Ma kevesebben lépnek félre, mint a 70-es években

A mostani kapcsolatok sokkal monogámabbak, mint a ’70-es években – derül ki egy amerikai felmérésből. A heteróknál mérsékeltebb a javulás, mint a melegeknél.

Az már korábban kiderült, hogy csökkent a hűtlenség miatti válások száma, de most már azok is örülhetnek, akik csak sima párkapcsolatban élnek. A San Franciscó-i Alliant International University felmérése szerint ugyanis a párok most sokkal monogámabbak, mint a hetvenes években - írja a YourTango. A kutatók közel 7000 férfit és nőt kérdeztek meg (a válaszok közt akad olyan, amit még 1975-ben adtak, és olyan is, amit 2000-ben) többek közt arról, hogy mennyire monogámok.

Összességében az derült ki az eredményekből, hogy – legyen szó nőről, férfiról, heteróról vagy melegről – sokkal hűségesebbek vagyunk, mint az elődeink. 1975-ben még a heteró férfiak 28 százaléka számolt be arról, hogy a feleségén kívül szexelt mással is, 2000-re viszont ez a szám 20 százalékra esett vissza. 2000-ben a nőknek mindössze 14 százaléka volt hűtlen, míg 1975-ben 23 százalék vallotta be, hogy mással volt.

A melegeknek 83 százalék helyett már csak 59 százaléka hűtlen

Mivel a melegek számára a házasság nem volt választható opció 1975-ben – és a legtöbb helyen 2000-ben sem volt az –, közülük azokat kérdezték, akik együtt éltek vagy élettársi kapcsolatot folytattak. 1975-ben a meleg férfiak szerény 83 százaléka csalta meg a partnerét – ehhez képest a leszbikusok 28 százaléka egészen dicséretes. 2000-re már mindkét csoport jelentős javulást mutatott, a meleg férfiaknak már „csak” 59 százaléka, a leszbikusoknak pedig 8 százaléka lépett félre.

Az, hogy az azonos nemű pároknál jóval nagyobb visszaesés figyelhető meg, a kutatók szerint azzal függ össze, hogy megnőtt az AIDS-cel és más nemibetegségekkel kapcsolatos tudatosság. Emellett az is jót tett a meleg-monogámiának, hogy már a közvélemény is javult a melegkapcsolatokat illetően. A kutatók szerint az elégedettség, a kapcsolat minősége és az elkötelezettség fontos szerepet játszanak a hűtlenség visszaszorulásában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek