18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

6 kipróbált technika a szexuálpszichológustól, ami helyreteszi a szexuális életed

GettyImages-1325031989

Amennyire örömteli tevékenység a szex, sajnos annyiféleképp tud problémás is lenni, és sokszor érezzük találónak a mondást: ami elromolhat, el is romlik. Ma a vágy alacsonyabb, holnap az orgazmus jön túl korán (vagy marad el teljesen), egy másik alkalommal pedig egyszerűen nem tudunk az együttlétre és partnerünkre figyelni. Mit lehet tenni, hogy ezeken a sokunkat érintő és igencsak bosszantó problémákon sikeresen átlendüljünk? Máris mutatjuk.

Dr. Justin Lehmiller szexterapeutaként napi szinten kap megkereséseket olyanoktól, akik számára a szex valamiért nehéz ügy lett. Akik hosszabb vagy rövidebb időre elakadást tapasztalnak, és nem tudják, mit tehetnének, hogy túllendüljenek rajta. Egyik nemrégiben készült blogbejegyzésében hat olyan tudományosan is igazolt, ugyanakkor a gyakorlatban is kipróbált és bevált technikát gyűjtött össze, amikkel jól kezelhetők a szexuális élet egyes zavarai. 

De azért csak óvatosan. Az életmódmagazinok tippjei, még ha valódi hozzáértők is adják őket, mégis csak magazintippek, amelyeket a helyükön kell kezelni. Egyes problémák megoldásához új szempontokat és valóban hatásos tippeket adhatnak, ugyanakkor nem mindenkinek és nem minden esetben válnak be. 

Ha hosszabb ideje fennálló problémád van, ami komoly lelki megterhelést okoz a számodra, azt javasoljuk, olvasgatás helyett keress fel olyan szakembert, aki alaposan megismerve előtörténetedet, hatásos segítséget nyújthat.

Nem árt ugyanis figyelembe venni, hogy még a legártatlanabb nehézségben is közrejátszhatnak olyan testi, lelki vagy párkapcsolati problémák, amik önmagukban is kezelésre szorulhatnak, és amiknek a rendezését nem okos halogatni. 

De azért mégis: nézzünk néhány olyan technikát, amit érdemes kipróbálni addig is, míg időpontot nem kapsz egy szakértőhöz. 

1. Kezeld rugalmasan a szex definícióját

Sokan sokféleképpen gondolkodunk a szexről, de milliónyian vannak, akik a szex egy meglehetősen megszorító definícióját használják, és kizárólag a behatolásos együttlétet értik alatta. Kutatások viszont kimutatták, hogy nem teszik jól, ugyanis kapcsolat mutatható ki a szex ilyetén értelmezése és a szexuális elégedetlenség közt, különösképpen az életkor előrehaladtával. Magyarul: ahogy idősödünk, elképzelhető, hogy kevesebbszer van behatolásos szex – ezzel önmagában még nem is lenne probléma. Ha ugyanakkor az összebújásokat, orális szexet vagy más hasonló kellemességet eleve nem sorolunk a szexuális tevékenységek közé, könnyen úgy érezhetjük, hogy szexuális életünk nemcsak szelídül, hanem menthetetlenül döglődik.

Ha azonban megengedjük magunknak, hogy szex alatt más szexuális jellegű, örömet okozó tevékenységeket is értsünk, lehetőséget teremtünk az intimitás megélésére akkor is, ha nem a szó hagyományos értelmében vett közösülés van terítéken. És mi jó ered abból, ha lazítunk egy kicsit? Kevesebb stressz, kevesebb frusztráció és határozottan több (bár nem feltétlenül behatolásos) szex. 

Ki mondta, hogy ez nem szex?
Ki mondta, hogy ez nem szex?PeopleImages / Getty Images Hungary

2. Kísérletezz szexjátékokkal

A szexjátékok mindig kéznél vannak, ha újdonságot és egy kis színt szeretnénk vinni a szexuális életünkbe, na meg akkor is, ha kibekkelnénk azokat az időszakokat, amikor egy hosszú távú kapcsolatban éppen nem ég ezer fokon a másik iránti vágy. Arról nem is beszélve, hogy ezek az eszközök tudományosan igazolt segítséget nyújthatnak bizonyos szexuális problémák kezelésében: segíthetnek szabályozni az orgazmust (ezzel akár a korai ejakuláció is megelőzhető) és jobban megismerni saját testünket is: rendszeres gyakorlással hamar a végére járhatunk, hogy mi az, ami igazán jólesik a testünknek. 

Persze mindig elkezdeni a legnehezebb. Ha nincs még tapasztalatod szexuális segédeszközökkel, először olvass utána a témának, tájékozódj, beszélj újító elképzelésedről a partnereddel (vagy döntsd el, hogy a leendő kütyüt saját megelégedésedre, teljes diszkréció mellett fogod használni), és haladj a saját tempódban. 

3. Tanulj meg jelen lenni a pillanatban

A szexuális problémák jelentős része abból fakad, hogy szex közben zavaró gondolataink vagy külső tényezők vonják el a figyelmünket. Esetleg – mint az egyébként szintén gyakran megesik – eleve nem is igazán sikerült megérkezni az együttlétbe. Az ilyen jellegű nehézségek kezelésének egyik remek módja lehet a különböző mindfullness technikák alkalmazása, de hangzatos elnevezések és különféle speciális gyakorlatok nélkül is sokat tehetsz azért, hogy igazán jelen légy. Fontos, hogy kellő időt szánjatok az együttlétre, és olyankor vágjatok bele, amikor nem kell attól félni, hogy megzavarhatnak, vagy más probléma adódik. Az előjáték szintén nem olyasmi, amit meg lehetne spórolni, ráadásul a befektetett energia később többszörösen megtérül: könnyebb megérkezni, ha a testünknek, lelkünknek is hagyunk elegendő időt, hogy apa- vagy épp anyaszerepből szeretőüzemmódra álljon át. 

4. Figyelj a részletekre is!

Kutatások igazolják, hogy azok az emberek, akik a szexben is ügyelnek a részletekre, nagyobb eséllyel számolnak be rendszeres és kielégítő szexuális életről, mint azok, akiket nem igazán érdekelnek a nüanszok. Hogy miért van ez így? Nos valószínűleg azért, mert a szex előkészítése, a megfelelő környezet biztosítása (kellemes, hangulatos szoba, zene, esetleg valamilyen csábos viselet) szintén a megérkezés egy módja: segít tudatosítani, hogy itt most valami fontos, sőt különleges dolog van készülőben. Ha ügyelsz a részletekre, azt is jobban megfigyelheted, hogy partneredet mi indítja be, mik azok a részletek, amik segítenek neki is hangulatba jönni, és esetleg mi az, amit nem kellene mindenáron erőltetni. Nagyon fontos persze az is, hogy azért ne vidd túlzásba az összpontosítást, legalábbis ne engedd, hogy a tökéletességre való kényszeres törekvés tönkretegye a szitut, vagy partneredet éppenséggel zavarba ejtse a fene nagy készület. Mindössze annyit javaslunk, hogy tartsd észben, milyen mágikus hatása lehet, ha a megszokottnál akár csak egy kicsivel is jobban megadjátok a módját. 

Mondtam már, hogy nem vettem le a zoknim?
Mondtam már, hogy nem vettem le a zoknim?AleksandarGeorgiev / Getty Images Hungary

5. Csináld szorgalmasan a Kegel-gyakorlatokat is

Kutatások igazolják, hogy a medencefenék izmainak rendszeres erősítése mind a nők, mind a férfiak esetében rendkívül pozitív hatással van a szexuális egészségre. A nők esetében olyan pozitív hozadékkal kell számolni, mint a szex közbeni fájdalom csökkenése, a növekvő vágy, vagy épp a javuló orgazmuskészség. Férfiak esetében szintén nem elhanyagolhatók az előnyök: fejlődik, stabilabb és erősebb lesz az erekció és jobban kontrollálható a magömlés is ezeknek a gyakorlatoknak a rendszeres alkalmazásával.

Ráadásul nemcsak a szexuális, de úgy általában az altesti egészségre is jótékony hatást gyakorol, ha rendszeresen kegelezünk, ugyanis a vizelettartási problémák mellett az enyhébb fertőzések is jó hatásfokkal kezelhetők általa. Hogy hogyan? Hát úgy, hogy a rendszeres átmozgatás javítja a vérellátást, ami pedig segít megőrizni a hüvely természetes védekezőképességét. 

Fontos viszont, hogy a hatás eléréséhez rendszeresen és főleg helyesen kell kivitelezni a gyakorlatokat, így mielőtt belevágnánk, érdemes lehet kicsit alaposabban is utánanézni, hogy is van ez. Nehogy aztán túleddz odalent valamit!

6. Szeresd a tested

Tudjuk, könnyű azt mondani, de nemcsak mi mondjuk, hanem a tudomány is. Azok a nők és férfiak, akiknek negatív a testképük, akik elégedetlenek a külsejükkel, nagyobb eséllyel szenvednek szexuális problémáktól, mint azok, akik teljesen rendben vannak magukkal. Hogy miért van ez így? Nos többek közt azért, mert ha szex közben az ember a külsején, hurkáin vagy épp kilógó bordáin aggodalmaskodik, figyelme szétesik és nem valósul meg a hőn áhított figyelem-összpontosítás, ráadásul kevésbé kezdeményező, akár passzívabb is lehet az érintett ember.

Mit tegyél, ha nem vagy jóban magaddal? Számtalan oldalról megközelítheted ezt a kérdést is. Ha nehezen fogadod el magad, nemcsak a pszichés segítség, vagy a számodra ideális alak eléréshez szükséges diéta vagy mozgás segíthet, de az is, ha megpróbálod „ideális testalkat” ügyben is kicsit szélesíteni a horizontodat. Ahányan vagyunk, annyiféle testben élünk, és semmi okunk arra, hogy egyikről vagy másikról azt gondoljuk, nem elég szép. Ha sikerül úrrá lenni ezeken a nehézségeken, nőhet az önbizalmad, ez pedig az egyik legrövidebb út a különböző szexuális problémákon való túllendüléshez. 

És te mit gondolsz? 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek