Az okosotthon a pénztárcának is jó

Noha egyre több lakást hirdetnek „okosotthonként”, a gyakorlatban sokszor kiderül, hogy a nagy okosság kimerül a redőnyök automatikus fel- és leengedésében. Kíváncsiak voltunk, valóban itt tart-e most a technológia, vagy tud-e a redőnymozgatáshoz hasonló funkcióknál többet is. Az Auchan és a Metrodom Ingatlanfejlesztő Csoport a napokban közös promóciót indított, amelynek főnyereménye egy valódi okosotthon. Brenkus Krisztiánt, az Auchan vásárlói hűségprogramjának vezetőjét és Kricsfalussy Tamást, a Metrodom értékesítési igazgatóját ezért arról kérdeztük, milyen ténylegesen hasznos előnyökkel jár egy személyre szabott automatizált rendszer, és mennyire felel meg a magyar fogyasztók elvárásainak. Többek között megtudtuk, hogy egy okosotthon abban is segíthet, hogy több maradjon a hó végére a pénztárcánkban.

DSC3700 logos

Mitől lesz „okos” egy lakás vagy ház? A telefonról is nyitható ablakok már intelligens megoldásnak számítanak?

Kricsfalussy Tamás: Sok esetben azt tapasztalom, hogy az ingatlant mindössze a vásárló megnyeréséért hirdetik „okosotthonként”, de a valóságban ez gyakran csak egy minimális költségvetésű központi egységet jelent. Az ilyen megoldások nem egyedi igények szerint készülnek, hanem készen kaphatók, így a funkciói nem feltétlenül hasznosak az új tulajdonos számára. Ténylegesen okos megoldásról viszont csak akkor beszélhetünk, ha a rendszer működtetéséhez nem kell folyamatosan az okostelefonért nyúlni, és beavatkozás nélkül teszi a dolgát.

Egy intelligens rendszernek irányítania kell például a lakás elektromos berendezéseit, világítását, fűtését. A tulajdonosnak már a beköltözés pillanatában úgy kell éreznie, a rendszert az ő igényei szerint tervezték meg. Finomhangolásra ugyan szükség lehet, de egy átgondoltan megtervezett, rugalmasan bővíthető rendszer esetében ez nem lehet probléma. A lakó a beköltözés után a központi egységhez saját igényei szerint kapcsolókat, érzékelőket, más berendezéseket csatlakoztathat, és azokat a már működő rendszerbe integrálhatja.

Az egység érintőkijelzős vezérlése pedig internetkapcsolat és mobilapplikáció segítségével akár távolból is lehetséges.

METRODOM PANORAMA CAM40 20 10 02 logos

Mire figyeljünk a vásárláskor, hogy ne kényszerüljünk kompromisszumokra?

Kricsfalussy Tamás: A könnyű használatra és az egyszerű bővíthetőségre kell figyelni. Nyílt rendszer esetében az egyes elemek könnyen cserélhetők, illetve bővíthetők. Ezek pedig különösen fontos szempontok, hiszen a tulajdonosok manapság mintegy ezer különböző csatlakoztatható eszköz közül választhatnak. A kényelmi funkciók mellett ezek az eszközök hozzájárulhatnak a fenntartási költségek csökkentéséhez is. Fogyasztói szokásoktól függően, a rendszerrel elért energiamegtakarítás mértéke elérheti a 10-15 százalékot, ami sokezer forintot jelenthet.

Mondanának néhány példát a kényelmi funkciókra?

Kricsfalussy Tamás: Olyan automatizált kényelmi funkciókról van szó, mint az előtérbe lépve a világítás felkapcsolása, persze csak akkor, ha a fényviszonyok valóban szükségessé teszik. Másik példa lehet, ha senki nincs otthon és a rendszer a családtagok távollétében alacsonyabb fokozatra kapcsolta a fűtést, amint valaki hazaérkezik, automatikusan magasabb hőmérsékletre kapcsol a rendszer. Ennél talán fontosabbak viszont a biztonsági lehetőségek. A rendszer távozáskor figyelmeztethet a nyitva hagyott ablakokra, erkélyajtóra, vagy lehúzhatja a redőnyöket. A már említett energiamegtakarítási lehetőség ugyancsak lényeges, ami a gyakorlatban több szinten jelentkezik. A rendszer távozáskor lekapcsolja a lámpákat, szellőztetéskor lejjebb veheti a fűtést, de az életmódunkhoz, a napi beosztásunkhoz igazodóan (például az éjszakai alvás ideje, üzleti út vagy nyaralás ideje) előre beprogramozott funkciók teljesülését ugyancsak kérhetjük.

Mennyire ismerik és igénylik a magyar vásárlók az automatizált rendszereket?

Kricsfalussy Tamás: Folyamatosan növekszik az okosrendszerek iránti igény, különösen a fiatal vásárlók körében, de az okosotthon még új kategória a magyar piacon. A női vásárlók többnyire az olyan biztonsági funkciókat keresik, mint a riasztó, a füstérzékelő és a bébiőr, a férfiak pedig gyakran keresik a multimédiás csatlakoztatási lehetőségeket is.

DSC3724 logos

Mennyibe kerül egy ilyen rendszer kiépítése, és mennyi idő alatt térül meg az ára?

Kricsfalussy Tamás: Maga a rendszer kiépítése munkadíjjal és fejlesztési költséggel együtt legalább 300 ezer forint, de ez az összeg az igényelt eszközök, funkciók számától függően növekedhet. Az energiamegtakarítás esetében a megtérülés gyorsasága elsősorban a fogyasztói szokásoktól függ, de már néhány év elteltével behozhatja az árát. Lényeges azonban a rendszer nyújtotta extra biztonság és kényelem, amelyek viszont nem forintosíthatók.

Az Auchannál okosotthont nyerhetnek a vásárlók. Miért döntöttek úgy, hogy egy automatizált lakás legyen most a nyeremény?

Brenkus Krisztián: Vásárlóink körében végzett kutatásaink és a vevőszolgálati tapasztalatok is azt mutatják, hogy a magyar fogyasztók egyre nyitottabbak az új technológiák iránt. Egyre többen keresik azokat az innovatív megoldásokat, amelyekkel mindennapjaikat kényelmesebbé és egyszerűbbé tehetik. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy szerencsés vásárlónkat most egy ilyen lakással ajándékozzuk meg.

Nyerjen okosotthont!

A Metrodom a közelmúltban adta át az első olyan társasházát, amelyben minden lakás okosotthon. A vállalat 2016 óta minden új építés esetében olyan intelligens rendszerrel szereli fel a lakásait, amelyek jelenleg más ingatlanfejlesztőnél nem elérhetők. Amennyiben szívesen lakna egy nappali – két hálószobás okosotthonban, nincs más dolga:

• mint az Auchan áruházakban vásárolni 2018. szeptember és 2019. március között legalább 6 hónapon át, legalább havi 30 ezer forint értékben,

• és e-mail címmel, illetve telefonszámmal regisztrálni az Auchan Bizalomkártya felületén.

A játékban résztvevők között 2019. április 17-én egy budapesti, a 4. kerület központi részén épülő társasházban található, 54 nm-es, amerikai konyhás, két hálószobás okosotthont sorsol ki az Auchan és a Metrodom Ingatlanfejlesztő Csoport. További információ: https://www.auchan.hu/lakas

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek