Bor, jazz, Balaton, mi kell még?

Fűben ülve borozás a napsütésben, vagy a csillagos ég alatt, Candy Dulfer, Jazzanova és a legjobb jazz muzsikák, mellé a fesztiválkonyha szöges ellentéteként friss, helyi alapanyagokból készült ételek. Hétvégén startol a IV. Paloznaki Jazz Piknik!

A tavalyi Paloznaki Jazz Piknik a nyár egyik leghangulatosabb hétvégéje volt, messze a tömegfesztiválokon megszokott zajtól és zsúfoltságtól . Ez a két nap tényleg a pihenésé, a fűben ülésé, a finom boroké, na meg a zenéé. A Balaton északi partján – Füredtől 10 percre - a hegyen megbújó Paloznak a szőlőföldek között maga a romantika. Főleg, ha elképzeljük, hogy a 400 bejegyzett lakossal rendelkező település az év 363 napjában csendes és nyugodt. A Jazz Piknik alatt viszont megtelik élettel! A girbe-gurba utcákon boros poharakkal a kezükben emberek andalognak, a fűbe pokrócokat terítenek, mindenhol szalmakalapokat, mosolygó arcokat, lerúgott szandálokat és piknik kosarakba tett, behűtött boros üvegeket látni. A Paloznaki Tájház udvara az élőzenés klubok felhőtlen hangulatát idézi, a falu szélén, pár perc sétára a központtól felállított nagyszínpadon a csillagos ég alatt világhírű előadókkal és különleges koncertekkel találkozhattok. A két színpad között a séta helyett lehet tűzpiros motoros TukTukokkal is közlekedni és poharunkat lóbálva figyelni a tájat.

2015-ben a Homola Pincészet negyedszerre rendezi meg a pikniket. Idén 3 színpaddal és 15 koncerttel készülnek. A T-Systems nagyszínpadon péntek este az Amoeba, Fábián Juli & Zoohacker, majd a nemzetközi jazz fesztiválok egyik legnagyobb sztárja, a Jazzanova ad koncertet. Szombaton az Infinity kezdi az estét, utánuk a Soul Surge következik, majd egy igazi jazz csillag lép színpadra: a szaxofonlegenda, Candy Dulfer szolgáltatja a funkos talpalávalót.

Candy Dulfer
Candy Dulfer

A Tájház udvarán a Homola Pincészet színpadon pénteken a Marosi Zoltán Band, Pribojszki Mátyás és zenekara, majd Little G. Weevil lép fel. A szombat Myra Monoka live act-jével indul, majd Gubás Gabi és zenekara valamint a Barabás Lőrinc Quartet ad koncertet.

Idén új helyszínnel bővül a fesztivál: a Jazz Teraszon a fellépő zenészeknek lehetőségük lesz örömzenélésre és alkalmi formációk kipróbálására is.

Jazzanova
Jazzanova

Napközben gyerekprogramok várják a kicsikkel érkezőket, éjjel interaktív fényfestés borítja be Paloznak központi épületeit. A piknik hangulatot helyi termelői finomságok (kézműves sajtok és sonkák, fagyi, pálinka ) valamint a Sáfránkert Vendéglő, a Terminál Étterem és a Baricska Csárda frissen sült ételei teszik teljessé. Idén először bővül a borkínálat a környék legjobb boraival: a Homola Pincészet borai mellett Jásdi, Szent Donát, Petrányi, Csiszár és Söptei borok is várhatóak. A közlekedést – és a borozást - fesztiválbusz teszi kényelmesebbé: Paloznakról Csopak és Füred valamint Almádi és Alsóörs irányába is mennek buszok óránként.

Nagyszínpad
NagyszínpadMelczer Zsolt

Paloznakra nem csak ezen a két napon érdemes ellátogatni. Idén nyílt a Homola Borterasz pazar kilátással és a korábbi Akác étterem is átalakult: Sáfránkert néven Kerekes Sanyi séf vezetésével igazi balatoni bisztró konyhával csábítanak.

Jegyek kaphatók a jegy.hu-n és az ország ismert online jegyirodáiban, a DiVino Gozsduban Budapesten és Paloznakon, a Homola Borteraszon is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek