A pohár alakján is múlik, mennyit iszunk

GettyImages-515437190

A cukros üdítőitalok és az alkohol bevitelének csökkentése fontos közegészségügyi kérdés. Ám hiába tudjuk ezekről a termékekről, hogy károsak, ez önmagában nem feltétlenül hozza meg a kívánt viselkedésváltozást. Pszichológusok ezért azt remélik, hogy a riogatás és a merev tiltás helyett furfangosabb módszerekkel, például a fizikai környezet újragondolásával is eredményeket lehet elérni. Ki tudja, talán pont a poharak alakjának gondos megtervezése fog segíteni abban, hogy tömegek éljenek egy kicsit egészségesebben.

A cukros üdítőitalokról régóta tudjuk, hogy rendkívül egészségtelenek. Legutóbb például arról cikkeztünk, hogy egy vizsgálat szerint növelhetik a rák kockázatát is. Azonban más egészségkárosító szokásokhoz hasonlóan úgy tűnik, itt sem elég tisztában lenni a veszélyekkel. Mi kell ahhoz, hogy az emberek egészségesebb opciókat válasszanak? Néha a legapróbb dolgok is rengeteget számítanak.

Szigor helyett körültekintő tervezés

Akár a klímakatasztrófára, a járványügyi helyzetre vagy az egészségtudatos életmódra gondolunk, a tömegek viselkedésváltoztatása komoly fejtörést okoz a tudósoknak. Persze több módszerrel próbálkoznak párhuzamosan, de mégis fontos tudni, hogy melyik technika mennyire hatékony, hiszen gyakran rendkívül költséges intervenciókról van szó. Az a tapasztalat, hogy a negatív kimenetekre való figyelemfelhívás (beteg leszel, elpusztul a bolygó, stb.) sokszor inkább tagadást, ellenállást vált ki az emberekből. De ha eleve olyan környezetet teremtünk magunknak, amely a kívánt viselkedés végrehajtását támogatja, akkor kevesebb erőfeszítést igényel a helyes magatartás betartása. Ennek egyik ékes példája az a kutatás, amely kimutatta: ha egy gyorsétterem étlapján előrébb szerepelnek a cukormentes italok, számottevően több ember rendeli azokat. Ebből a tudásból építkezve határozta el Tess Langfield és csapata a Cambridge Egyetemen, hogy azt is megvizsgálják, a poharak alakja hatással van-e az ivási mintázatainkra. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Csalóka lehet némelyik pohár

Langfield és munkatársai 3 egymást követő kísérletben jártak utána a fenti kérdésnek. A Research Digest beszámolója szerint először 198 résztvevőnek adtak almaízű szénsavas üdítőt vagy egy egyenes, vagy egy kifelé hajló oldalú, talpatlan pohárban. A személyek a saját tempójukban ihattak, közben egy természetfilmet néztek. A tudósok nem találtak a két csoport között különbséget az elfogyasztott folyadék mennyiségében, ám a kifelé hajló oldalú pohár esetén a film első felében számottevően többet ittak az emberek. Ezután arra kérték őket, hogy töltsék félig a poharakat. Kiderült, hogy a kifelé hajló oldalú pohárnál rendre alábecsülték a megkérdezettek, hogy hol van a középvonal. Ez érthető, hiszen felfelé haladva egyre inkább nő az űrtartalom. Mi következik ebből? A kutatás ezen a ponton némiképp zavaros. Azt gondolhatnánk, ha egy ital többnek tűnik, az még jó is lehet, hiszen akkor összességében talán kevesebbet fogyasztunk belőle. 

Régóta a vízre esküszik
Régóta a vízre esküszikOliver Rossi / Getty Images Hungary

Nem mindegy, mennyire kell csücsöríteni

A második vizsgálatban (72 résztvevő) azt mondták a személyeknek, hogy 4 különböző passion fruit üdítő ízét kellene tesztelni. Az italokat vagy talpas, egyenes oldalú pezsgőspoharakban, vagy talpas, kifelé hajló martinispoharakban szolgálták fel. Azt az eredményt kapták, hogy az emberek kevesebbet és kisebb kortyokban ittak a pezsgőspoharakból, mint a martinisból. Mivel az egyenes oldalú poharak esetén elég pontosak voltak a mennyiségről szóló észlelések (tudták, hogy hol van a pohár fele), így a kutatók azt gondolták, hogy inkább az ajkak fizikai sajátosságaiban érdemes keresni a különbség okát. Ezért a harmadik vizsgálatban (40 résztvevő) az arcon elhelyezett elektródák segítségével mérték az ivás közben mutatott izomaktivitást. Kiderült, hogy az egyenes oldalú pohár esetében jobban kell csücsöríteni az iváshoz, emiatt kisebb kortyokban tudták csak fogyasztani az üdítőt a résztvevők.  

Kukába a martinispoharakkal? 

A tanulmány tehát arra hívja fel a figyelmet, hogy a martinispoharakból átlagban több üdítőt isznak az emberek, ami elsősorban az ajkak fizikai adottságain múlik. Mielőtt azonban kiszórnánk az összes martinispoharat, fontos megjegyezni, hogy a kutatás alacsony létszámmal zajlott, ráadásul korántsem lehetünk biztosak abban, hogy a laboratóriumi körülmények között kapott eredmények megismételhetők volnának a való életben, egy házibulin vagy egy bárban is. Arról sem tudunk semmit, hogy alkohol esetén mi történne, illetve az sem zárható ki, hogy mivel a kísérletben olyan pohártípusokat használtak, amelyekhez eleve különböző italokat társítunk, ez a tudás önmagában befolyásolhatta az eredményeket. Sok még a megválaszolatlan kérdés, de annyi biztos, hogy a pohár alakja hat az ivási viselkedésre. Érdemes a jövőben kideríteni, pontosan hogyan, hiszen a megfelelő pohárválasztással is tehetünk azért, hogy jobban csússzanak az egészséges italok, és kevésbé az egészségtelenek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra