Így segíthet a keto diéta bizonyos daganatok leküzdésében

GettyImages-1273619157

Ez a szigorú diéta lényegében egyfajta csökkentett szénhidráttartalmú étrendet jelent, és tartós fogyást eredményezhet izomtömeged elvesztése nélkül. Ám ami még érdekesebb, az az, amit a tudomány nemrég megállapított vele kapcsolatban: úgy tűnik, egyes ráktípusok ellen is hatékonyabbá teszi a terápiát.

A ketogén diéta egyre népszerűbb a fogyókúrázók körében. Épp úgy, mint az Atkins, ez is az alacsony szénhidráttartalmú diétákhoz tartozik, lényegében mindenfélét ehetsz, ami zsíros, kalóriadús, de semmit, ami cukor, tészta, vagy kenyér – hacsak nem speciális a termék. A szénhidrátbevitel nemritkán ciklikusan történik, méghozzá úgy, hogy 5 napig alacsony, 2 napig pedig picit magasabb.

A ketontestekről annyit érdemes tudnod, hogy a zsíranyagcsere melléktermékei, a májban képződnek a glukagon hatására. Szöveteink elégetik a ketonokat, mint energiaforrásokat. Egészséges esetben szervezeted ketonfelhasználása teljes energiafogyasztásod 1-2%-a, cukorbetegeknél lehet akár 5%-a is (a ketontestek véráramban történő megjelenése éhezés, elnyúló edzés, magas zsírtartalmú étrend esetén is megtörténhet).

Ám nem mindenki rajong a módszerért: ketogén diétában a fogyókúrázók napi étrendje 70-80 százalékban zsiradékból, nagyjából 15 százalékban fehérjéből, valamint mindössze 5 százalékban szénhidrátokból áll. Ez a radikális szénhidrátmegvonás egyes szakértők szerint csapdákat rejt magában, ugyanis a hasznos szénhidrátokat ugyanúgy távol tartja a szervezettől, mint a károsakat. 

Hogyan segíthet a keto diéta bizonyos rákdaganatok leküzdésében?

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy bizonyos daganatok magas glükózszintre támaszkodhatnak, vagyis a rák jó eséllyel szereti a cukrot. A Cell Reports folyóiratban megjelent kutatások azt sugallják, hogy a vércukorszint kordában tartása bizonyos rákos daganatok elleni küzdelemben is segíthet.

A dallasi Texasi Egyetem kutatói csökkentették az egerek vércukorszintjét azáltal, hogy a ketogén diétába illeszkedő alapanyagokkal etették őket – amely magas zsír-, mérsékelten fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú –, és cukorbetegség elleni gyógyszert adtak nekik, amely megakadályozza, hogy a vesék újra felszívják a glükózt a vérben. A diéta és a cukorbetegség elleni gyógyszer kombinációja csökkentette az egerek tüdő- és nyelőcsőrákos megbetegedését.

De vajon nem segített volna csak úgy a gyógyszer a beteg állatokon?

Az izmok is megmaradnak, ha a keto diétát követed
Az izmok is megmaradnak, ha a keto diétát követedAja Koska / Getty Images Hungary

„Mind a ketogén diéta, mind a vércukorszint farmakológiai használata önmagában gátolta a laphámsejtes karcinómadaganatok további növekedését tüdőrákos egerekben” – mondta dr. Jung-Whan Kim, a tanulmány szerzője, magyarra fordítva azt, hogy a két módszer külön-külön is működött

„Az egereken végzett új vizsgálatunk kulcsfontosságú megállapítása az, hogy a ketogén diétának önmagában is van némi daganat-növekedést gátló hatása” – mondta Kim. „Amikor ezt kombináltuk a cukorbetegség gyógyszerével és a kemoterápiával, még hatékonyabb volt” –- húzta alá azt, hogy a diéta önmagában is működik, még ha nem is olyan hatékonyan, mint gyógyszerekkel együtt bevetve. 

A kutatás rendkívül korai szakaszában van, így nem világos, hogy ezek az eredmények hasonló sikerrel használhatók-e emberek esetén.

A cukor lehet a megfejtés

Ez a megállapítás azt sugallja, hogy bizonyos daganatok érzékenyek lehetnek a glükóz korlátozására. Kim és munkatársai korábbi kutatásai szerint egy bizonyos típusú rák, az úgynevezett laphámsejtes karcinóma glükózra szorul ahhoz, hogy fenntartsa magát és túléljen. Összefüggést találtak a magasabb vércukor-koncentráció és a laphámsejtes karcinómában szenvedő betegek rosszabb túlélése között. Ugyanakkor ez nem volt igaz a tüdő-adenokarcinómás betegekre. Ám úgy tűnik, hogy a vércukorszint alacsony szinten tartása a kezelés közben (!) hatékony módja lehet a rákkezelés eredményesebbé tételének. 

Új fókusz a rákkezelésben

A rák kezelése és gondozása az elmúlt években változáson ment keresztül. Míg a hagyományos kezelések, mint a műtét, a kemoterápia és a sugárzás, továbbra is a rákos daganatok megszüntetésének elsődleges eszközei, a kutatók olyan kiegészítő módszereket keresnek, amelyek segíthetnek megállítani a sejtek növekedését, vagy akár legyőzni őket. Ezekről a módszerekről nem gondolják, hogy helyettesíthetnék a hagyományos terápiákat, például a sugárterápiát. Inkább további segítséget jelentenének a rák elleni küzdelemben.

A ketogén diétáról ismert, hogy több módon is megzavarja a tumor növekedését” – mondta dr. William Li kutató. „A glükóz csökkentése üzemanyagforrást von el a rákos sejtektől. Az egészséges sejtekkel ellentétben a kóros rákos sejtek nehezen tudnak metabolikusan alkalmazkodni az alacsony glükózszinthez, ami veszélyezteti túlélési képességüket.”

Köretnek remek lesz
Köretnek remek leszAja Koska / Getty Images Hungary

Na jó, de ki tudja betartani a szigorú diétát?

Pan arra is rámutat, hogy a keto diétát köztudottan nehéz fenntartani. A rákkezelés alatt álló betegeknek mindig beszélniük kell orvosukkal, mielőtt új szigorú diétát próbálnának ki, és meg kell beszélniük a számukra esetlegesen felmerülő problémákat. Sok kemoterápiában részesülő embernek hányingere van; nem biztos, hogy számukra egyáltalán ajánlott a keto diéta, nem is beszélve arról, hogy maga a módszer is hordozhat egészségügyi kockázatokat. 

Tehát akár egészséges vagy, akár kaptál egy félelmetes diagnózist, mindenképpen beszéld meg a kezelőorvosoddal, hogy látja-e értelmét a keto diétának, ha pedig igen, akkor milyen megkötésekkel, esetleg változtatásokkal.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra