Ezek az apróságok segítenek kihúzni tavaszig depresszió nélkül

GettyImages-1402675626

Ramaty hangulatod van a szezonális depressziótól? Ezek a könnyen kivitelezhető tippek segíthetnek kiegyensúlyozni a mindennapjaidat, egy kis örömet csempészve a mindennapokba.

Lássuk be, hiába rendkívül romantikus összebújni valakivel a nagy fagyokban, azért nem a késő őszi- téli időszak a legboldogabb része az évnek. Nyamvadt, hideg az idő, sok városban hóról már nem is álmodhat az ember, ami legalább egy kicsit hangulatosabbá tudná tenni a napfény nélküli hónapokat. Nemhiába vált ismert fogalommá a szezonális depresszió: az ember nagyon könnyen érezheti magát hibernálásra vágyó, hatalmas meztelencsigának, aki kötelességből még végigvonszolja ugyan magát a mindennapi teendőkön, de legszívesebben csak aludna egész nap. Szerencsére néhány napi szinten bevezetett, apró trükk segíthet abban, hogy egy kicsit könnyebben vészeljük át ezeket a nehéz, fárasztó heteket.

Tippek a jobb hangulatért a szezonális depresszió közepén

A testünk kifejezetten rühelli, hogy hirtelen megváltoznak a fényviszonyok és átállítjuk az órát: ragaszkodik a megszokott rutinhoz és nem tetszik neki, ha ezt megzavarják. Mesterórája ugyanis a fényviszonyok alapján szűri le, hogy mikor kellene kelnünk, aludni mennünk és éhesnek lennünk. Ha pedig figyelmen kívül hagyjuk menetrendjét, akkor nem hagy nekünk nyugtot.

Sajnos, habár hajlamosak vagyunk arra, hogy a testünkre korlátozó tényezőként tekintsünk, amelyet az le kell győznünk, hogy a produktivitás oltárán áldozzuk fel magunkat,

mégis kénytelenek vagyunk megtanulni összhangba kerülni a testünkkel és hallgatni rá, mivel ha nem tesszük, lebetegszünk.

Tipp a jobb hangulatért a szezonális depresszió alatt: igyekezz minél több napfénynek kitenni magad, például reggel és az ebédszünet alatt
Tipp a jobb hangulatért a szezonális depresszió alatt: igyekezz minél több napfénynek kitenni magad, például reggel és az ebédszünet alattAnastasiia Krivenok / Getty Images Hungary

A megzavart cirkadián ritmus rossz minőségű alváshoz, hangulatingadozáshoz, az étkezési mintázat és a metabolizmus megváltozásához vezet: ezekre a szezonális depresszió is hatással bír. Ha pedig nem alszunk eleget, vagy nem ér minket elég fény egy nap, akkor a depresszió is nagyobb eséllyel üti fel a fejét életünkben. Ezek az egyszerűen bevezethető szokások sokat segíthetnek abban, hogy enyhítsék a levertségünket:

1. Gondoskodj arról, hogy több fény érjen napközben

Mivel a szervezetünk részben pont azért viseli ilyen nehezen a téli időszakot, mert sötét van, a több fény sokat segíthet. Érdemes reggel és az ebédszünet ideje alatt kimenni egy kicsit és „napoztatni” magunkat, még ha az orrunk le is fagy közben. Szervezhetünk akár a kedves munkatársainkkal közös ebédidős sétát, vagy minden alkalommal összegyűjthetünk három-három szép természeti jelenséget, hogy vagy a szociális élmény, vagy a mindfulness is érvényesülni tudjon ezeken az alkalmakon. De ha kint nincs semmi fény, akkor beszerezhetünk otthonra egy különleges fényterápiás lámpát, mivel a napi 30 percnyi fénynek való kitettség segíthet csökkenteni a szezonális depresszió tüneteit.

2. Iktass be humorszüneteket

A humor varázsa, hogy segíthet kiegyensúlyozni a negatív érzéseinket a szezonális depresszió kapcsán. Segíti mind a jobb alvásminőség létrejöttét, mind a hangulat javulását. Idézz fel este egy vicces helyzetet, amelyben a nap folyamán volt részed, vagy ahelyett, hogy egy régi konfliktust pörgetnél végig a fejedben a teljes szorongásig, képzeld el, hogy milyen humoros módon tudtad volna megoldani azt. Ha heti 3-4 alkalommal vicces tartalmakat nézel a tévében (vagy az interneten, streamingszolgáltatóktól), az szintén hangulatjavítóként hat.

Tipp a jobb hangulatért a szezonális depresszió közepette: kezdj bele egy új hobbiba, például tanulj meg kötni
Tipp a jobb hangulatért a szezonális depresszió közepette: kezdj bele egy új hobbiba, például tanulj meg kötniSvetlana Monyakova / Getty Images Hungary

3. Keress magadnak egy hobbit

Ugyan manapság bizonyos körökben inkább lenézett, elítélt dolognak számít, ha valakinek van elég ideje egy vagy több hobbi gyakorlására, valójában nagyon jó hatással vannak az életünkre. Keress egy olyan szabadidős tevékenységet, amelyen keresztül megtapasztalhatod a flow-élményt: boldogságot, megelégedettséget csempészhet az életedbe.

Ráadásul sok hobbi még a demencia megelőzésére is alkalmas lehet,

mint például, de nem kizárólag, a hangszeres játék megtanulása, a tánc, a geocaching vagy az ideiglenes kisállatgazdivá válás.

4. Alakíts ki konzisztens ritmust a tested számára

Mivel a szezonális depresszióról azt gondolják, hogy a cirkadián ritmus megzavarása okozza, ha sikerül rendszeres, jól bejáratott napi rutint követnünk, megkönnyíthetjük saját életünket. Kelj fel, egyél, és menj aludni mindennap (igen, még hétvégéken is) ugyanabban az időben. Este pedig kerüld el az éles fényeket, hogy könnyebben tudj elaludni, mivel a kipihentség varázsszerként javítja a hangulatot.

A sötét késő őszi, téli időszak nem egyszerű, de szerencsére egy csipetnyi tudatossággal élvezetes módon javíthatunk a szezonális depressziónkon. Ki tudja, lehetséges, hogy pont egy ilyen időszak kell ahhoz, hogy végre belekezdj egy új hobbiba, amire már régóta vágytál, vagy hogy újra felvedd egy régi fonalát.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra