A monogám kapcsolat semmire nem garancia

A monogámia az egyik leghatékonyabb eszköz a szexuális úton terjedő betegségek visszaszorítására – elméletileg. A gyakorlat már azt mutatja, hogy a monogámia még azoknál a pároknál sem működik, akik megállapodtak abban, hogy senki mással nem szexelnek.

A Journal of Sex Research hasábjain publikálták az Oregon Állami Egyetem kutatóinak egy felmérését, melyben 434 heteroszexuális, 18-25 közötti, házas vagy élettársi kapcsolatban élő párt kérdeztek meg arról, miképp gondolkodnak a monogámiáról, párkapcsolaton belül szóba kerül-e egyáltalán a téma.

A kutatók szerint ugyanis monogámia, hűség témakörében nagyon nehezen működik a felek közötti kommunikáció, főleg a fiatalok számára problémás, kényes terület ez, inkább nem is beszélnek róla. A kutatás is ékes bizonyítéka annak, hogy a párok között a félreértés és a rossz kommunikáció gyakori. A felek nem tudják helyesen megítélni partnerük hozzáállását, ezzel pedig szexuális megbízhatóságukat.

Sokan érzelmi okok miatt válnak monogámmá, hogy kifejezzék szerelmüket és a kapcsolatba fektetett bizalmukat. Akik pedig így vélekednek, egyáltalán nem számolnak azzal, hogy akaratlanul is, de veszélynek teszik ki magukat azzal, hogy feltételezik, a partner is hasonlóképp gondolkodik. Vagyis önmagában a monogám párkapcsolat ma már semmire sem garancia. Főleg tinédzsereknél gyakori az ilyen jellegű félreértés, és az emiatt elszenvedett szexuális fertőzés.

A kutatásról

A párok között, akik megállapodtak abban, hogy csak egymással bújnak ágyba, harminc százalékuk nem tudta betartani ezt az ígéretét, legalább az egyik fél hűtlen volt. A felmérésből az is kiderült, hogy a gyerekes kapcsolatokban és a házasságban mutatkozik a legkisebb hajlandóság a monogámiával kapcsolatos megállapodásokra. Vagyis olyan tényezők, mint a házasság vagy a gyermek nem erősítették a szándékot, hogy hűségről, monogámiáról beszélgessnek.

Egy további érdekesség, hogy negyven százalékában a párok egyik fele úgy nyilatkozott, partnerükkel megegyeztek a monogám kapcsolatban, míg partnereik szerint nem volt semmi ehhez hasonló megállapodás – ez a felek rossz kommunikációját, hallgatólagos megállapodások működésképtelenségét támasztják alá.

Forrás: Yourlife.Usatoday.Com.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek