8 dolog, amit az emberek megvesznek, de sosem használnak – neked hány van belőlük otthon?

GettyImages-1292748103
Kálmán Szonja

Jó ötletnek tűnik, de aztán a kutya sem használja: a sosem használt dolgok toplistája elgondolkodtathat azon, vajon tényleg be kell-e szerezned erről a listáról valamit, vagy jól megvagy nélkülük is?

Biztosan jártál már úgy, hogy nagyon lelkesen vásároltál valamit, amit aztán soha nem vettél elő: jobb esetben ez egy pár száz forintos műanyag pelmenyikészítő forma – igen, ezt én vettem –, rosszabb esetben pedig egy drága otthoni kondigép. Vagy valami egészen más: ismerd meg azokat a dolgokat, amelyeket a legtöbbször teljesen feleslegesen vásárolunk meg!

1. Internetes előfizetések: annak, amit sosem használsz, még nem feltétlenül kell kézzelfoghatónak lennie! Biztosan veled is előfordult már, hogy előfizettél egy szolgáltatásra, aztán néhány hónap múltán rádöbbentél, hogy sosem használtad. A reklámmentes Spotify-előfizetés, a YouTube prémium verziója, valamelyik streamingszolgáltató elérhetősége is tartozhat ide, ha nem használod ki azt, amiért havonta fizetsz. 

Sokan vannak olyanok is, akik eleve csak a próbahónap miatt indítják el az előfizetést, aztán megfeledkeznek arról, hogy lemondják.

Érdemes átgondolni zenehallgatási, film- és sorozatnézési szokásaidat, mielőtt valami ilyesmire fizetsz elő: lehet, hogy az emberek 90 százaléka számára nagyon hasznos a szolgáltatás, de a te életedhez pont nem illeszkedik. Ha inkább bakeliten hallgatsz zenét, nem kell a Spotify, és ha a tévét kapcsolod be minden este, a Netflix sem olyan lényeges számodra.

A sosem használt dolgok közé az internet korában a szakácskönyvek is bekerültek
A sosem használt dolgok közé az internet korában a szakácskönyvek is bekerültekandresr / Getty Images Hungary

2. Kiterjesztett garancia: nagyon jól hangzik, hogy valamire tovább vállalnak garanciát, amennyiben extra összeget fizetsz, de azért érdemes megnézni, pontosan milyen konstrukciót is jelent ez. Azon is érdemes elgondolkodni, a kiválasztott tárgyat mennyire intenzíven használod majd: ha nagyon, akkor megéri a garancia. Ha nem, akkor valószínűleg nem annyira. Persze, ha kisgyerekes háztartásról van szó, minden extra garanciának van létjogosultsága: ki tudja, a bölcsisnek mikor jut eszébe műanyag figurát dobni az okostévé képernyőjébe.

3. Otthoni fitneszgépek: igen, nagyon jól hangzik, hogy otthon biciklizhetsz, futhatsz vagy használhatod az ellipszistrénert, mégis, az összes adásvételi oldal tele van ruhaszárítónak használt otthoni kardioeszközökkel. Nem akarunk mindenáron lebeszélni ezek beszerzéséről, de érdemes alaposan átgondolni, mennyire veszed hasznát, és mennyire használod majd ki. Ha tudod magadról, hogy nem vagy elég kitartó a sportban, előbb talán alapozd meg rendszeres házon kívüli mozgással az indokot egy kardiogép vásárlására – ahhoz kicsit drágák ezek az eszközök, hogy zoknikat aggass rájuk.

4. Szakácskönyvek: igen, az internet korában sajnos a szakácskönyvek is egyre jobban porfogószerepbe kerülnek. Nekem is van belőlük egy polcnyi,

mégis, amikor receptet keresek, kedvenc receptoldalam vagy a Google keresője adja meg a hozzávalók listáját,

nem pedig az igazán igényes, kemény kötéses, matt papírra nyomott, gazdag képanyaggal rendelkező, egyébként valóban gyönyörű szakácskönyvek. De ezek legalább olcsók a fitneszgépekkel összehasonlítva!

5. Határidőnaplók: szinte szóról szóra ugyanaz a helyzet velük, mint a szakácskönyvekkel. Gyönyörűek, és nem is olcsók, mindenféle kivitelben kaphatók. Én is évente veszek újat, beírom a nevemet, három hétig használom, aztán havonta egyszer eszembe jut, továbblapozok benne, majd ismét elfelejtem. A Google-naptár tud mindent, amit kell, így a papíralapú naptárak ideje sajnos sokaknál lejárt.

6. Különleges használati célú háztartási gépek: cake pop sütő. Csokiszökőkút. Fagylaltgép. Vattacukor-készítő. Nagyon viccesnek tűnnek, kezdetben valószínűleg sokat használod őket, aztán bekerülnek a kamra valamelyik felső polcára, ott várva arra, hogy valaha valaki rájuk nyissa az ajtót.

A csokiszökőkút vicces, de befektetésként nem éri meg
A csokiszökőkút vicces, de befektetésként nem éri megTsuguliev / Getty Images Hungary

7. Szuvenírek: a hűtőmágnest kiteszed a hűtőre, de a többi? A helyi viselet otthon furán hat, a csetreszek csak porfogónak alkalmasak, a vicces pólók fölött pedig már eljárt az idő. 

A gasztroajándékok nagyon jó alternatívát jelentenek, ráadásul élményt is továbbítanak a megajándékozottnak,

érdemes ezeket választani a porfogók helyett akkor is, ha külföldre utazol.

8. Az úgynevezett vicces dolgok: vicces játékok a kutyának, vicces ruhák a kisbabáknak – lehet, hogy a megvásárlás időpontjában még viccesnek tűnnek, de otthon valószínűleg már nem. Sőt, biztos.

Mielőtt ilyesmiket vásárolnál, gondolkodj el azon, vajon tényleg használod-e őket, s ha igen, milyen gyakran. Ahogyan nagyestélyit sem veszel, ha egész nap rohangálsz a gyerekek után tornacipőben, úgy ezeket a beszerzéseket is érdemes racionalizálni – még spórolhatsz is a dologgal!

Oszd meg másokkal is!
Mustra