Kiderült, melyik nemnek van szüksége több alvásra – a válasz csak akkor lesz meglepő, ha nem közéjük tartozol

A férfiak fizikailag aktívabbak, jobban bírják a kihívásokat, logikus, hogy nekik kell többet pihenni, ha viszont a nők bírják kevésbé jól, akkor annak is van értelme, ha nekik. Vajon melyik nem képviselőinek van szüksége több alvással töltött időre?

Mindenkinek szüksége van rá, és meg is érdemeljük a minél pihentetőbb éjszakai alvást. De vajon egyeseknek valóban többre van belőle szüksége, mint másoknak? Egy kicsi különbség akad, ám az okokat a szakemberek egyelőre még fejtegetik. 

A tudomány jelen állása szerint a nők egy kicsivel többet alszanak, mint a férfiak.

Mennyi alvásra van szüksége a nőknek, és miért több egy kicsit az alvásigényük?

A szakemberek szerint bármely nemű felnőttnek legalább 7 órát kell aludnia az optimális egészséghez, és természetesen az egyéni adottságok és életmód is befolyásolhatja az alvásszükségletet. 

Kutatások kimutatták, hogy a nők általában többet alszanak – a hivatalos különbség 11-13 perc. Ennek kapcsán kezdtek vizsgálatba a szakemberek arról, hogy vajon van-e valami jelentősége és feltárható oka a jelenségnek.

A kutatások azt mutatják, hogy a férfiak és a nők közötti alvásbeli különbségek számos viselkedési és biológiai változóra vezethetők vissza, amelyek az élet különböző szakaszaiban mutatnak eltéréseket. Ennek ellenére a témában szinte minden tanulmány megemlíti, hogy több kutatásra van szükség ezen a területen, hogy jobban megértsük a nemek szerepét az alvásszükségletekben.

Az alvászavarok kockázata a nőknél sokkal magasabb

Egy 2014-es kutatási áttekintés kimutatta, hogy a nőknél sokkal inkább fennáll az álmatlanság kockázata, ami arra késztetheti őket végül, hogy több órát aludjanak, hogy pótolják az órákig tartó hánykolódást. A nőknél nagyobb a kockázata a nyugtalanláb-szindróma (RLS) és az alvási apnoe kialakulásának, mindkettő befolyásolhatja az alvás minőségét, így a nem képviselőinek több alvásra van szüksége ahhoz, hogy kipihentnek érezzék magukat.

A menstruációval kapcsolatos hormonális ingadozások megnehezíthetik a jó minőségű éjszakai alvást, különösen a menstruáció előtti szakaszban. Ugyanez vonatkozik a terhességre is, amikor a hormonszint változása a különböző trimeszterekben a következőket okozhatja:

 • fáradtság
 • álmosság
 • gyakori vizelés
 • légzési gondok

Ezután jön a perimenopauza és a menopauza, amikor a hormoningadozások olyan tüneteket okozhatnak, mint a hőhullámok és az éjszakai izzadás, amelyek szintén megzavarhatják az alvást. Egyes szakemberek szerint ennyi zavaró tényező mellett azokon az éjszakákon, amikor a pihentető alvás biztosított, egy kicsit megnyúlhat annak hossza az ellenkező neműekhez képest. 

És ez még nem minden. A nők több időt töltenek úgynevezett fizetés nélküli munkával, amibe beletartoznak olyan dolgok is, mint a család ellátása és a házimunka. Mindez először nagyobb fizikai igénybevétellel és több ébren töltött órával jár, így az sem kizárt, hogy a kimerítő órákat igyekszik pótolni a test a közel negyedórás pluszalvással. 

Különböző nézetek az alvásról

Néhány szakértői vélemény szerint a férfiak és a nők eltérően vélekedhetnek az alvásról, ami részben megmagyarázhatja a különböző alvásigényeket. E gondolatmenet szerint a nők általában kevésbé tanúsítanak kockázatvállaló magatartást, mint a férfiak, és nagyobb valószínűséggel törődnek egészségükkel. Előfordulhat például, hogy nagyobb eséllyel szánnak több időt az alvásra, ha korábban lefekszenek – ez is növelheti átlagos alvásidejüket a számos elfoglaltság és zavaró tényező ellenére. 

Egy kicsit többet kell aludniuk a nőknek
Egy kicsit többet kell aludniuk a nőknekImage Source / Getty Images Hungary

De vajon mennyi alvásra van szükségünk?

Az alvásigény, akárcsak a testünk, az életkor előrehaladtával változik olyan tényezők miatt, mint a hormonok, életmódbeli szokások és egészségügyi állapot. Ezek általános alvási irányelvek a különböző korcsoportok számára, nemtől függetlenül:

 • születéstől 3 hónapos korig: 14–17 óra
 • 4–11 hónapos korig: 12–16 óra
 • 1–2 éves korig: 11–14 óra
 • 3–5 éves korig: 10–13 óra
 • 6–12 éves korig: 9–12 óra
 • 13–18 éves korig: 8–10 óra
 • 18–64 éves korig: 7–9 óra
 • 65 évnél idősebbek: 7–8 óra

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra