6 lépés, hogy megvalósítsd az újévi fogadalmad

Az újévi fogadalmakkal talán az a legnagyobb probléma, hogy sokszor nem a valós belső szükségleteket tükrözik, hanem külső nyomás hatására történnek. Nem fogunk sportolni, leszokni a dohányzásról és a stresszről, ha nem áll mögötte valós belső motiváció. Pszichológus szakértőnk segít, hogy feltérképezzük az akadályokat, és befelé figyelve megérezzük, hogy mire volna valójában szükségünk.

Ahhoz, hogy a leltárunkat elkészítsük, a karácsonyi listához hasonlóan befelé figyelés és elmélyülés szükséges. Az év végi fogadalmak általában arról szólnak, hogy mi az, amiben változtatni szeretnénk? Ehhez azonban az is szükséges, hogy tisztában legyünk a másik oldallal is, vagyis hogy mivel vagyunk elégedettek saját magunkkal kapcsolatban.

1. Ne követelj magadtól!

2011-ben megtanulom kimondani: NEM

“Mennyi buliban voltam, amelyiknek semmi értelme, mennyi emberrel találkoztam, mert nem tudtam az unszolásuknak ellenállni, mennyi sütit és pizzát ettem meg, mert nem tudtam letenni, mennyi piszlicsáré fusimunkát vállaltam el, mert féltem kihagyni a lehetőséget. Úgy döntöttem, ennek vége, megtanulom kimondani azt a szót: NEM. Még nem tudom, hogyan kezdjek hozzá, talán a szilveszteri buli lesz a legjobb alkalom, mivel nem akarok sehova sem menni”- kezdte a gyakorlást az óévben ismerősünk, Éva (33) 

Sokan képtelenek arra, hogy átérezzék és értékeljék saját sikereiket, pedig egy-egy belső vállveregetés nem az önteltség jele. Ezért fontos tisztába jönnünk azzal, hogy képesek vagyunk-e értékelni saját teljesítményünket, vagy folyamatos elégedetlenség közepette mindig többet követelünk önmagunktól.

Az utóbbinál felmerül a kérdés, hogy ha így viszonyulunk saját magunkhoz, akkor beérik-e valaha a munkánk gyümölcse, amivel elégedettek lehetünk, vagy egy – talán elérhetetlen - jövőkép érdekében minden nap feláldozzuk a jelenünket? Ha ráismertünk önmagunkra ebben a jellemzésben, akkor még fontosabb, hogy felismerjük, hogy mire lehetünk büszkék.

2. Ne kívánj lehetetlent!

Ha elkészítettük az „elégedettség listánkat”, akkor hozzáfoghatunk ahhoz, hogy mi az, amin jövőre változtatni szeretnénk. Ezt a vállalást akkor tudjuk a legjobban teljesíteni, ha erőfeszítést követel tőlünk, de még a realitás határán belül mozog.

Ha például azt a célt tűzzük ki magunk elé, hogy szeretnénk jövőre tökéletes külsőt, ráadásul egy-két hónap alatt, akkor vállalkozásunk eleve kudarcra van ítélve, emellett az is egyértelmű, hogy nem fejlődni, változni szeretnénk, hanem megfelelni egy külső normának. Melyek azok az elérhető változások, amelyeket valóban a saját fejlődésünket és jóllétünket szolgálják.

2011-ben vége az idegeskedésnek

“Már magam is cikinek éreztem, mennyi mindenen voltam képes felhúzni magam. Ha egy nyugdíjas figyelmetlenül beállt elém a sorba, amikor siettem, vagy index nélkül kivágott elém egy sávot váltó autó, akkor annyira felment a vérnyomásom, hogy már szédültem. Megfogadtam, hogy ennek vége. Mivel magamtól nem tudom visszafogni az indulataimat, januártól megtanulok meditálni és jógázni”- fogadta meg Bea (29).

3. Gondold át, miért van rá szükséged

Ha összeállítottuk ezt az akár egyetlen fontos célkitűzést, vizsgáljuk meg, hogy eddig miért nem cselekedtünk a változás érdekében. Térképezzük fel őszintén, hogy mi tartott minket vissza a változástól? Minden egyes stagnálásnak megvan ugyanis a maga előnye, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha például valakivel szemben régóta őrizzük a haragunkat, akkor nem tesszük ki magunkat annak a veszélynek, hogy esetleg visszautasítja a közeledésünket. Ebben az esetben például megvizsgálhatjuk, hogy mit nyerhetünk, és mi az, amit veszíthetünk?

A betegség szerepe

Ugyanígy a betegségnek is megvannak a maga előnyei, bár persze általában nem tudatosan betegítjük meg önmagunkat. A beteg ember ugyanis megkapja azt a figyelmet, pihenést és gondoskodást, amelyben gyakran hiányt szenved a mindennapok során. Nem véletlenül mondta Popper Péter, hogy ha tünetek nélkül néha azt mondhatnánk, hogy egy hétig ágyban maradunk, és addig ugyanolyan szeretettel gondoskodnának rólunk, akkor nem lenne szükségünk betegségekre.

4. Tudd, miért lesz neked jó a változás

Ha tisztába jöttünk azzal, hogy eddig mi tartott vissza minket, akkor elképzelhetjük, hogy mi lenne az előnye a változásnak. A külvilág visszajelzései természetesen fontosak, de próbáljuk meg a saját szempontunkból szemügyre venni, hogy nekünk miért lenne jó, ha változtatni tudnánk? Milyen fejlődést élhetnénk meg, ha elérnénk a kitűzött célt. Tudnánk-e valamilyen módon élvezni az addig vezető utat? Melyek azok a lépések, amelyekben megélhetjük saját sikerünket?

5. Nem kell egyedül csinálnod

Sokszor segít, ha találunk egy társat, aki ugyanazt a célt tűzte ki maga elé, például szeretne többet sportolni. Emellett szerencsére ma már egyre kevesebben gondolják, hogy segítőhöz fordulni a gyengeség jele. Egyre elfogadottabb az az elképzelés, hogy egy megfelelő szakember inkább elősegítheti a fejlődést, és az ő segítségével megtanulhatjuk, hogy mi a jó számunkra.

Vegyük a bátorságot ahhoz, hogy ha bizonytalanok vagyunk, akkor személyre szabott tanácsot kérjünk, legyen szó akár dietetikusról, személyi edzőről, vagy lelki segítőről. Erre a lépésre akkor van szükség, ha a célt már kitűztük magunk elé, de úgy érezzük, hogy az eléréséhez szükséges eszköznek nem vagyunk a birtokában.

2011-ben nincs több cigi

“Minden évben meg szoktam fogadni, hogy abbahagyom a dohányzást, ez általában a szilveszteri buli utáni buliig szokott tartani, ahol újból iszom és rágyújtok. Most azt találtam ki, hogy valamivel pótolni fogom a cigit, ami nem annyira káros. Első körben az elektromos cigire gondoltam, remélem segít leszokni”- reménykedik örök fogadalma idei megvalósulásában Kata (26)

6. Tűzd ki az időpontot!

Ha ezeken a lépéseken végigmentünk, akkor tűzzünk ki egy időpontot, amikor elindulunk a változáshoz vezető úton. Ha még mindig érzünk magunkban ellenállást, és legszívesebben halogatnánk a kezdést, akkor szenteljünk ennek az érzésnek egy kis figyelmet, és próbáljuk meg őszintén megkérdezni magunktól, hogy mi áll a háttérben? Hallgassunk a saját belső iránytűnkre, és ha feltérképeztük, hogy mi okozta eddig bennünk az ellenállást, akkor a legnagyobb akadályt már el is gördítettük a fejlődés útjából.

Oszd meg másokkal is!
Mustra