Szeretnéd biztonságban tudni a gyereked?

Évente körülbelül 14000 kiskorú eltűnése után nyomoz idehaza a rendőrség. Kisebb gyerekek gyakran vesznek el nagy tömegben, de nem mehetünk el szó nélkül a gyerekeket elcsábító idegen felnőttek, “cukros bácsik” mellett sem. Egy magyar fejlesztésű technikai megoldás növelheti a gyerekek biztonságát.

Az ember talán legféltettebb kincse saját gyermeke. Mindent megteszünk a védelmükért, biztonságukért, egészségükért, mégis időről időre hallani szomorú híreket a médiában. A felügyeletet sokan ismerőssel, rokonnal vagy bébiszitterrel oldják meg, de vannak olyan esetek is, amikor a gyerek már egyedül megy el edzésre, szakkörre vagy táborba, és a szülő nyugodt lenni, hogy eközben is biztonságban van csemetéje. Ekkor jön képbe a technológia, és a GPS-es nyomkövetés.

Már most az elején fontos leszögezni, hogy nem bőr alá építhető nyomkövetőkről, biorobotokról és Big Brother effektusról van szó. A cél minden esetben a megelőzés és a biztonságérzet növelése mind a gyerek, mind a szülő részéről. Fontos megértetni a gyerekkel, hogy az eszköz az ő érdekét szolgálja, ezért mindig legyen nála.

Egy GPS-es nyomkövetőt úgy kell elképzelni, mint egy kis, kijelző nélküli mobiltelefont, mely beépített GPS vevővel és SIM kártyával rendelkezik. A készüléket érdemes lehet egyszerűen a gyerek táskájába helyezni. Használata rendkívül egyszerű: a szülő egy mobil alkalmazás vagy webböngésző segítségével meg tudja nézni térképes felületen, hogy épp hol tartózkodik a gyermek. A rendszerben lehetőség van a fontos területek megjelölésére is (pl. iskola, játszótér, edzőterem, otthon), amelyeket elhagyva, vagy azokba belépve értesítést kaphat a szülő. Ennek segítségével követhető például, hogy mikor indult el az iskolából és mikor ért haza gyerek, de arról is e-mailt küld a rendszer, ha esetleg elhagyta a játszóteret.

Egy másik hasznos funkció, hogy az eszköz rendelkezik egy SOS gombbal, melynek megnyomása esetén a szülő egy e-mail értesítést kap. Ilyen esetben az eszközt fel lehet hívni egy hagyományos mobiltelefonról, és meg lehet beszélni a gyerekkel, hogy mi történt. Hívást kezdeményezni azonban nem lehet a nyomkövetőről, így elkerülhetőek a magas telefonszámlák. Olyan esetben is hasznos lehet egy ilyen készülék vásárlása, ha nem szeretnénk még telefont, pláne nem okostelefont vásárolni a gyereknek.

A GPS-es nyomkövetést természetesen a járművek követése mellett az életmentésben is alkalmazzák. A Cserhát Mentőkutyás Egyesület kutyáira is egy ilyen nyomkövetőt helyeznek, és egy eltűnt személy keresésekor a mentést irányító szakember egy tabletről tudja megnézni például, hogy melyek azok a területek, amelyeket már átfésültek és hova kell még eljutni.

További információ az IneTrack Gyerek-GPS szolgáltatásról a www.gyerek-gps.hu weboldalon érhető el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek