Fröccsteszt a Szigeten – a lángos megment

A fröccsnek olyan veszélyes kombinációi is kaphatók a Szigeten, mint az Újházy fröccs: bor kovászos uborkalével, de garantált fejfájást okozhatunk magunknak a pezsgős vörösborral is. Mi inkább maradtunk a jó fajtáknál. Fröccskörkép a Magyar falutól a Présházon át a Hilltopig.

A Szigeten fröccsöt tesztelni nem annyira egyszerű, mint elsőre gondolnánk. A főszponzornak és az általános keresletnek megfelelően sört minden pultban lehet kapni, de a fröccsért egy kicsit többet kell gyalogolni, főleg, ha jóra vágyunk. Ez az első két nagyfröccs esetében még egészen biztosan szempont lesz.

Magyar falu: elképesztő kombinációk

Néhány alapfogalommal nem árt tisztában lenni, de ha nem villanak elsőre a Házmester (3 dl bor, 2 dl szóda), a Hosszúlépés (1 dl bor, 2 dl szóda) vagy a Nagyfröccs  (2 dl bor, 1 dl szóda) arányai, a kiszolgálókra számíthatunk. A magyar faluban azt is megtudtuk, hogy léteznek a fröccsnek egészen elképesztő kombinációi, mindenkinek a saját ízlésére bízzuk, hogy ezekkel megpróbálkozik-e:

- Újházy- fröccs: víz helyett kovászos uborka levével higítják a bort, az arányt nem tudjuk, de számít?

- Kass vagy Tisza fröccs: vörösbor pezsgővel -a garantált fejfájásért (az egykori Bajkál étteremben Bajkál koktél néven árulták, akkor is bizarr volt - szerk.)

Nagy általánosságban minden nagyobb italospultnál adnak fröccsöt valami folyó fehér borból, nem minden esetben hideg szódával. Ha ennél jobban szeretnénk, érdemes felkeresni a kifejezetten borra szakosodott árusítóhelyeket, ahol nagyon nagy a választék jó minőségű borokból. Mindkettő a Nagyszínpadhoz közel található.

Présház: Nem kell tartanunk a másnaptól

A Présházban sok magyar bor közül válogathatunk, ezek közül jó néhányat vétek felvizezni, de a közeg és a nagy meleg miatt még ez is megbocsájtható. Feltartott kisujjal borozhatunk otthon is. Fröccsnek 3 féle Takler bort ajánlanak, ha ezek közül választunk, biztosan jót kapunk, nem kell tartanunk a másnapi fejfájástól, de az árát is meg kell fizetnünk a szórakozásnak. 1 dl fehér (Chardonnay-Sauvignon Blanc), vörös (Kékfrankos) vagy rozé fröccsbor 200 forintunkba kerül. Kérhetjük műanyag palackban is a fröccsöt, így 1250 forintot fizetünk ½ l borért és ½ l vízért.

A Hilltopnál szinte a teljes középáras választékból válogathatunk, itt is egészen biztosan jóízű, hideg fröccsöt kapunk, és még egy korrekt buliba is csöppenhetünk a koncertek után. A borokat egységesen 250 Ft/dl áron mérik, itt sokkal jobban járunk, ha a literes palackot választjuk, mert minden palackos bor (0,75 l) jóval 3000 forint alatt kapható, és a literes fröccshöz nem kell a teljes palackot megvásárolnunk.

A boroskólát felejtsd el

Szubjektív tanácsunk, hogy a boroskólát és a vörös fröccsöt mindenki gyorsan felejtse el, vagy hagyja meg a tinédzsereknek, és a kánikulában rozé vagy fehérfröcsöket szürcsölgessen vagy döntsön le a torkán attól függően, hogy épp mi a cél.

Egész napos sommelier ajánlatunk borozó (és mértékkel iszogató) Szigetjáróknak:

Reggeli: Spenótos rúd a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjétől (magyar falu), hozzá jó esetben egy pohár tej, kávé vagy tea, vészhelyzetben egy könnyű Irsai kisfröccs a Hilltoptól

Tízórai: gyümölcs, Túró Rudi

Ebéd: másnapos gyomorra Indiai vagy ázsiai fűszeres ételeket ajánlunk Takler rozéfröccsel a Présházból. Ez lehet akár egy Házmester is, ha nagyon meleg van.

Uzsonna: churros – minifánk, édes, laktató, megfelelő alapot ad az esti bulizáshoz.

Vacsora: Palackos fröccs ízlés szerint kiválasztott borból, bármelyik fent említett kereskedelmi egység kínálatából. Mellé nem ért egy nem túl laktató vacsora, ami nem akadályoz az ugraburgálásban. Éjfélkor erre küldhetünk egy lángost (amiből igazán jót nem kapni a Szigeten, de ilyenkor ez már kit érdekel?) és minden újra rendben lesz. A többihez nincs szükség segítségre.

A Sziget gasztronómiai kínálatát már felmértük. A legfontosabb tanács: vigyázz a serpenyős ételekkel!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek