Ezt a szabályt sokan nem ismerik a szabadságról: a fizetést is érinti

GettyImages-1150489582
Olvasási idő kb. 2 perc

Minden szülőnek joga van ahhoz, hogy gyermeke születése után éljen a fizetés nélküli szabadság lehetőségével – ez csak egy a sok olyan munkajogi szabály közül, amellyel nem feltétlenül vannak tisztában a munkavállalók.

Sokan nem tudnak különbséget tenni a szülési és a fizetés nélküli szabadság között, pedig egy igen hangsúlyos dologban mindenképpen eltérnek egymástól: míg előbbi csak az anyákat illeti meg, addig az utóbbi bármelyik szülőt. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyermek születése után, a csemetéje gondozása céljából az apa is dönthet úgy, hogy otthon marad.

Ennek időtartama legfeljebb három év.

Ezt kell tudni a fizetés nélküli szabadságról

A Das JogSzerviz szerint a fizetés nélküli szabadsággal kapcsolatos legfontosabb tudnivaló azonban mégiscsak az, hogy a munkavállaló munkaviszonya nem szűnik meg a szabadság e formájával. Mi több, ha a dolgozó bejelenti a visszatérési szándékát, a munkáltató köteles őt tovább foglalkoztatni. A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnhet meg. Fontos információ az is, hogy

a fizetés nélküli szabadság igényét a munkavállalónak legalább tizenöt nappal korábban írásban be kell jelenteni.

A fizetés nélküli szabadság igényét írásban kell bejelenteni
A fizetés nélküli szabadság igényét írásban kell bejelenteniWestend61 / Getty Images Hungary

Másképp alakulhat a munkabér is

Sokak számára az sem világos, hogy a gyermek gondozása miatt kivett fizetés nélküli szabadság megszűnése után a munkáltatónak kötelessége munkabérmódosításra vonatkozó ajánlatot tenni, melynek alapja az időközbeni, megvalósított átlagos éves béremelés mértéke. Fontos, hogy

a munkaadó egyoldalúan nem határozhat meg annál alacsonyabb fizetést, mint amennyit a szabadság igénybevételekor kapott.

Ezt még az sem írhatja felül, ha a munkáltatónál csökkentek a bérek, ezt tehát azt jelenti, hogy az eredeti megállapodásban szereplő munkabér jár neki. Jó, ha a fizetés nélküli szabadságról visszatérő dolgozó azzal is tisztában van, hogy keresetének el kell érnie a minimálbér vagy a garantált bérminimum összegét. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek