A jóbarát szükség esetén szexel is

Fuck buddy vagy Friend with benefits címkével illeti az angol azokat a jóbarátokat, akik, ha a szükség úgy diktálja, szexpartnerként is elővehetők. Semmi szerelem, semmi párkapcsolati kötődés, nincsenek felesleges körök, csak szex meg barátság. Létezik tulajdonképpen ilyesmi? Körbekérdeztem, és egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy működik is.

Míg sokan elképzelni sem tudják, mi keresnivalója a baráti köteléken belül a szexnek, addig mások felszabadultan, és a világ legtermészetesebb dolgaként űzik ezt a műfajt.

Tamás, a 34 éves szingli esetében például ez a fajta barátság nem is barátság, de még csak nem is haverság. „A fuck buddy nálam nem barátot jelentett, hanem szexpartnert, akivel összejártunk dugni, beszélgettünk, de a barátságnak semmi jele nem volt meg közöttünk. Például nem jártunk el sehová, és nem vontam be a baráti társaságomba se. Ő néha igényelte volna ezt, vagy azt, hogy figyeljek jobban rá, menjünk el együtt valahova, de nálam ez nem erről szólt, hanem a csak a szexről. Ezt meg kellett értenie neki is. Volt is hiszti emiatt, mert ő többet szeretett volna."

Hosszú távon az ilyen kapcsolat nem feltétlenül működik, mivel ha van barátság is, meg szex is, akkor miért nincsenek együtt - véli Tamás. Egy ilyen viszonyhoz szerinte két olyan erős szingli személyiség szükségeltetik, akik az időnként fellángoló, pulzáló érzéseket kordában tudják tartani a kapcsolat megőrzése érdekében. De ha már valamelyik fél gyengébb, szeretetre éhesebb -  és ez persze az ember élete folyamán változik - akkor borul a felállított kapcsolat. "Olyat azonban még nem tapasztaltam, hogy a szexbarátból komoly kapcsolat lett volna. Persze elképzelhető, de ha nem annak indul, akkor nehéz visszacsatornázni egy másik formába. Hogy mi a jó ebben? Hogy lazán, kötelezettségtől mentesen tud az ember barátkozni és emellett szexelni ugyanazon személlyel, miközben a párkapcsolat alapjait figyelmen kívül hagyják.” - magyarázza Tamás.

Minél rövidebb, annál jobb

Tamás esete is bizonyítja, a felek hozzáállása csak a legideálisabb esetben ugyanolyan. A hozzászólásokból kiderült, ha az egyik fél legtöbbször többet akar, elkezd vágyódni, követelőzni, vagyis az együttlét kezd párkapcsolati formákat ölteni. De mindez persze áthidalható, Cecília (31) szerint például úgy, ha minél rövidebb ideig tart egy ilyen kapcsolat.

„Saját tapasztalat, ha nem tart sokáig, életképes a dolog, viszont hosszabb távon az egyik fél (rendszerint a nő) elkezd kötődni, érzelmekkel megtölteni egy olyan kapcsolatot, amibe a megegyezés szerint pont ez nem fér bele. Ám ha működik a dolog, elég sok előnye van egy ilyen "jóbarátnak". Ha nincs mellette egy stabil párkapcsolat, jót tehet az egónak, hiszen bizonyítja, hogy még mindig kívánatosak vagyunk, illetve megkapjuk azt a gyengédséget, amit szerelem hiányában nem. Ha megcsalásos alapon működik, akkor is lehet hasznos, számtalan példa bizonyítja, hogy elhidegült feleket igenis tud egymás felé hajtani egy ilyen "kitekintés": felpezsdül a libidó, új ötletek támadnak, dolgozik a bűntudat (ne becsüljük alá pozitív erejét) -  és minden visszaáll az ideális kerékvágásba.”

Nekem nem műfajom

Van, aki már alapból fenntartással kezeli a kérdést, és bele se kezd. Rita (28), bár soha nem próbálta a szexbarátságot, nála szóba se jöhet:

„Nem tudom elképzelni, hogy esetemben ez a dolog működhet. Elég konzervatív vagyok párkapcsolati kérdésekben. Nekem sem a megcsalás, sem harmadik személy bevonása szexbe nem fér bele egy párkapcsolatba. Ezért azt sem tudom elképzelni, hogy bármelyik barátommal csak a szex miatt járjak össze. Én akkor már biztosan mást is szeretnék attól a pasitól. De ha nagyon próbálom megérteni azokat, akik belemennek az ilyenbe, akkor gyanítom, csak azért teszik, mert az egyik fél akar valamit a másiktól - főként a lány - mert a pasiknak egyszerűbb érzelmek nélkül szexelni. Éppen ebből kifolyólag azt sem tudom elképzelni, hogy működhet hosszabb távon ez a dolog, hiszen az a fél, amelyik mást is akar, egy idő után talán megelégeli, és keres egy olyat, akivel a szex és a párkapcsolathoz hozzátartozó egyéb dolgok is működnek."

A meleg szexbarát

Zoltán (27) véleménye kicsit közelít Ritáéhoz, szerinte sok nő azért megy bele a szexbarátságba, mert reménykedik; de mi a helyzet a meleg kapcsolatokban?

„Saját bőrömön nem tapasztaltam, viszont hallottam lányokról, akik belemennek az ilyenbe, csak hogy egyszer majd megszerezzék maguknak azt a bizonyos férfit. Ugyanígy a melegeknél inkább a passzív fiúk azok, akik feláldozzák magukat egy ilyen kapcsolatban, mert bele vannak zúgva az aktív srácba. Ez persze leegyszerűsítés, de mintha a férfi, illetve az aktív fél diktálná ezeket a viszonyokat, mert nekik ez így kényelmes, míg a másik kényszerűen belemegy, reménykedve, hogy egyszer megváltozik a felállás köztük. Szerintem ez nem egyenlő azzal, hogy ők barátok, legfeljebb így nyilatkoznak magukról, mert fuck buddy-ként bemutatkozni azért nem olyan egyszerű.”

Simán működhet

A legtöbb hozzászólásban a közös nevező, hogy az egyik fél egy idő után teljesen biztos, hogy elkezd kötődni. Eszter (30) bár nem állt szexbarátságban senkivel, friss szakítása után megértően nyilatkozik:

"Nekem ugyan nem műfajom, de szerintem simán működhet, sőt, jobban, mint egy „normál” párkapcsolat. Nincsenek kötöttségek, féltékenység, a másik számon kérése. Megmarad a szabadság, viszont nem hiányoznak az érzelmek sem, hiszen barátokról beszélünk. Persze, nagyon fontos, hogy ez a dolog csak addig működhet, amíg a partnereknek hasonlóak az elképzeléseik. Abban a pillanatban, hogy az egyik többet akar, borul a jó kis elmélet. Sajnos arra megvan az esély, hogy az egyiknél átcsap a barátság szerelembe. Ez veszélyes. Összegezve: ideális esetben működhet, akár hosszú távon is. Ha sem egyiknek sincs állandó partnere, nem bánt vele senkit, akkor miért ne?"

Csalódásmentes övezet

A szexbarát műfaja talán azért is vonzó sokak számára, mert nem kell a csalódástól tartani. Nincsenek kellemetlen meglepetések, az ember nem esik pofára, Péter (37) legalábbis ezt gondolja.

"Frissen elvált férfiként mondom, az ilyen helyzetben jó egy ilyen "span", akivel kötelezettség nélkül lehet szexelni. Ha úgy érzitek, hogy már nem bírjátok a szexuális vágyakat kordában tartani, akkor összejöttök és kölcsönösen segítetek egymáson. Akkor jó, ha az egyik fél sem akar komolyabbat. Azonban előbb vagy utóbb vége lesz, hiszen tuti befut egy olyan valaki, akitől többet akarunk."

Inkább szexbarát, mint az egyéjszakás kaland

Péterhez hasonlóan Rozália (31) is inkább biztonsági játékos, meg egy kicsit kényelmes is:

"Ha már úgy hozta az élet, hogy nincs párod, akkor mindenképpen több pozitív energiát kapsz, ha  jó ismerősöddel, barátoddal, netalántán a lelki társaddal élsz nemi életet, mintha ezt egy vadidegennel tennéd. A fizikális rész mellett ugyanis felerősödik a lelki oldal, a szeretet, ami jelen van egy baráti kapcsolatban. Mellesleg ismered a másikat, mint a tenyeredet - sokkal többet tudsz adni neki az ágyban is, mint egy ismeretlennek. Nem is beszélve a biztonságérzetről, amit egy ilyen "kapcsolat" nyújthat, hiszen tudod, hogy bármikor viszontláthatod, számíthatsz rá, megbeszélheted vele a dolgaidat őszintén, ismered az ő előéletét, céljait; tehát szinte egy kapcsolat érzését nyújthatja a partnereknek."

A kötelezettségek nélküli kapcsolatot persze nem könnyű fenntartani, ahogy azt a mozikban nagy sikerrel futó, Csak szexre kellesz című film is feldolgozza.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek