7 pszichológiai trükk, ami egyből vonzóvá tesz

GettyImages-481027328

Ha te is úgy vagy, mint a legtöbben, bizonyára elgondolkodtál már azon, hogy a puszta külsőségeken túl mi teszi vonzóvá az egyik és kevésbé magnetikussá a másik embert. Jó humor? Intelligencia? Nagyvonalúság? Igen, ezek a legtöbbször sokat hozzátesznek egy férfi sármjához vagy egy nő csáberejéhez. De van apró betűs rész is.

Helyesebben fogalmazva apróság. A Psych2Go 7 olyan apró viselkedésformát gyűjtött csokorba, ami – kutatási eredmények alapján – azonnal vonzóbbá, de legalábbis észrevehetővé tesz, függetlenül attól, hogy nők vagy férfiak figyelmét szeretnéd felkelteni. 

1. Látszódj, ha azt akarod, hogy észrevegyenek!

Ismerjük az érzést, ami először tinikorában lepi meg az embert: annyira tetszik valaki, hogy nemhogy megszólítani nem mered, de legszívesebben levegővé válnál, ha közelít, nehogy valami bődületes marhaságot mondj, eless, vagy hülyén kezdj el nevetni. Megértjük a félelemeket, pláne hogy az ember tényleg mindig akkor és azzal viselkedik a legfurcsábban, akivel nem kéne. Kutatók viszont azt tanácsolják, tűnj föl, mutatkozz gyakran, ha azt szeretnéd, hogy vonzó legyél a másik számára.

Egy 1992-ben végzett egyetemi kutatásban pszichológusok négy dekoratív fiatal nőt kértek meg arra, hogy egy teljes szemeszteren át (előre megbeszélt rendszerességgel) látogassanak egy kurzust az egyetemen. A szemeszter végén megkérdezték a szintén abba a csoportba járó férfiakat, mennyire tartják vonzónak az adott nőket, és az az érdekes eredmény jött ki, hogy minél gyakrabban látták egyiküket vagy másikukat, annál magasabbra pontozták a vonzerejüket. Tudósok szerint könnyen lehet, hogy azokat a nőket, akik kevesebbszer vettek részt az órákon, egyszerűen elfelejtették. Nem szép dolog, de fontosabb, hogy mi ebből a tanulság. Egyrészt hogy nem érdemes lógni az egyetemi előadásokról, másrészt hogy néha muszáj szem előtt lenni, különben a kiszemelted azt se fogja tudni, hogy a világon vagy. 

2. Azért nem kell túlzásba vinni

Jóból is megárt a sok. Az szuper, ha gyakran feltűnsz, az viszont, ha mindig mindenhol ott vagy, könnyen a visszájára sülhet el. Egy kaliforniai egyetemi kutatás részben megerősítette a fentiekben foglaltakat, vagyis azt, hogy annál inkább valószínű, hogy valaki vonzónak tart, minél többet találkozol vele. Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy ebből a vizsgálatból már az is kisült, hogy a kényszerű együttlét nemhogy serkenti, hanem kifejezetten gyilkolja a vonzerőt: a megkérdezettek épp azokkal szemben érezték a legmélyebb ellenszenvet, akikkel kényszerűen és hosszú ideig kellett együtt lenniük. Szóval addig rendben, hogy néha-néha feltűnsz, de azért ne legyél olyan, mint ez a narancs.

3. Legyél kedves és pozitív

Nem feltétlenül divat jó fejnek lenni, de ha ránk hallgatsz, inkább pozitívan állsz a másikhoz, és a kedvesebb, szerethetőbb énedet veszed elő, amikor másokkal találkozol. Azt, hogy ha kedves vagy a másikkal, ő is egyből vonzóbbnak és szerethetőbbnek talál, a tudomány is alátámasztja. Egy egyetemi kísérletben véletlenszerűen párosítottak össze embereket. A pár egyik tagjának azt mondták, hogy a másiknak már van róla valamilyen előfeltételezése, véleménye: szimpatikusnak vagy ellenszenvesnek találja. Azok, akiknek azt mondták, hogy a másik fél szimpatizál velük, sokkal kedvesebben viselkedtek, viccesebbek, jobb fejek voltak, ami miatt a dolog önbeteljesítő jóslattá vált, mert a másik fél valóban kedvelni kezdte őket. Ugyanez történt fordított esetben: azok, kiknek azt mondták, hogy a másik tag ellenszenvesnek találja őket, sokkal rosszabb arcukat mutatták, és ez az egész kapcsolatra rányomta a bélyegét. Hát kell ez neked?

4. Nem kell felfedni az összes kártyát

Most mondhatod, hogy te nem fogsz játszmázni, és jól is teszed, ha az emberi kapcsolataidat nem különböző elméletekre alapozva működteted. Azért elmondjuk, milyen eredményt hozott egy 2011-ben készült (már meg se lepődsz, ugye: egyetemi) kutatás. A vizsgálatban egyetemista nőket választottak ki, és mindegyiküknek azt mondták, hogy néhány férfi megnézte és véleményezte a profiljukat, és most nekik is alkalmuk nyílik a viszontelemzésre. A férfiakkal kapcsolatban a vizsgálat vezetői egyes esetekben azt mondták, hogy pozitívan nyilatkoztak az adott nőről, más esetben pedig azt, hogy nem mondták meg, nem tudták még eldönteni, mit tartanak felőle. A nőknek ezek után kellett értékelniük a férfiakat és – talán számítottál is erre – egyértelműen azokat a férfiakat tartották vonzóbbnak, akikkel kapcsolatban nem tudták, mit gondolnak róluk. Kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a titokzatoskodó férfiak többet jártak a nők fejében, akik emiatt egyre kíváncsibbak is lettek rájuk. 

5. Randizni csak izgalmasan, szépen

Hogy is van az Az ember tragédiájában? „Midőn a csók oly sokkal édesebb, Forróbb a vágy, ha egy kis vér ömölt.” Valami hasonló következtetésre – még ha nem is ilyen költői megfogalmazásban – jutottak azok az egyetemi kutatók, akik azt vizsgálták, hogyan értjük félre az érzelmeinket, és hogyan hat az izgalmunk a másik iránti vonzalmunkra.

Egy kifejezetten dekoratív kutatási asszisztenst kértek meg arra, hogy férfiakkal vegyen fel egy hatkérdéses kérdőívet. Az egyik alkalomban izgalmas, sőt kissé veszélyes helyszínen kérdezősködtek, a másik esetben viszont nyugiban. Hogy mik voltak a kérdések, az nem is annyira fontos, az viszont annál inkább, hogy akkor, amikor az izgalmasabb környezetben beszélgettek, a férfiak sokkal izgatottabbak voltak és vonzóbbnak találták a kísérleti asszisztenst, később nagyobb eséllyel kérték el a számát és hívták is fel. A jelenség oka az, hogy hajlamosak vagyunk érzelmeinknek, érzeteinknek a valóstól eltérő okot találni és összekeverni például az izgalmas kísérleti helyszín okozta izgalmat a partner vonzereje által kiváltott izgatottsággal. Tanulság: soha több unalmas randit. 

Gyere, csináljunk valami izgit!
Gyere, csináljunk valami izgit!The Good Brigade / Getty Images Hungary

6. Jó szöveggel ismerkedni

Az első benyomás nagyon fontos, ezért nagyon nem mindegy, hogy szólítod le kiszemeltedet, akár férfi vagy, akár nő. Egy vizsgálatban arra kérték a résztvevőket, hogy értékeljék, mennyire állnának kötélnek különböző típusú felcsípő szövegeket hallva. A kutatók három csoportba sorolták a nyitómondatokat. 

Az első kategóriába a jópofa szövegek kerültek (ide azért én tennék egy idézőjelet), mint a „Nálad vagy nálam?” vagy a „Szia, cica van gazdád?”. A másik csoportba az érdeklődő jellegűek, mint a „Te is szereted az ilyen zenét?” vagy „Régóta jársz ide?”. A harmadik csoportba pedig a direkt szövegek kerültek, mint a „Meghívhatlak egy italra?”, illetve „Eljönnél velem vacsorázni?”. 

A férfiak úgy voltak vele, hogy mindegy, milyen szöveggel próbálja őket elcsábítani egy nő, ők bizony kötélnek álltak. A nők viszont előnyben részesítették az érdeklődő jellegű és a direkt ismerkedő szövegeket, a jópofa típusból viszont inkább nem kértek. Tanulság? Ne dőlj be a PUA-mozgalom tanítóinak, és felejtsd el örökre a „Nagyon fájt, amikor leestél a mennyországból?” kérdést. 

7. Csapatban, de legalább duóban ismerkedni

Az ismerkedés első fázisa – amikor bemutatkozni, figyelmet felkelteni kell – kulcsfontosságú, nem véletlenül félnek tőle annyian. Kutatások szerint nemcsak azért jobb csapatban, de legalább egy társsal ismerkedni, mert egyrészt a haver be tud mutatni a kiszemelt másiknak (még ha nem is ismeri), másrészt pedig ha nem egyedül kószálunk az éjszakában, az a benyomás alakul ki rólunk, hogy legalább egy másik ember számára elviselhetők vagyunk. Tanulság: ha legközelebb ismerkedni mész, ne egyedül akard learatni az összes babért, hanem vigyél magaddal még egy embert. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra