Ez a bármikor bevethető édesség nagyon egészséges összetevőt tartalmaz

GettyImages-808450486

A kókuszos sütik közül talán a kókuszgolyó az, amit mindenki könnyen és gyorsan el tud készíteni. De ezenkívül kerülhet még kókuszreszelék kekszekbe, müzlibe, tortákba, és még sok lehetőség van a felhasználására. Jó, ha minél több kókusz kerül a tányérunkra, mert bizony nagyon egészséges.

Az egyik legkedveltebb, sütés nélküli sütemény a kókuszgolyó, lényegében egy kekszalapú massza, amit kókuszreszelékbe forgatunk. Sokféle receptet lehet találni az elkészítéséhez, nálunk az a változat aratott sikert, amibe nem kerül vaj, viszont sok lekvárt használunk hozzá. Mivel szeretjük a kókuszt, így nemcsak meghempergetjük a reszelékben a golyókat, de a darált kekszhez is szoktam szórni néhány kanállal. Különösen, mióta megtudtam, milyen sok jó hatása van a szervezetünkre, így nemcsak a süti kókuszos ízét erősíti, de egy kicsikét egészségesebb is lesz ez a változat.

Mi is a kókusz?

Manapság a kókuszpálma (Cocos nucifera) termését, a kókuszdiót már nagyon könnyen be tudjuk szerezni, annak ellenére, hogy ez a növény a trópusokon és a szubtrópusokon a legelterjedtebb.

Világszerte több közösség számára fontos termény, különösen a Csendes-óceán számos szigetén, mert nemcsak táplálékforrás, de fát és üzemanyagot is biztosít.

Amikor az európaiak megérkeztek a csendes-óceáni szigetekre a 19. században, akkor a kókuszolaj lett az első növényi olaj, amelyet a világkereskedelemben használtak.

A kókusz frissen vagy szárított, reszelt formában is egészséges
A kókusz frissen vagy szárított, reszelt formában is egészségesphotograph by dorisj / Getty Images Hungary

A kókuszvíz is egészséges

Ha egész kókuszt vásárolunk, akkor a konyhán kívül kell keresgélnünk a felnyitásához szükséges eszközöket, mert a héja annyira kemény, hogy egy egyszerű konyhakés nem boldogul vele. Érdemes először egy lyukat fúrni bele, hogy azon keresztül folyhasson ki a belsejében található kókuszvíz. Ha túl kicsire sikerült a lyuk, és nem folyik ki, egy szívószál segíthet. Ez az opálos, enyhén kókuszízű folyadék C-vitamint, mangánt, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz, ezét jó, ha nem vész kárba.

Meg is ihatjuk frissen, ha kedveljük az ízét,

vagy ha a családból senki nem lelkesedik érte, belekeverhetjük palacsintatésztába, készíthetünk vele gyümölcsturmixot, vagy pudingfőzésnél kiválthatjuk vele a tej egy részét. 

Jöhet a fűrész

Ha kifolyt a kókuszvíz, akkor mi fűrésszel szoktunk nekiesni. Lehet, hogy van ennél jobb megoldás is, de a fiúk élvezni szokták az erőfitogtatást. A kettészelt dióból viszonylag könnyen ki lehet varázsolni az ehető belső részt egy konyhakéssel. Ha nem szeretnénk a felnyitással bajlódni, könnyen megspórolhatjuk magunknak ezt a munkát, hisz csomagolt kókuszreszeléket már szinte minden élelmiszerboltban találunk, és annak felbontása nem igényel speciális szerszámokat. 

Így segíti az immunrendszert

Nagy oldhatatlan rosttartalma miatt jó hatással van az emésztésünkre. Sokat hallani róla, milyen fontos a megfelelő rostmennyiség fogyasztása, nemcsak a bélmozgást segítő hatása miatt, de az egészséges bélflóra megtartása érdekében is. Ez hozzájárul immunrendszerünk megfelelő működéséhez, így támogatja egészségünket. Emellett magas antioxidáns-tartalma és gyulladáscsökkentő hatása is az immunrendszert erősíti. Találunk benne C- és E-vitamint is, de inkább ásványi anyagokban gazdag, különösen mangánban, ami az immunrendszer mellett segít fenntartani az agy és idegrendszer egészséges működését. Emellett jó kalcium-, magnézium-, cink-, vas- és szelénforrás. 

A kókuszgolyó belsejébe is kerülhet kókuszreszelék
A kókuszgolyó belsejébe is kerülhet kókuszreszelékasab974 / Getty Images Hungary

A kókusz olaja

Nagy arányban tartalmaz olajokat, amit sajtolással kinyerve árusítanak is. Ez a kókuszolaj kb. 21 Celsius-fokig még szilárd, felette folyékony, ezért gyakran nevezik kókuszzsírnak is. Manapság nagyon elterjedt, és sokat lehet olvasni jótékony hatásairól. Ami fontos, hogy vásárlásnál figyeljünk rá, ne legyen hidrogénezett. Közepes szénláncú zsírsavak alkotják, ez teszi lehetővé, hogy hő hatására ne roncsolódjon a szerkezete, így nem keletkeznek káros transzzsírsavak, ezért sütéshez, főzéshez ez a legjobb választás. 

Hatásos a vírusok, baktériumok és gombák ellen is

A kókuszolajat a telített zsírok közé sorolják, de a benne túlsúlyban lévő közepes szénláncú zsírsavak másképp szívódnak fel, és számos egészségügyi előnnyel járnak, beleértve a kognitív funkciók javulását, és a szívre, érrendszerre gyakorolt kedvező hatást is.

A kókuszolaj 64 százalékban tartalmaz közepes szénláncú zsírsavakat.

Ezek többségét a legjótékonyabb hatású zsírsav, a laurinsav teszi ki. A laurinsav az anyatej egyik fontos összetevője is, és a kókuszolaj felét ez alkotja. Bizonyítottan gyulladáscsökkentő, vírusellenes, baktérium- és gombaölő hatású, ezért hatékonyan pusztítja a szervezetbe került mikroorganizmusokat. Hatékony lehet herpesz vagy az influenzavírus, a candida gomba és a baktériumok okozta fertőzésekkel szemben. 

Használjuk sokszor!

Nem a kókuszgolyó az egyetlen süti, amit kókuszreszelékkel készítünk, számos recept közül válogathatunk. Általában süteményekhez használjuk, de érdemes kísérletezni különböző országok ételeivel, ahol bátrabban alkalmazzák, és azzal sem járunk rosszul, ha ezentúl többször használunk kókuszolajat a sütéshez, főzéshez.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra