseli - vagy úgy, hogy még tud is a részletekről, vagy úgy, hogy csak arról, hogy nem egyedüli partnere a párjának -, hogy más utakon is jár a kedves."

"A harmadik egy "magasabb szintű" állapot, amikor van erős érzelmi kötődés, sőt, harmónia, és egyensúly is, vagyis a felek egyenrangúak, viszont olyan szintű a kapcsolatuk, valamint a tudatosságuk, és megértési szintjük, hogy a nyitottságot választják. Ilyenkor működhet jól például a swingerezés."

"Én az első két verziót éltem meg idáig intenzíven és teljességében, egyik sem volt mentes féltékenységtől, fájdalomtól, lelkiismeret-furdalástól, megvoltak mindkettőnek a maga előnyei, de nem mondanám ideálisnak, vagy hosszú távon fenntarthatónak egyiket sem."

"Jelenleg stabil kapcsolatban élek egy csodálatos lánnyal, akivel kiegészítjük egymást érzelmileg, szellemileg, spirituálisan, szexuálisan. Sőt, a kapcsolatunkról szóló tudatosságunk, az egymás iránti bizalmunk és megértésünk egyre erősebb, sokat beszélgettünk már a szexuális szabadságról is, folyamatosan formálódik az ehhez való viszonya neki és nekem is, vagyis tanulás ás változás van, nem lezárt végállapot." - meséli Gábor.

Oszd meg másokkal is!
Mustra