8 jel, hogy túl kedves vagy másokkal

GettyImages-1094873714

Ki ne szeretné a kedves emberek társaságát? A kedves ember odafigyel a környezetében élőkre, udvarias, előzékeny, nem hezitál, amikor a másiknak segítségre van szüksége, és jótéteményeit nem a viszonzás reményében osztogatja – egyszerűen így érzi helyénvalónak. Jó vele lenni, na.

Te is kedves embernek tartod magad? Szívesen segítesz a hozzád fordulóknak és mindenkihez van egy-két kedves szavad? Szuper, maradj mindig ilyen, csak ne vidd túlzásba. A kedvességet is túl lehet adagolni ugyanis, és az ilyen viselkedésből semmi jó nem származik a kedveskedőre nézve. Kihasználják, hülyének nézik, vagy egyszerűen észre sem veszik, hogy mennyi mindent tesz a környezetéért. Nyolc olyan jelet mutatunk, amelyek arra utalnak, hogy nálad is valami ilyesmiről van szó. 

1. Saját szükségleteid a prioritási lista végén vannak

Önzetlenül előreengedsz mindenkit (a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt), és habozás nélkül másokra áldozod az energiádat, idődet? Gyakran félreállsz egy versenyhelyzetben, ha úgy érzed, más jobban rá van szorulva a jutalomra, előrelépésre? Eddig jól hangzik, de ha fordítva ugyanez nem sűrűn fordul elő, jobb, ha kicsit óvatosabb és határozottabb vagy. Kedvességedet nagy valószínűséggel régóta kihasználják úgynevezett barátok és a hasznot élvező kollégák. Kezdj el többször és határozottabban kiállni magadért, mert akik igazán szeretnek és törődnek azzal is, hogy te jól érezd magad, meg fogják érteni, ha néha saját magadat helyezed előtérbe. 

2. Folyton bocsánatot kérsz

Menő, hogy képes vagy felismerni, ha hibázol, és nem restellsz bocsánatot kérni sem. De ne vidd túlzásba, mert nem minden hiba, kellemetlenség és baki szárad a te lelkeden, és szerencsére nem egyedül te felelsz a bolygó milliárdjainak lelki egészségéért. Ha túlságosan sokszor kérsz elnézést, könnyen lehet, hogy bűntudatod valahol mélyebben gyökerezik, és egyszerűen képtelen vagy elviselni annak gondolatát, hogy valakit is elszomoríts. De hékás! A környezetedben élő felnőtt emberek éppúgy felelnek a saját életükért, mint te a tiédért.

3. Rábólintasz olyan dolgokra is, amikhez tulajdonképpen nincs kedved

A másokkal való kedvességtől jó esetben jobban és nem rosszabbul érezzük magunkat. Ha viszont rendszeresen azon kapod magad, hogy csak azért teszel meg valamit, mert a többiek, mások örülnének neki, vagy mert ez az elvárás, érdemes lehet kicsit kívülről is ránézni ezekre a helyzetekre. Ha soha nem mondasz nemet, és emiatt számodra kellemetlen helyzetekbe sodródsz, egy idő után magadra és a barátaidra is haragudni fogsz, így már csak a jövőtök szempontjából is az a helyes, ha meghúzod a határaidat. 

4. Akármit lehet tőled kérni

Jellemző rád, hogy gondolkodás nélkül igent mondasz valamire csak azért, mert egy számodra kedves ember kéri? Előfordul, hogy lelkes egyetértésednek adsz hangot pusztán azért, mert úgy gondolod, ellenvéleményedet nem díjaznák a többiek? Ez azt jelenti, hogy annyira erősen foglalkoztat mások véleménye, hogy időd sem jut kialakítani a sajátodat. Ha ránk hallgatsz, megpróbálsz változtatni. Tök oké, ha néha a saját igényeidet is kifejezed, viszont nagyon nincs rendben, ha bokros teendőid mellett nem jut időd ezek kielégítésére. 

5. Sose mondod el a többieknek, mi az, amit igazán akarsz

Félsz attól, hogy főnökösködőnek tűnsz csak azért, mert elmondod, hogy mi az, amit igazán szeretnél? Sosem foglalsz állást abban, hol is akarnál enni, mit kellene megnéznetek a moziban, vagy melyik tengerpartra utazzatok? Könnyen lehet, hogy belül neheztelsz is a többiekre, amiért nem veszik figyelembe a te igényeidet, pedig ha megkérdezik, mi az, amit szeretnél, legtöbbször a „nekem mindegy” és a „nekem bárhogy jó” közt szórnak a válaszaid. Hagyd abba a mártírkodást, és mondd el a többieknek, mi az, amire igazán vágysz. 

6. Élet-halál kérdés a számodra, hogy kedveljenek

Sokan azt gondolják, hogy feltétel nélküli kedvesség szükséges ahhoz, hogy mások kedveljék őket. Ez rád is igaz? Akkor legyél őszinte magaddal és vedd észre, amikor arról van szó, hogy emiatt a képzeletbeli nyomás miatt viselkedsz úgy, ahogy. Valóban szükséged van erre? Valóban mások értékítélete határozza meg azt, hogy mennyire vagy értékes ember? Bár egy bizonyos szintig teljesen normális az elutasítástól való félelem és az, hogy az ember szomjazza mások figyelmét, ez nem szabad, hogy az egész életedet kontrollálja. 

7. Képtelen vagy konfrontálódni

Attól tartasz, hogy már a legkisebb nézeteltérés is elszomorítja a családtagjaidat vagy a barátaidat, és a béke érdekében inkább nem állsz ki magadért, nem állsz bele a számodra egyébként fontos konfliktushelyzetekbe? Érthető, ha nem vágysz arra, hogy vitázz másokkal, de a konfliktusok ettől függetlenül életünk velejárói, és ha erős és stabil kapcsolatod van valakivel, akkor egy-egy vita nem fogja azt megrengetni. 

8. Sokszor kihasználnak

Az emberek folyton hozzád fordulnak, ha valamilyen problémákat kell megoldani? Te meg mindenkinek megígéred, hogy segíteni fogsz még akkor is, ha egyelőre még azt sem tudod, hogyan lesz majd mindenre időd? Ez annak a jele, hogy erőn felül vagy kedves, és ezzel bizony vissza is él a környezeted. Ha sosincs időd magadra, mert mindig valaki másnak teszel épp szívességet, ideje elgondolkodnod azon, mennyire élnek vissza a kedvességeddel a környezetedben élők. 

Magadra ismertél egy-egy, vagy akár több pontban is? Ideje átgondolnod, mennyire kiegyenlítettek a kapcsolataid. Maradj kedves és szeretetreméltó, kevés ilyen ember van, de kezdj el kicsit jobban odafigyelni a saját igényeidre is. Ha egyszer beleroppansz a nagy önfeláldozásba, ki viszi át a kedvességet? 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra